Ρυθμίσεις στην χειροκίνητη λειτουργία λήψης M της μηχανής

Οι πρώτες ρυθμίσεις που κάνω στην φωτογραφική μηχανή για να τραβήξω φωτογραφίες

Ένα άρθρο που κάθε χρόνο είναι επίκαιρο μιας και κάθε χρόνο όταν ξεκινάει ο εξάμηνος κύκλος μαθημάτων φωτογραφίας του fotoart υπάρχει η ανάγκη να κάνουμε τις πρώτες ρυθμίσεις στην μηχανή για να ξεκινήσουμε να κάνουμε τις ασκήσεις. Οι πρώτες ρυθμίσεις  που πρέπει να μάθει ένας νέος φωτογράφος στην μηχανή που είναι οι απολύτως απαραίτητες.

Επιλογή έκθεσης στην θέση  Μ σε  καινούργια mirrorless

Επιλογή έκθεσης Μ σε παλιότερη DSLR

Ρύθμισης ταχύτητας του φωτοφράχτη (ή ταχύτητας του κλείστρου ή χρόνου έκθεσης)

Όταν ανοίγουμε τις φωτογραφικές μας μηχανές και τις τοποθετούμε στον κεντρικό επιλογέα στην θέση M (manual -χειροκίνητη επιλογή λήψης) . Αν διαθέτουν μια ροδέλα ρυθμίσεων τότε αυτή η ροδέλα ρυθμίζει την ταχύτητα με την οποία θα ανοίξει ο φωτοφράχτης. Αν διαθέτουν περισσότερες ροδέλες μια από τις ροδέλες αυτές ρυθμίζει οπωσδήποτε την ταχύτητα του φωτοφράχτη.

Ο φωτοφράχτης είναι ένας μηχανισμός από μεταλλικές λεπίδες που ανοιγοκλείνει μπροστά από τον ψηφιακό αισθητήρα  σε μια συγκεκριμένη ταχύτητα που την επιλέγουμε εμείς  ώστε να καθορίσουμε για πόση ώρα το φως θα πέσει επάνω στο φωτοευαίσθητο υλικό μας. Τον ψηφιακό αισθητήρα ή το φιλμ.

Μηχανισμός φωτοφράχτη  τις ταχύτητες του οποίου ρυθμίζουμε

Οι ταχύτητες αυτές παίρνουν διάφορες τιμές αλλά οι συνηθέστερες είναι  από γρήγορες σε χιλιοστά του δευτερολέπτου μέχρι και 1/16000 ή 1/8000 (οι περισσότερες μηχανές φτάνουν στο 1/4000) μέχρι αργές ταχύτητες που κατεβαίνουν μέχρι τα 30 δευτερόλεπτα. Η ταχύτητα του φωτοφράχτη ελέγχει το φως που θα έχει  η φωτογραφία μας, αλλά καθορίζει πως θα καταγραφεί και η κίνηση. Αν θα είναι παγωμένη (με τις γρήγορες ταχύτητες) ή αν θα καταγραφεί η κίνηση με διάφορους τρόπους ( με τις αργές ταχύτητες). Πρώτα από όλα όμως με τον καθορισμό της ταχύτητας θέλουμε να πετύχουμε να μην κουνηθεί η φωτογραφία από την κίνηση που κάνουμε να πατήσουμε το κουμπί της μηχανής. Αυτό με ένα μπακαλίστικό τρόπο το ελέγχουμε αν χρησιμοποιούμε ταχύτητες πιο γρήγορες από την εστιακή απόσταση του φακού μας. Για παράδειγμα αν χρησιμοποιούμε ένα φακό 50mm,  με ταχύτητες φωτοφράχτη πιο γρήγορες από 1/50. Για να εξασφαλίσουμε αυτό στις φωτογραφίες υπάρχουν και τα διάφορα συστήματα σταθεροποίησης της εικόνας είτε στους φακούς (IS, VR, κλπ. ), αλλά και η σταθεροποίηση στα σώματα των φωτογραφικών μηχανών. Γενικά πάντως ταχύτητες πάνω από 1/60 και 1/125 παγώνουν την κίνηση της μηχανής και τους κραδασμούς του καθρέπτη, καθώς και την κίνηση ανθρώπων που περπατάνε.

Διαβάστε και τα άρθρα

Ταχύτητα φωτοφράχτη στην Φωτογραφία

Ταχύτητα Φωτοφράχτη ή Χρόνος Έκθεσης

Κλείστρο ή φωτοφράχτης (φωτοφράκτης)

Ρύθμιση του διαφράγματος του φακού

Η επόμενη ρύθμιση στην χειροκίνητη λειτουργία των φωτογραφικών μηχανών είναι η ρύθμιση του διαφράγματος. Το διάφραγμα είναι ένας μηχανισμός στο εσωτερικό των φακών που αυξομειώνει το πραγματικό άνοιγμα του φακού. Με αυτό τον τρόπο αποφασίζουμε πόσο φως θα περάσει από τον φακό προς τον αισθητήρα μας ή το φιλμ.  Εκτός όμως από την ποσότητα του φωτός που καθορίζει το διάφραγμα καθορίζει και το βάθος πεδίου. Βάθος πεδίου ονομάζουμε στην φωτογραφία μας το ποιές περιοχές της εικόνας θα φαίνονται καθαρές και ποιές θολές (οι θολές περιοχές ονομάζονται και μπόκε). Ανοιχτά διαφράγματα δημιουργούν μικρό βάθος πεδίου, κλειστά διαφράγματα δημιουργούν μεγάλο βάθος πεδίου.

Μηχανισμός διαφράγματος του φακού

Εδώ μάλιστα έχουμε και  μια ακόμη παράμετρο. Εξαιτίας της κατασκευής των φακών τα μεσαία διαφράγματα μας δίνουν την καλύτερη φωτογραφική ποιότητα ενός φακού. Οπότε ο φωτογράφος πρέπει να το συνυπολογίζει στην επιλογή του διαφράγματος. Οπότε ανοιχτό διάφραγμα για μπόκε και μικρό βάθος πεδίου (f1,4-f2-f2,8-f-4), μεσαία διαφράγματα για μέγιστη φωτογραφική ποιότητα (f5,6-f8-f11) και κλειστά διαφράγματα για μεγάλο βάθος πεδίου (f16-f22-f32).

Διαβάστε και τα άρθρα

Το Διάφραγμα στη Φωτογραφία

Αριθμοί διαφράγματος F

Βάθος Πεδίου στην Φωτογραφία

Μπόκε (Bokeh) στην φωτογραφία

Ρύθμιση της ευαισθησίας του ψηφιακού αισθητήρα

Τέλος η τελευταία ρύθμιση, είναι η επιλογή της ευαισθησίας του ψηφιακού αισθητήρα στην κλίματα ISO. Αυτή η ρύθμιση αλλάζει την ευαισθησία ώστε να μπορούμε να φωτογραφίσουμε με λιγότερο φως. Όμως όσο αυξάνεται η ευαισθησία, αυξάνεται και ο ψηφιακός θόρυβος στην φωτογραφία μας (δηλαδή μειώνεται η ποιότητα). Προσπαθούμε πάντα να κρατάμε χαμηλά την ρύθμιση ISO. Όμως με δεδομένη την εξέλιξη των φωτογραφικών μηχανών και με δεδομένο ότι τα προγράμματα επεξεργασίας εξαλείφουν τον ψηφιακό θόρυβο εξαιτίας του υψηλού ISO, δεν πρέπει να φοβόμαστε να ανεβάζουμε το ISO όταν το χρειαζόμαστε.

Οι ενδείξεις του φωτόμετρου της φωτογραφικής μηχανής 

Μάθαμε λοιπόν πως να ρυθμίζουμε την ταχύτητα, το διάφραγμα και την ευαισθησία. Όλα αυτά τα ρυθμίζουμε σε σχέση με τις ενδείξεις του φωτόμετρου της φωτογραφικής μας μηχανής που συνήθως θέλουμε να είναι στην θέση -0- και όχι στο -, (πλην), αλλά ούτε στο + (συν). Σε γενικές γραμμές σαν μια αρχική οδηγία αν το φωτόμετρο είναι στο -, ανεβάζουμε το ISO. Αν πάλι είναι στο + ανεβάζουμε την ταχύτητα. Μέχρι να μπούμε λίγο πιο βαθιά στις ρυθμίσεις της φωτογραφίας που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ένας συνδυασμός συμβιβασμών σε σχέση με τις φωτογραφικές μας ανάγκες την κάθε φορά και για την κάθε φωτογραφία ξεχωριστά.

Διαβάστε και τα άρθρα

Η κλίμακα Ευαισθησίας του ψηφιακού αισθητήρα (ISO)

Το Τρίγωνο της Έκθεσης στην φωτογραφία

Καλές φωτογραφίες!

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis. Για τα μαθήματα του fotoart μπορείτε να ρωτήσετε  και στο τηλέφωνο 6944303397

Ανθολογία ποίησης για την Φωτογραφία – 2η έκδοση

Ανθολογία ποίησης και τραγουδιών για την φωτογραφία δωρεάν για όλους

Η ανθολογία ποιημάτων και τραγουδιών σχετικών με την φωτογραφία  δημιουργήθηκε πρώτη φορά  στο fotoart  το  μακρινό 2001 (πριν 20 χρόνια απίστευτο μου φαίνεται), αλλά υπήρχε σαν σκέψη πολύ πιο πριν. Πήρε την μορφή ηλεκτρονικού  βιβλίου (.pdf)  που προσφέρεται δωρεάν σε όλους το 2019 και μιας και συμπληρώθηκε και με νέα ποιήματα τώρα το 2021 υπάρχει σε μια νέα έκδοση, ας την ονομάσουμε 2η. Η διαδικασία για να αποκτήσετε δωρεάν την ανθολογία είναι απλή . Μου κάνετε αίτημα φιλίας στο facebook και μου την ζητάτε με ένα προσωπικό μήνυμα.  Το προφίλ μου είναι

https://www.facebook.com/dimitrios.asithianakis

Παραθέτω εδώ το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο της ανθολογίας, αλλά και τον συμπληρωμένο πρόλογο.

Πρόλογος

Να λοιπόν που 20 χρόνια μετά την πρώτη προσπάθεια για μια ανθολογία ποίησης σχετικής με την φωτογραφία, συνεχίζω με ακριβώς την ίδια διάθεση. Κυρίως γιατί αγαπάω   και  τις δύο τέχνες, δηλαδή και την ποίηση και την φωτογραφία. Ελπίζω ότι μέχρι την τελευταία σελίδα, το τελευταίο ποίημα αυτής της ανθολογίας, θα σας έχω πείσει πόσο χρήσιμο είναι να ξέρουμε πως βλέπουν οι ποιητές μας την φωτογραφία μέσα από τα ποιήματά τους. Η φωτογραφία και η ποίηση είναι τέχνες συγγενικές. Ίσως παραπάνω συγγενικές από αυτό που έρχεται σαν πρώτη σκέψη όταν αναρωτιέται κανείς για τις δυο αυτές τέχνες. Αυτό πίστευα από την πρώτη στιγμή που τράβηξα μια φωτογραφία, ενώ είχα ήδη γράψει τα πρώτα μου ποιήματα. Έτσι ενώ κάποια στιγμή σταμάτησα να γράφω ποιήματα και τραβούσα μόνο φωτογραφίες, συνέχισα με πολύ συνέπεια και πάθος να διαβάζω ποίηση.

Το να είναι σε μεγάλο βαθμό ενωμένα στο μυαλό μου ενωμένα η ποίηση και η φωτογραφία οφείλεται και στους αρκετούς καλλιτέχνες από άλλους χώρους, αλλά ειδικά ποιητές, που ασχολήθηκαν με την φωτογραφία. Με τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα σε αυτή την κατηγορία καλλιτεχνών  να είναι ο Ανδρέας Εμπειρίκος και ο Γιώργος Σεφέρης, αλλά και ο λιγότερο γνωστός αλλά σημαντικός Κλείτος Κύρου. Όπως ποιητές είναι από την άλλη και σπουδαίοι φωτογράφοι. Το σημαντικότερο παράδειγμα τέτοιου καλλιτέχνη που εκτός από ποιητής φωτογράφος είναι και σκέτος ποιητής είναι ένας φωτογράφος που θαυμάζω απεριόριστα εδώ και πολλά χρόνια, ο Misha Gordin που τον χάσαμε πρόσφατα το 2020.

Στους ποιητές τις περισσότερες φορές αρέσει η φωτογραφία ή οι φωτογραφίες, ακόμη και αν δεν ασχολούνται με τη λήψη οι ίδιοι. Βέβαια υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο Σαρλ Πιερ Μπωντλαίρ [Charles Pierre Baudelaire‎, 1821–1867].  Σε μια κριτική του για το σαλόνι του 1859, μια διεθνή έκθεση τέχνης στο Παρίσι, πραγματικά περνάει την νέα τέχνη της φωτογραφίας γενεές δεκατέσσερις (Μόνο 20 χρονών ήταν η καημένη η φωτογραφία, νέο κορίτσι). Αυστηρή είναι και η κριτική του Κωστή Παλαμά [ Κωστής Παλαμάς, 1859-1943] . Σε χρονογράφημα του έχει εκφραστεί με απότομο τρόπο για την φωτογραφία και ο Κώστας Βάρναλης [Κώστας Βάρναλης 1884–1974] , αλλά δεν υπάρχει κάποιο αντίστοιχο ποίημα του. Πιο ήπιοι στην κριτική τους είναι ο Κώστας Καρυωτάκης [Κώστας Καρυωτάκης 1896 – 1928]  στο σατυρικό ποιητικό επεισόδιο “Δελφική Γιορτή” και ο Νικόλας Κάλας [Νικόλαος Καλαμάρης 1907-1988] στο ποίημα “Ακρόπολη”.

Η πρώτη ανθολογία ποίησης σχετική με την φωτογραφία που δημιούργησα ήταν το 2001 με την ευκαιρία της δημιουργίας του fotoart.gr. Ήταν βέβαια μια μικρή και δισταχτική ανθολογία. Με τα χρόνια μεγάλωσε και έγινε αυτή η κάπως καλύτερη ανθολογία  που κρατάτε τώρα στα χέρια σας. Στην ανθολογία αυτή έχω συμπεριλάβει ποιήματα γνωστών και λιγότερο γνωστών ποιητών, ποιήματα δημοσιευμένα και ποιήματα αδημοσίευτα. ‘Έχω τολμήσει να συμπεριλάβω και δύο δικά μου αδημοσίευτα ποιήματα. Επίσης έχω συμπεριλάβει και στίχους από τραγούδια. Ξέρω ότι αρκετοί θα διαφωνήσουν με αυτή την επιλογή μου, αλλά δεν μπορώ παρά να είμαι συνεπής με την άποψη μου ότι οι στίχοι των τραγουδιών είναι και αυτοί ποίηση. Στην αρχή σκεφτόμουν ότι θα ήθελα στην ανθολογία να συμπεριλάβω και μεταφράσεις ποιημάτων, αλλά τελικά αποφάσισα να συμπεριλάβω μόνο ποιήματα και στίχους που έχουν γραφτεί πρωτότυπα στην Ελληνική γλώσσα.

Τώρα κρατάτε στα χέρια σας την 2η συμπληρωμένη έκδοση. Η πρώτη έγινε το 2019. Στην ανθολόγηση των ποιημάτων παραθέτω μόνο τον τίτλο και το όνομα του ποιητή, ατόφιο το κάθε ποίημα στην αρχική του μορφή, χωρίς περισσότερα στοιχεία, που ίσως να ήταν χρήσιμα. Για παράδειγμα ημερομηνία έκδοσης και εκδοτικό οίκο αν έχει εκδοθεί, σε ποια ποιητική συλλογή ανήκει το ποίημα (αν ανήκει) και άλλες τέτοιες πληροφορίες. Όμως αυτή η ανθολογία ποίησης για την φωτογραφία δεν είναι φιλολογική εργασία, αλλά μια ανθολογία καρδιάς και αγάπης, που δεν διεκδικεί κανενός είδους δάφνες. Πεδίο δόξης λαμπρό για τους φιλολόγους μας αν θέλουν να δημιουργήσουν μια καλύτερη σχετική ανθολογία. Και όποιος το θέλει,  από μένα θα έχει κάθε είδους βοήθεια και συμπαράσταση.

Δημήτρης Ασιθιανάκης

Οκτώβριος 2021

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis. Για τα μαθήματα του fotoart μπορείτε να ρωτήσετε  και στο τηλέφωνο 6944303397.

Μεγέθη χαρτιών Α και η ανάλυση σε pixels

Μεγέθη χαρτιών και η ανάλυση σε pixels για διάφορες χρήσεις

Στην σημερινή ανάρτηση σας παραθέτω τα πιο συνηθισμένα μεγέθη χαρτιών σε σχέση με την διάσταση σε pixels που πρέπει να έχουν ώστε η εικόνα ή η φωτογραφία που περιλαμβάνει ανάλογα με την ανάλυση αλλά την χρήση να φανεί με τον καλύτερο τρόπο χωρίς μείωση της ποιότητας. Επέλεξα να σας παρουσιάσω την κλίμακα μεγεθών των  χαρτιών Α (που περιλαμβάνει και το δημοφιλές σε όλες τις εφαρμογές Α4) που αναφέρονται και σαν μεγέθη χαρτιών ISO 216. H δεύτερη εικόνα περιλαμβάνει  αυτά τα μεγέθη χαρτιών. Επίσης θυμίζω ότι το κάθε μέγεθος χαρτιού είναι διπλάσιο από το προηγούμενο και το μισό από το επόμενο ή αντίθετα.

Οι πιο συνηθισμένες αναλύσεις για οθόνες, κάθε είδους  προβολή και  τις συνηθισμένες εκτυπώσεις

Για χρήση των εικόνων για προβολή σε οθόνες  η ανάλυση είναι διαφορετική και το ίδιο συμβαίνει ανάλογα με την εκτύπωση, ώστε η ανάλυση σε pixel να είναι αρκετή για να έχουμε την καλύτερη δυνατή ποιότητα από το αρχείο μας. Παρόλο που είναι τόσα πολλά χρόνια στις ζωές οι ψηφιακές εικόνες υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, ακόμη και άνθρωποι που ασχολούνται επαγγελματικά με την εικόνα που μπερδεύονται με τα πραγματικά μεγέθη των χαρτιών, την ανάλυση των ψηφιακών αρχείων ανάλογα με την χρήση για την οποία προορίζονται, ακόμη και με τις αναλογίες.

Τα μεγέθη των χαρτιών Α σε mm (χιλιοστά)

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis. Για τα μαθήματα του fotoart μπορείτε να ρωτήσετε  και στο τηλέφωνο 6944303397.

Δωρεάν Μάθημα Φωτογραφίας από το fotoart 5 Οκτωβρίου 2021

Πως επιλέγω Φωτογραφική μηχανή, Φακούς και  φωτογραφικό εξοπλισμό

Από το fotoart με τον Δημήτρη Ασιθιανάκη

Από απόσταση μέσω Google Meet

Την Τρίτη 5 Οκτωβρίου 6-8 το απόγευμα

Στείλτε μου προσωπικό μήνυμα στο facebook με όνομα και τηλέφωνο

για  να δηλώσετε συμμετοχή

https://www.facebook.com/dimitrios.asithianakis

 

Σε αυτό το δίωρο μάθημα θα μας απασχολήσουν  οι επιλογές που υπάρχουν σε φωτογραφικές μηχανές φακούς και υπόλοιπο φωτογραφικό εξοπλισμό και πως κάνουμε την τελική επιλογή και τις αγορές ανάλογα με τις ανάγκες μας.

Ακόμη ένα επίκαιρο δωρεάν μάθημα του fotoart. Το διάστημα που ξεκινούν όλα τα μαθήματα, οι σχολές και τα σεμινάρια φωτογραφίας.

 

 

 

Dslr φωτογραφικές μηχανές με φακό μέχρι 700 ευρώ

Έρευνα φωτογραφικής αγοράς Οκτώβριος 2021

Επειδή είναι συχνά τα ερωτήματα από μελλοντικούς μαθητές και από φίλους στο κοινωνικά δίκτυα σε σχέση με την αγορά καινούργιας φωτογραφικής μηχανής αποφάσισα να δημοσιεύσω ακόμη μια έρευνα αγοράς. Άλλωστε την πιο πρόσφατη την είχα κάνει τον Οκτώβριο του 2019. Άλλαξε κάτι από τότε; Όχι πολλά. Παρόλο που είχα κάνει μια προφητεία ότι στην επόμενη έρευνα αγοράς για φωτογραφικές μηχανές θα συμπεριλαμβάνω και mirrorless και dslr, πάλι αποφάσισα να δημοσιεύσω δύο ξεχωριστές έρευνες τουλάχιστον για φέτος. Έτσι κι αλλιώς ακόμη προτείνω στους νέους φωτογράφους να ξεκινήσουν με μια DSLR. Τουλάχιστον αυτή να είναι η φωτογραφική τους μηχανή την περίοδο της μαθητείας τους στην φωτογραφική τεχνική. Αποφάσισα η έρευνα να αφορά kit. Δηλαδή φωτογραφικές μηχανές μαζί με φακό και για αυτό ανέβασα το χρηματικό όριο της έρευνας στα 700 ευρώ. Παρόλο που το θεωρώ ένα μεγάλο ποσό για να ξεκινήσει κανείς την ενασχόληση του με την φωτογραφία. Έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχουν πολλές φωτογραφικές μηχανές DSLR σε αυτή την κατηγορία. Μην ξεχνάτε ότι  δεν είχαμε καμία νέα κυκλοφορία σε αυτά τα χρήματα από τον Απρίλιο του 2019.  Για όλες τις μηχανές της έρευνας έχω δημοσιεύσει τα αναλυτικά χαρακτηριστικά τους οπότε αν σας ενδιαφέρει να τα δείτε πατήστε τα αντίστοιχα link.

Canon EOS 2000D Kit (EF-S 18-55mm IS II) 450

Nikon D3500 Kit (AF-P DX 18-55mm VR) Black 480

Canon EOS 800D Kit (EF-S 18-55mm f/4-5.6 IS STM) Black 490

Canon EOS 250D Kit (EF-S 18-55mm f/4-5.6 DC III) Black 620

Nikon D5600 Kit (AF-P 18-55 VR) Black 620

Pentax K-70 Black 18-55 WR 699

Ενημερωτικά να σας πω ότι οι τιμές είναι ενδεικτικές και ότι μπορείτε να βρείτε αρκετά καλύτερες αν το ψάξετε. Άλλωστε οι εταιρείες κάνουν συχνά προσφορές και cash back . Η περίοδος που ξεκινάνε οι σχολές και τα σεμινάρια είναι αρκετά καλή για να πετύχει κανείς καλές τιμές, όπως και η περίοδος του καλοκαιριού. Μην υποτιμάτε  την περίοδο Black Friday που στην Ελλάδα έχει γίνει μόδα και με αρκετό ενδιαφέρον (δεν θα ξεχάσω ποτέ, ποτέ όμως την Nikon D750 που πουλιόταν για κάτω από 800 ευρώ κάποια χρονιά). Για το 2021 η Black Friday θα είναι η Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου, οπότε έχετε τον νου σας για προσφορές εκείνη την εβδομάδα.

Πάμε να δούμε τις μηχανές. Τα ίδια πάνω κάτω πράγματα για τα εισαγωγικά μοντέλα της Nikon και τις Canon. Αγοράστε όποια σας βολεύει. Δεν χρειάζεται να σας ξαναπώ την προτίμηση μου στην Nikon  (Καλύτερα jpg, μεγαλύτερη αντοχή της μπαταρίας, παρόλο που  η Canon εστιάζει καλύτερα). Ενδιαφέρουσα περίπτωση με τιμή κάτω από τα 500 ευρώ η μηχανάρα Canon EOS 800D, όπως πουλιόταν παλιότερα η Nikon D5300. Τις υπόλοιπες 3 τις αγαπάω όλες και την Canon 250D που είναι η μηχανή με τον πιο φρέσκο επεξεργαστή  και την Nikon D5600, άξια διάδοχο της Nikon D5300, αλλά και την Pentax που είναι τρομερή μηχανή, αλλά με δυσκολεύει ότι είναι ένα σύστημα που δεν έχει πολλά μεταχειρισμένα ειδικά φακούς, και επίσης με δυσκολεύει ότι αν θέλεις να αναβαθμίσεις τον εξοπλισμό σου ή να αποκτήσεις ένα δεύτερο σώμα οι επιλογές είναι περιορισμένες.

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis. Για τα μαθήματα του fotoart μπορείτε να ρωτήσετε  και στο τηλέφωνο 6944303397.

Φακοί για mirrorless και dslr

Μια μικρή σύγκριση τιμών σε φωτογραφικούς φακούς για mirrorless και dslr

Η ιδέα για αυτό το άρθρο μου ήρθε σκεπτόμενος  ένα από τα βασικά επιχειρήματα υπέρ των mirrorless φωτογραφικών μηχανών. Ότι δηλαδή για τις mirrorless φωτογραφικές μηχανές μπορούν να κατασκευαστούν φθηνότεροι και ποιοτικότεροι φακοί μιας και δεν υπάρχει η αναγκαστική απόσταση από τον αισθητήρα που επιβάλλει η παρουσία του καθρέπτη στις DSLR. Αλλά ας αφήσω τα νούμερα να μιλήσουν. Στις Sony η διαφορά στις τιμές ήταν εμφανής από τις αρχές της δεκαετίας (2010-2020). Στις Nikon και στις Canon που έχουν  ξεκινήσει τα συστήματα Z και R από το 2018 θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι νωρίς αλλά το πράγμα ήδη έχει δείξει που το πάνε. Πάντως και οι 2 εταιρείες έχουν κυκλοφορήσει αντάπτορες  που επιτρέπουν στους χρήστες  των mirrorless να χρησιμοποιήσουν σχεδόν όλους τους φακούς για τις DSLR στις καινούργιες μηχανές τους. Βέβαια και η αγορά του αντάπτορα είναι ένα επιπλέον κόστος. Αν διαθέτει κάποιος  όμως πολλούς  παλιότερους φακούς, ε αυτό το κόστος κάπως φαίνεται ελαφρύτερο από τον κατάλογο που θα δείτε παρακάτω, που πάντως για μένα δεν αποτέλεσε έκπληξη.

Πάμε στα γρήγορα να δούμε μερικές τιμές. Έχω χρησιμοποιήσει διάφορες πηγές, όπως  e-shops εξειδικευμένων φωτογραφικών καταστημάτων και το  https://www.skroutz.gr/ αλλά με ενδιαφέρει να πάρετε μια ιδέα του τι γίνεται και όχι η απόλυτη ακρίβεια στις τιμές. Άλλωστε αυτές οι τιμές είναι διαπραγματεύσιμες στην ελληνική αγορά.

Nikon

Nikon AF-S NIKKOR 24mm f/1.8G ED Lens  – 740€

Nikon NIKKOR Z 24mm f/1.8 S Lens  – 1170€

 

Nikon AF-S NIKKOR 35mm f/1.8G ED Lens –  530€

Nikon NIKKOR Z 35mm f/1.8 S Lens – 950€

 

Nikon AF-S NIKKOR 50mm f/1.8G Lens – 250€

Nikon NIKKOR Z 50mm f/1.8 S Lens – 670€

 

Nikon AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED Lens  – 1700€

Nikon NIKKOR Z 14-24mm F/2.8 S – 2600€

 

Nikon AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8E ED VR Lens – 2000€

Nikon NIKKOR Z 24-70mm f/2.8 S Lens – 2450€

Nikon AF-S 70-200mm f/2.8G E FL ED VR Lens  – 2300€

Nikon NIKKOR Z 70-200mm f/2.8 VR S Lens  – 2800€

Canon

Canon EF 50mm f/1.8 STM Lens – 130€

Canon RF 50mm f/1.8 STM Lens  – 240€

Canon EF 85mm f/1.2L II USM Lens – 1890€

Canon RF 85mm f/1.2L USM Lens – 3200€

 

Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM Lens  – 2090€

Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USM Lens –  2650€

 

Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM Lens – 1920€

Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM Lens – 2670€

 

Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM Lens – 2320€

Canon RF 70-200mm f/2.8L IS USM Lens – 2980€

 

Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM Lens – 1190€

Canon RF 100mm f/2.8L Macro IS USM – 1650€

Δυστυχώς όσο και αν έψαξα δεν βρήκα σε αυτές τις 2 εταιρείες ένα φακό για τις καινούργιες mirrorless που είναι φθηνότερος. Αλλά δεν έχουν τον θεό τους πραγματικά, ο Nikon NIKKOR Z 50mm f/1.8 S Lens – 670€, ένας απλός πενηντάρης κοντά στα 700 ευρώ; Θα δούμε σε επόμενη ανάρτηση βλέποντας τα τεστ και τους πίνακες αν κάποιος από όλους αυτούς τους καινούργιους φακούς   είναι καλύτερος από τους παλιότερους όσο αφορά την οπτική απόδοση. Οπότε ένα από τα παραμυθάκια των εταιρειών ότι με την ευκολότερη σχεδίαση των φακών λόγω της έλλειψης του καθρέπτη των dslr καταρρίφτηκε. Πάμε για τα επόμενα.

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis. Για τα μαθήματα του fotoart μπορείτε να ρωτήσετε  και στο τηλέφωνο 6944303397.

Ψηφιακή Φωτογραφία Pinhole

Μετατροπή μιας full frame DSLR σε φωτογραφική μηχανή με τρύπα καρφίτσας στην θέση του φακού

Δημιουργία δύο εξαρτημάτων Pinhole που προσαρμόζονται όπως και οι εναλλακτικοί φακοί σε μια Full frame DSLR με σκοπό την δημιουργία ψηφιακών φωτογραφιών pinhole

Λίγα λόγια σαν εισαγωγή για την φωτογραφία pinhole

Για την φωτογραφία pinhole στην αναλογική φωτογραφία ή την εποχή της χημικής φωτογραφίας μπορείτε να διαβάσετε δύο παλιότερα άρθρα μου το πρώτο στο fotoart και το δεύτερο στην παλιά μορφή του photographyinfo. Το σημερινό άρθρο αφορά την ψηφιακή φωτογραφία pinhole και την μετατροπή μιας full frame DSLR σε φωτογραφική μηχανή pinhole.

Φωτογραφία pinhole 

Φωτογραφία pinhole παλιότερο άρθρο στο fotoart

Η φωτογραφία pinhole μας φέρνει σε επαφή με την βασική αρχή της φωτογραφίας την ευθύγραμμη μετάδοση του φωτός και τον σχηματισμό του φωτογραφικού ειδώλου. Μας φέρνει σε άμεση επαφή με την πρώτη ύλη της φωτογραφίας, το φως. Η φωτογραφία pinhole έχει χρησιμοποιηθεί από καλλιτέχνες για την δημιουργία εικόνων όλα τα 180 χρόνια της ζωής της φωτογραφίας, αναφέρω σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Σουηδό δραματουργό, August Strindberg που η ενασχόληση του με την φωτογραφία pinhole είχε καθαρά φιλοσοφική (και μεταφυσική κάποιες φορές) αφετηρία.  Η πρόθεση του ήταν να καταγράψει “καθαρές” φωτογραφίες, χωρίς την διαμεσολάβηση των φακών.  Κυρίως από τα τέλη της δεκαετίας 60′ και μετά άρχισε να υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από καλλιτέχνες από όλους τους χώρους οι οποίοι χρησιμοποίησαν την φωτογραφία pinhole στην καλλιτεχνική τους πρακτική.

Φωτογραφία με την ψηφιακή full frame pinhole

Θα αναφέρω μερικούς: Ο Paolo Gioli, ιταλός ζωγράφος, φωτογράφος και σκηνοθέτης, η αμερικανίδα ζωγράφος Willie Anne Wright, ο μεξικάνος φωτογράφος Carlos Jurado. Ο αμερικάνος γλύπτης και καλλιτέχνης εγκαταστάσεων Phil Simkin. Η αμερικανίδα Ruth Thorne-Thomsen, ο βέλγος γλύπτης φωτογράφος και γραφίστας Dominique Stroobant. Η αμερικανίδα γλύπτρια Peggy Ann Jones που έφτιαχνε επίτηδες μη λειτουργικές pinhole φωτογραφικές μηχανές. Η αμερικανίδα ζωγράφος και φωτογράφος Julie Schachter, ο αμερικάνος φωτογράφος Jack Butler και ο κουβανός φωτογράφος Abelardo Morell.

Η φωτογραφία pinhole έχει μια απελευθερωτική δύναμη καθώς δεν σε ενδιαφέρει πλέον η τεχνική αρτιότητα, ο με ακρίβεια ορισμός του βάθους πεδίου, η ευκρίνεια, η εστίαση, η σταθεροποίηση, στοιχεία από την τεχνολογική προίκα της φωτογραφίας που πολλές φορές εμποδίζουν την απόλυτη ελευθερία στην καλλιτεχνική έκφραση. Στην ψηφιακή φωτογραφία pinhole χρησιμοποιούμε την δυνατότητα άμεσης καταγραφής και παρατήρησης των εικόνων της ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής και μπορούμε να χρησιμοποιούμε ή όχι την δυνατότητα της σε πραγματικό χρόνο απεικόνισης (Live view), πράγμα που ήταν αδύνατο ή πολύ δύσκολο την εποχή της χημικής φωτογραφίας. Η τεχνολογικά εξελιγμένη σύγχρονη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή μοιάζει με ένα αυτοσχέδιο παιδικό παιχνίδι όταν στη θέση του φακού τοποθετήσουμε ένα εξάρτημα pinhole.  Τουλάχιστον αυτή την χαρά προσφέρει η κατασκευή και η χρήση της σε μένα. Αφήνω εδώ και δύο λόγια του ποιητή Τόλη Νικηφόρου

“…υμνώ το φως,  σαν χάδι στο παιδί που ακόμα ελπίζει μέσα μου…”

 Δημιουργία δύο εξαρτημάτων Pinhole που προσαρμόζονται όπως και οι εναλλακτικοί φακοί σε μια Full frame DSLR με σκοπό την δημιουργία ψηφιακών φωτογραφιών pinhole

Η ιδέα για την μετατροπή μιας σύγχρονης ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής FULL FRAME DSLR σε pinhole φωτογραφική μηχανή μου είχε έρθει αρκετές φορές κατά την διάρκεια των σεμιναρίων μου, αλλά ολοκληρωμένο εγχείρημα έγινε στο  μου στο πρώτο εξάμηνο του μεταπτυχιακού μου.

Η όλη κατασκευαστική προσπάθεια στηρίχτηκε σε προηγούμενη εμπειρία μου και ενασχόληση με την pinhole πρακτική. Για να μπορούν οι τρύπες pinhole να τοποθετηθούν με σταθερό τρόπο επάνω στην φωτογραφική μηχανή χρησιμοποίησα 2 καπάκια σώματος Nikon.

Για το άνοιγμα των pinhole χρησιμοποίησα αλουμίνιο από κουτάκι αναψυκτικού και βελόνες βελονισμού 0.3 mm. Για να μετρήσω με ακρίβεια την διάμετρο της τρύπας pinhole χρησιμοποίησα έναν παλιό μεγεθυντή προβάλλοντας την στην βάση του σαν να ήταν αρνητικό.

Στο πρώτο καπάκι σώματος άνοιξα μια τρύπα στο κέντρο του με πιστόλι θερμόκολλας και κόλλησα το μικρό κομμάτι αλουμινίου με την τρύπα στο κέντρο. Αυτό το καπάκι σώματος μου έδωσε μια pinhole με εστιακή απόσταση ακριβώς 50mm (απόσταση τρύπας -αισθητήρα).

Στο δεύτερο καπάκι σώματος άνοιξα μια μεγαλύτερη τρύπα και του κόλλησα ένα πλαστικό εξάρτημα από ένα πόδι τραπεζιού που θυμόμουν πως είχε το κατάλληλο σχήμα για να μου δώσει μια pinhole μεγαλύτερης εστιακής απόστασης. Αυτό μου έδωσε απόσταση αισθητήρα τρύπας 105mm. Αν δεν είχα το συγκεκριμένο εξάρτημα θα έφτιαχνα μια αντίστοιχη pinhole με μαύρο χαρτόνι και έτσι θα κατασκευάσω μια pinhole μεγαλύτερης εστιακής απόστασης στο μέλλον.

Η ιδανική διάμετρος της τρύπας για pinhole φωτογραφικές μηχανές διαφορετικών εστιακών αποστάσεων είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα που έχει απασχολήσει και τους καλλιτέχνες αλλά και τους επιστήμονες που έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα. Ο σκοπός είναι αυτή η “ιδανική” διάμετρος της τρύπας να μας δίνει την απαραίτητη ευκρίνεια για να σχηματιστεί το φωτογραφικό είδωλο χωρίς να ξεπερνάμε το όριο περίθλασης. Έτσι έχουν δημοσιευθεί διάφοροι πίνακες και η μεθοδολογία με την οποία δημιουργήθηκαν. Σας παραθέτω έναν πίνακα που έχει δημοσιευτεί το 1992 (Holter) και τον θεωρώ αξιόπιστο μιας  και είχε δοκιμαστεί στην κατασκευή πολλών pinhole που χρησιμοποιούσαν φιλμ και φωτογραφικό χαρτί την εποχή που δίδασκα αυτό το μάθημα στην focus. Με βάση αυτόν τον πίνακα οι δικές μου pinhole είναι 0,31mm η 50mm και 0,45 η 100mm.

Holter – 1992

Εστιακή απόσταση (mm) Διάμετρος τρύπας (mm) – Αντίστοιχο διάφραγμα f-stop
10 0.14 70
20 0.20 100
30 0.24 125
40 0.28 140
50 0.31 160
60 0.34 180
70 0.37 190
80 0.40 200
90 0.42 214
100 0.45 220
150 0.54 280
200 0.63 318
250 0.70 360
300 0.78 380
350 0.84 418
400 0.89 450

Όσο αφορά την φωτομέτρηση γνωρίζοντας το f-stop που αντιστοιχεί στις δύο περιπτώσεις μπορούμε με την αμοιβαιότητα να υπολογίσουμε το χάσιμο της φωτεινότητας και να βρούμε έναν συνδυασμό ISO και ταχύτητας φωτοφράχτη που μας βολεύει στην κάθε περίπτωση. Βέβαια στην ψηφιακή Pinhole που βλέπουμε άμεσα το αποτέλεσμα και έτσι μπορούμε να διορθώσουμε και άμεσα τις ρυθμίσεις.

Αυτοπορτραίτο στο χέρι με την τεχνική zoom in με την ψηφιακή pinhole

Βασική βιβλιογραφία

Krummel, B.J. (2009). The pinhole camera : a practical how-to book for making pinhole cameras and images.

Renner, E. (2016). Pinhole photography : from historic technique to digital application. New York: Focal Press.

Wolfgang Lefèvre (2007). Inside the camera obscura – optics and art under the spell of the projected image. Berlin Max-Planck-Inst. Für Wissenschaftsgeschichte.

Μερικά ακόμη παραδείγματα ψηφιακών φωτογραφιών pinhole

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis. Για τα μαθήματα του fotoart μπορείτε να ρωτήσετε  και στο τηλέφωνο 6944303397.

Οι εγγραφές στα μαθήματα Φωτογραφίας άρχισαν

Οι εγγραφές στον εξάμηνο κύκλο μαθημάτων φωτογραφίας του fotoart ξεκίνησαν

Οι εγγραφές για τα φετινά τμήματα αρχαρίων του fotoart άρχισαν σήμερα 14 Σεπτεμβρίου.  Ήδη έχουν σχηματιστεί για την περίοδο Οκτώβριος 2021 – Απρίλιος 2022 δύο τμήματα. Ένα πρωινό για μάθημα κάθε Τρίτη πρωί 9-1 και ένα απογευματινό για μάθημα κάθε Τρίτη απόγευμα 6-10.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα

https://www.seminariafotografias.gr/seminariafotografiasmathimatafotografias/kykloimathimatafotografias/fotografikilipsifotografikitexniki/index.html

Απευθείας πληροφορίες στα τηλέφωνα 6944303397 – 2105745625 ή κάντε μου αίτημα φιλίας στο FB https://www.facebook.com/dimitrios.asithianakis

14 Σεπτεμβρίου 2021

Οι εγγραφές για τον εξάμηνο κύκλο μαθημάτων φωτογραφίας του fotoart για αρχάριους  ξεκινάνε κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου και τα μαθήματα ξεκινάνε ένα μήνα μετά στα μέσα Οκτωβρίου. Για το 2021 τα μαθήματα για τους αρχάριους θα ξεκινήσουν την Τρίτη  12 Οκτωβρίου και για τους προχωρημένους την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου. Καλή μας χρονιά!

Ταχύτητα φωτοφράχτη στην Φωτογραφία

Ταχύτητα Φωτοφράχτη ή ταχύτητα κλείστρου

Επειδή είναι συχνές οι απορίες από τος ιντερνετικούς φίλους μου που μου λένε συχνά χρειάζονται έναν μπούσουλα ανεβάζω το σημερινό άρθρο που αφορά την ταχύτητα του φωτοφράχτη (ή απλά την ταχύτητα της φωτογραφικής μηχανής) που είναι συμπληρωματικό στο παλιότερο άρθρο για την ταχύτητα ( Η ταχύτητα του φωτοφράχτη ή χρόνος έκθεσης στην φωτογραφία),  που είναι ένας από τους παράγοντες που καθορίζουν την έκθεση στην φωτογραφία.

Μαθήματα φωτογραφίας για αρχάριους από το fotoart

(Βέβαια ο καλύτερος τρόπος για  να λύσουν όλες τις απορίες τους είναι να παρακολουθήσουν τον εξάμηνο κύκλο μαθημάτων φωτογραφίας για αρχάριους του fotoart)

Φωτογραφία με αργή ταχύτητα φωτοφράχτη που δεν είναι αρκετή να παγώσει την ανοδική κίνηση του μπαλονιού

Η κατάλληλη ταχύτητα φωτοφράχτη για κάθε φωτογραφική περίπτωση

Πάμε να δούμε αναλυτικά μερικά από τα χαρακτηριστικά της ταχύτητας του φωτοφράχτη ή της ταχύτητας του κλείστρου όπως επικρατεί μερικές φορές αυτή η λάθος έκφραση, οπότε είμαι αναγκασμένος να την χρησιμοποιώ και εγώ.  Που πρέπει να τοποθετούμε την ταχύτητα του φωτοφράχτη αν θέλουμε να έχουμε σωστές εικόνες;

Αν θέλουμε να παγώσουμε την κίνηση από τις ταχύτητες 1/8000 μέχρι 1/125. Δηλαδή

1/8000, 1/4000, 1/2000 Πολύ γρήγορα κινούμενα αντικείμενα, άγρια φύση, αθλητισμός

1/1000, 1/500, 1/250, 1/125  Γρήγορα κινούμενα αντικείμενα, άνθρωποι που τρέχουν, παιδιά και κατοικίδια σε κίνηση

Ταχύτητα ασφαλείας για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα κουνήσουμε την φωτογραφία με την κίνηση του χεριού μας, ταχύτητα κοντά στην εστιακή απόσταση του φακού. Δηλαδή για φακό 50mm ταχύτητα 1/60 και γρηγορότερη.

Αν δεν θέλουμε να παγώσουμε την κίνηση από τις ταχύτητες φωτοφράχτη 1/30 μέχρι τα 30”

1/30, 1/15, 1/8, 1/4, 1/2, 1΄΄ Τεχνική panning, τεχνικές καταγραφής της κίνησης, καταρράκτες, ποτάμια, σύννεφα

2”, 4”, 8” 15”, 30” Τεχνικές μακράς έκθεσης, κεραυνοί, πυροτεχνήματα, φωτοζωγραφική, φωτογράφιση του γαλαξία

Φωτογραφική τεχνική Panning με ταχύτητες από 1/30  μέχρι 1/4

Όπως σας είπα στην αρχή αυτό είναι ένα άρθρο απλά για να έχετε κάποιο μπούσουλα. Αναλυτικά την κάθε φωτογραφική περίπτωση την αναλύω στα επιμέρους άρθρα για την κάθε τεχνική

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis. Για τα μαθήματα του fotoart μπορείτε να ρωτήσετε  και στο τηλέφωνο 6944303397.

Η Μάργκαρετ Μπουρκ-Ουάιτ με την φωτογραφική της μηχανή

Η Μάργκαρετ Μπουρκ-Ουάιτ  (Margaret Bourke-White) με φωτογραφική μηχανή για αεροφωτογραφίες

Σήμερα σας παρουσιάζω την Μάργκαρετ Μπουρκ-Ουάιτ  με μια εντυπωσιακή φωτογραφική μηχανή. Η Margaret Bourke-White (1904 – 1971) γεννήθηκε στην νέα Υόρκη και υπήρξε μια από τις γνωστότερες αμερικανίδες φωτογράφους και η πρώτη αμερικανίδα πολεμική φωτορεπόρτερ.  Είναι γνωστή για τις φωτογραφίες που είχε τραβήξει τα πρώτα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης, για το περίφημο πρώτο εξώφυλλο του περιοδικού LIFE και για τις φωτογραφίες του Γκάντι. Έχει φωτογραφίσει στην μακροχρόνια καριέρα της με όλες τις φωτογραφικές μηχανές της εποχής.  Εδώ την φωτογραφίζει ένας επίσης σπουδαίος φωτογράφος Alfred Eisenstaedt (1898 – 1995).

Στις 2 φωτογραφίες που παραθέτω σήμερα κρατάει μια  φωτογραφική μηχανή Fairchild F-8  μια μηχανή που σχεδιάστηκε το 1929, κυκλοφόρησε το 1930 και χρησιμοποιήθηκε συνήθως για αεροφωτογραφίες. Η  Fairchild διέθετε φακό  Schneider Xenar 240mm / f8, ενώ κατά την διάρκεια του 2ου παγκόσμιου πολέμου υπήρξε μια εκδοχή από την εταιρεία Keystone εξοπλισμένη με φακό  Wollensak 375mm /5.6. Εκτός από την  Μάργκαρετ Μπουρκ-Ουάιτ   την μηχανή την χρησιμοποίησαν και την έκαναν γνωστή ο Bradford Washburn που φωτογράφησε παγετώνες της Αλάσκας το 1934-36 και  η Mary Upjohn Meader (Mary Light), η οποία φωτογράφησε από ψηλά  περιοχές και πόλεις στη Νότια Αμερική και την Αφρική το 1937-38. Η  Margaret Bourke-White  τράβηξε  κυρίως αεροφωτογραφίες  για διαφημιστικούς σκοπούς για αρκετές αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες  και αεροφωτογραφίες  κατά την διάρκεια του 2ου παγκόσμιου πολέμου. Σας παραθέτω και μια φωτογραφία της τραβηγμένη με την Fairchild F-8 το 1939.

Margaret Bourke-White,  ένα αεροπλάνο DC-4 σε πτήση πάνω από την Νέα Υόρκη, 1939

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis. Για τα μαθήματα του fotoart μπορείτε να ρωτήσετε  και στο τηλέφωνο 6944303397.