Τα πολωτικά Φίλτρα

Πολωτικό Φίλτρο – CPL

Ενώ γενικά έχουμε πει ότι τα φωτογραφικά φίλτρα της παλιάς εποχής έχουν περάσει σε αχρηστία λόγω της ψηφιακής επεξεργασίας, ανάμεσα στα φίλτρα που είναι ακόμη χρήσιμα θα βρούμε και  τα πολωτικά φίλτρα. Τα πολωτικά φίλτρα είναι διπλά. Το ένα βιδώνει πάνω στον φακό μας ενώ το άλλο μπορούμε να το περιστρέφουμε ελεύθερα αλλάζοντας το φωτογραφικό αποτέλεσμα.

Αύξηση της αντίθεσης και του κορεσμού ανάμεσα στα σύννεφα και τον ουρανό με την χρήση πολωτικού φίλτρου

Τι κάνει όμως το πολωτικό φίλτρο; Απλά με τις πολλαπλές επιστρώσεις του που λειτουργούν σαν μικρά φίλτρα αναγκάζει το φως να αποκτήσει ορισμένη κατευθυνση. Έτσι με την περιστροφή του πολωτικού φίλτρου ελέγχουμε τις αντανακλάσεις στην επιφάνεια του νερού, στις μεταλλικές επιφάνειες και στις γυάλινες επιφάνειες. Γενικά στις κάθε είδους γυαλιστερές  επιφάνειες μπορούμε να έχουμε τον έλεγχο των ενοχλητικών για τις φωτογραφίες μας αντανακλάσεων.

Έλεγχος των αντανακλάσεων σε γυάλινες επιφάνειες με την χρήση πολωτικού φίλτρου

Ένα άλλο σημαντικό αποτέλεσμα που επιφέρουν στις φωτογραφίες μας τα πολωτικά φίλτρα είναι να αυξάνουν την αντίθεση ανάμεσα στον ουρανό και τα σύννεφα αλλά κυρίως αυξάνουν τον χρωματικό κορεσμό. Με όλα αυτά ένα πολωτικό φίλτρο είναι απαραίτητο στην φωτογραφική μας τσάντα. Προσοχή χρειάζεται στην χρήση του πολωτικού φίλτρου στους υπερευρυγώνιους φακούς καθώς μπορεί πολύ εύκολα να έχουμε ανομοιόμορφα αποτελέσματα ειδικά σε μεγάλα τμήματα της φωτογραφίας με ουρανό .  Όταν θα αγοράσετε πολωτικό φίλτρο να σιγουρευτείτε ότι είναι Circular Polarizing  γιατί παλιότερα υπήρχαν και Linear Polarizing που δημιουργούν πρόβλημα στις σύγχρονες φωτογραφικές μηχανές.

Έλεγχος των αντανακλάσεων στην επιφάνεια του νερού με τη χρήση πολωτικού φίλτρου

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis. Για τα μαθήματα του fotoart μπορείτε να ρωτήσετε  και στο τηλέφωνο 6944303397.