Εξαφάνιση καλωδίου σε δευτερόλεπτα

Ψηφιακή επεξεργασία Content Aware στο photoshop

Όσοι παρακολουθείτε τα άρθρα μου στο blog και τις αναρτήσεις μου γενικά στα social media θα έχετε παρατηρήσει ότι σπάνια ασχολούμαι με την ψηφιακή επεξεργασία. Ο λόγος είναι ότι δεν θέλω να τρώω χρόνο στον υπολογιστή, αλλά φωτογραφίζοντας και αυτό με έχει οδηγήσει από τις δυνατότητες της ψηφιακής επεξεργασίας να χρησιμοποιώ τα απολύτως χρήσιμα και απαραίτητα και κυρίως τα εργαλεία που είναι γρήγορα.

Δύο τέτοια εργαλεία θα σας παρουσιάσω σήμερα. Αφορμή στάθηκε ότι το πρωί που ξύπνησα και βγήκα στην πλατεία του χωριού είδα αυτήν ωραία ανατολή με αυτά τα ωραία σύννεφα. Δυστυχώς όμως υπήρχε αυτό το καλώδιο στην μέση όταν τραβούσα φωτογραφία με τον ευρυγώνιο και προσπαθούσα να συμπεριλάβω όλη αυτή την ομορφιά. Όταν προσπαθούσα να πάω κάτω από το καλώδιο, υπήρχε ένας σκυλάκος στο σπίτι εκεί μπροστά που εκνευρίζονταν με τον επισκέπτη με τα παράξενα εργαλεία στα χέρια και  θα ξυπνούσε όλο το χωριό με τα γαυγίσματα του, έτσι αποτραβήχτηκα διακριτικά και τράβηξα την φωτογραφία με το καλώδιο μέσα σκεφτόμενος ότι θα το αφαιρέσω στο photoshop γρήγορα και απλά.

Εδώ βλέπετε το πρωτότυπο που τράβηξε η μηχανή

Στο πρωτότυπο που τράβηξε η μηχανή υπάρχουν και κάποια μικρά στίγματα γιατί έχω αρκετό καιρό να πάω την μηχανή για καθάρισμα και έτσι έχουν μαζευτεί οι σκονίτσες. Ξεκινώντας να καθαρίσω αυτές τις σκονίτσες άρχισα να χρησιμοποιώ το εργαλείο Spot Healing Brush Tool. Ενώ τα στίγματα τα διόρθωσε τέλεια, δεν μπορώ να πω ότι τα κατάφερε τέλεια και με το καλώδιο. Το δοκίμασα με διάφορες σκληρότητες και μεγέθη. Για κάποιον που δεν είναι τελειομανής, ακόμη και αυτό το εργαλείο τα κατάφερε μια χαρά, αν σκεφτεί κανείς ότι σε δευτερόλεπτα τραβώντας μια απλή γραμμή με το ποντίκι, το καλώδιο εξαφανίζεται εντελώς, απλά στα σύννεφα κάποιες φορές άφηνε μια αδιόρατη γραμμή που με ενοχλούσε. Όταν συμβαίνει αυτό, έρχεται η στιγμή για το επόμενο εργαλείο.

Εδώ βλέπετε την πρώτη διόρθωση που δεν με ικανοποίησε πλήρως

Απλά επιλέγουμε το καλώδιο με οποιοδήποτε εργαλείο επιλογής (εγώ το έκανα με το Lasso Tool )και μετά Edit – Fill…- Content-Aware και μαγικά το καλώδιο εξαφανίζεται για πάντα.

Εδώ βλέπετε την τελική διόρθωση σαν να μην υπήρξε ποτέ καλώδιο

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis. Για τα μαθήματα του fotoart μπορείτε να ρωτήσετε  και στο τηλέφωνο 6944303397.