Τι είναι η Αναλογική Φωτογραφία
Αναλογική φωτογραφία ονομάζουμε όλες τις φωτογραφικές τεχνικές στις οποίες χρησιμοποιούμε φιλμ για την λήψη φωτογραφιών. Ο όρος είναι σύγχρονος ώστε να δημιουργηθεί το δίπολο αναλογική φωτογραφία-ψηφιακή φωτογραφία σε αναλογία με το αναλογικό-ψηφιακό βίντεο ή τον αναλογικό-ψηφιακό ήχο. Ο σωστότερος όρος για την αναλογική φωτογραφία θα ήταν φωτογραφία του φιλμ, χημική φωτογραφία ή παραδοσιακή φωτογραφία. Όλες οι μορφές της αναλογικής φωτογραφίας υπήρξαν κυρίαρχες από την ανακάλυψή της φωτογραφίας τον 19ο αιώνα μέχρι την εκτεταμένη υιοθέτηση της ψηφιακής φωτογραφίας στα τέλη του 20ού και τις αρχές του 21ου αιώνα. Στις μέρες μας υπάρχει ένα μικρό αλλά σταθερά αυξανόμενο ενδιαφέρον για την αναλογική φωτογραφία ή φωτογραφία του φιλμ, από τις νέες γενιές.
Αναλογική φωτογραφία αναμνηστική της δεκαετίας του 60′
Ιστορική αναδρομή της αναλογικής Φωτογραφίας
Η πρώτη αναλογική φωτογραφία τραβήχτηκε από τον Νισεφόρ Νιεπς to 1926 ή το 1927 με την μέθοδο της Ηλιογραφίας. Ακολούθησε η εφεύρεση της δαγκεροτυπίας από τον Louis Daguerre και η επίσημη ανακοίνωσή της το 1839, η οποία ήταν η πρώτη πρακτική μέθοδος λήψης μόνιμων εικόνων, δηλαδή η πρώτη μέθοδος της αναλογικής φωτογραφίες. Αργότερα, εφευρέθηκαν και άλλες τεχνολογίες της αναλογικής φωτογραφίας όπως η καλοτυπία, η κυανοτυπία, το υγρό κολλόδιο που βελτίωσαν την ποιότητα και τη διάρκεια ζωής των φωτογραφιών. Από το 1890 και μετά μέχρι την κυριαρχία της ψηφιακής φωτογραφίας είχαμε την επικράτηση του ζελατινοβρωμιούχου αργύρου κυρίως με τρία είδη φιλμ. Ασπρόμαυρο αρνητικό, έγχρωμο αρνητικό και έγχρωμη διαφάνεια. Αυτά τα φιλμ είναι που χρησιμοποιούνται και σήμερα από όσους αγαπούν την αναλογική φωτογραφία.
Η διαδικασία της αναλογικής φωτογραφίας
Η διαδικασία της αναλογικής φωτογραφίας περιλαμβάνει τα εξής βήματα: Πρώτα η λήψη της φωτογραφίας που γίνεται σε φιλμ μέσω μιας φωτογραφικής μηχανής που δέχεται φιλμ. Το φιλμ σε οποιαδήποτε μορφή βασίζεται στον φωτοευαίσθητο ζελατινοβρωμιούχο άργυρο. Μετά έρχεται η εμφάνιση του φιλμ. Με την διαδικασία της εμφάνισης έχουμε τα αρνητικά που μετά χρειάζονται εκτύπωση ή τις έγχρωμές διαφάνειες (slides) που είναι έτοιμα για προβολή.
Ασπρόμαυρη αναλογική φωτογραφία της δεκαετίας του 80′
Κάποια από τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της αναλογικής φωτογραφίας
Θεωρώ ότι πλεονεκτήματα πέρα από την ανάγκη να γνωρίσουμε πράγματα από το παρελθόν, δηλαδή η μελέτη της ιστορίας της φωτογραφίας, η αναλογική φωτογραφία δεν έχει. Για αρκετά χρόνια υπήρχε η παραπλάνηση ότι η αναλογική φωτογραφία έχει καλύτερη ποιότητα από την ψηφιακή. Κάτι που ακόμη και αν ίσχυε τα πρώτα χρόνια της ψηφιακής φωτογραφίας δεν ισχύει στις μέρες μας. Έχει όμως αρκετά μειονεκτήματα. Ας δούμε μερικά από αυτά. Πρώτα από όλα η αναλογική φωτογραφία έχει μεγαλύτερο κόστος από την ψηφιακή φωτογραφία. Τα φιλμ και τα χημικά για την εμφάνιση και εκτύπωση έχουν κάποιο κόστος που σε κάποιες περιπτώσεις είναι υψηλό. Δεύτερο η διαδικασία εμφάνισης του φιλμ και εκτύπωσης των φωτογραφιών απαιτεί περισσότερο χρόνο και προσπάθεια σε σχέση με την ψηφιακή φωτογραφία και το τρίτο μειονέκτημα της αναλογικής φωτογραφίας έχει σχέση με το κόστος αλλά και την διαδικασία. Τα φιλμ έχουν περιορισμένο αριθμό λήψεων, συνήθως 24 ή 36 καρέ ανά ρολό φιλμ. Σαν ένα τέταρτο μειονέκτημα της αναλογικής φωτογραφίας θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε το ότι κάποια από τα υλικά των φιλμ και των φωτογραφιών είναι ευαίσθητα και χρειάζονται προστασία για να παραταθεί ο χρόνος ζωής τους.
Η αναλογική Φωτογραφία στις μέρες μας
Παρά την κυριαρχία της ψηφιακής φωτογραφίας, η αναλογική φωτογραφία παραμένει δημοφιλής ανάμεσα σε ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφους. Οι καλλιτέχνες και οι ενθουσιώδεις αναζητούν την ιδιαίτερη αισθητική και την εμπειρία που προσφέρει η αναλογική διαδικασία. Επίσης, ορισμένες σύγχρονες τάσεις, όπως η επιστροφή σε ρετρό τεχνολογίες και η εκτίμηση για το χειροποίητο, έχουν συμβάλει στην αναγέννηση του ενδιαφέροντος για την αναλογική φωτογραφία. Βέβαια αντίστοιχο ενδιαφέρον υπήρχε την εποχή της αναλογικής φωτογραφίας τις δεκαετίες του 70′ του 80′ και του 90′ για όλες τις φωτογραφικές τεχνικές του 19ου αιώνα και για την φωτογραφία Pinhole.
Αναλογική φωτογραφία Pinhole αυτοπορτρέτο του 21ου αιώνα
Συμπερασματικά, η αναλογική φωτογραφία αποτελεί μια διαχρονική τέχνη που συνεχίζει να εμπνέει και να γοητεύει τους φωτογράφους παγκοσμίως. Ενώ οι ψηφιακές τεχνολογίες έχουν αλλάξει ριζικά τον τρόπο που καταγράφουμε και μοιραζόμαστε εικόνες, η μοναδική γοητεία και η αξία της αναλογικής φωτογραφίας εξασφαλίζουν ότι θα παραμείνει μέρος της φωτογραφικής κουλτούρας για πολλά χρόνια ακόμη.
Άρθρα σχετικά με την αναλογική φωτογραφία στο photographyinfo
H εμφάνιση του ασπρόμαυρου φωτογραφικού φιλμ
Η εκτύπωση της ασπρόμαυρης φωτογραφίας
Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis. Για τα μαθήματα του fotoart μπορείτε να ρωτήσετε και στο τηλέφωνο 6944303397