Οι πρωτοπόροι της Φωτογραφίας με φωτογραφικές μηχανές

Οι εφευρέτες και οι πρωτοπόροι  με τις φωτογραφικές μηχανές τους

Είναι σπάνιο να βλέπουμε φωτογραφίες ή αναπαραστάσεις των πρωτοπόρων της φωτογραφίας μαζί με τις φωτογραφικές τους μηχανές που μάλιστα οι περισσότερες ήταν πρωτότυπες ιδιοκατασκευές. Γι’αυτό το λόγο συγκινούμαι  όταν βλέπω αυτή την φωτογραφία του άγγλου εφευρέτη της φωτογραφίας του William Henry Fox Talbot σε μεγάλη ηλικία με την φωτογραφική του μηχανή.

Ή αυτό το αυτοπορτραίτο του ριγμένου Γάλλου πρωτοπόρου της φωτογραφίας του Hippolyte Bayard με τον τεράστιο φωτογραφικό φακό, επάνω στο βαρύ ξύλινο τρίποδο-κολώνα στο στούντιο του.

Ή όταν στον πίνακα του Octavius Hill με τα δεκάδες πρόσωπα διακρίνω τον Robert Adamson με την φωτογραφική τουμηχανή ( Ο ζωγράφος Octavius Hill και χημικός Robert Adamson υπήρξαν πρωτοπόροι φωτογράφοι στην Σκωτία. Η μόλις πεντάχρονη συνεργασία τους από το 1843 μέχρι το 1848 μας άφησε ένα σημαντικό έργο).

Λεπτομέρεια από τον τεράστιο πίνακα που ο ζωγράφος έχει τοποθετήσει τον συνεργάτη του Robert Adamson

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis. Για τα μαθήματα του fotoart μπορείτε να ρωτήσετε  και στο τηλέφωνο 6944303397.