To Kαρβέλι – Φωτογραφικό Λεύκωμα

“The Bread Book” – Kenneth Josephson

Το καρβέλι

Το ” Βιβλίο του Ψωμιού” μπορεί να μην ήταν το πρώτο λεύκωμα εννοιολογικής φωτογραφίας, αλλά ήταν το πρώτο που τυπώθηκε σαν απάντηση κριτική σε αντίστοιχα φωτογραφικά λευκώματα του καιρού του. Σύμφωνα με τον φωτογράφο,  καθηγητή φωτογραφίας και πρωτοπόρο της εννοιολογικής φωτογραφίας Kenneth Josephson, του την είχαν δώσει τα φωτογραφικά λευκώματα του Duane Michals που υποτίθεται κουβαλούσαν βαθιά νοήματα έτσι κι αυτός το 1973 έβγαλε το “The Bread Book” που δεν είχε κανένα απολύτως νόημα. Ήταν ένα καρβέλι ψωμί φόρμας κομμένο σε 10 φέτες και φωτογραφημένες όλες οι φέτες από την μπροστινή και από την πίσω πλευρά.

Το καρβέλι

Στο εξώφυλλο ήταν η πρώτη φέτα και στο οπισθόφυλλο η τελευταία, αλλά μπορούσες να το κοιτάξεις και από πίσω προς τα μπρός και τις φέτες στις εσωτερικές σελίδες με όποια σειρά ήθελες. Το βιβλίο δεν προκάλεσε την αίσθηση που ήθελε η ο δημιουργός του είναι η αλήθεια και παρόλο που κόστιζε μόλις 2-3 δολαρια, έκαναν χρόνια να εξαντληθούν τα 1800 λευκώματα της πρώτης έκδοσης. Κάποια στιγμή πριν από μερικά χρόνια βγήκε μια νέα αριθμημένη έκδοση 250 λευκωμάτων με υπογραφή του φωτογράφου για να καλύψουν την όποια μικρή ζήτηση (βέβαια στις μέρες μας κάνει στο Amazon 28 δολάρια  και η παλιά έκδοση σε άψογη κατάσταση 55 δολάρια).

Το καρβέλι

Πιστεύω ότι το “The Bread Book” είναι ένα από τα σημαντικότερα φωτογραφικά λευκώματα στην ιστορία της φωτογραφίας, μόνο και μόνο για την παιχνιδιάρικη διάθεση του και είναι ιδανικό στο να θυμίζει σε εμάς τους φωτογράφους να μην παίρνουμε τον εαυτό μας πολύ στα σοβαρά. Τώρα βέβαια κάποια φωτογραφικά λευκώματα του Duane Michals μ’αρέσουν πολύ, αλλά τι να κάνουμε σε αυτό τον πόλεμο των λευκωμάτων δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει νικητής και νικημένος.