Η ιστορία της Φωτογραφικής Μηχανής

Η ιστορία της φωτογραφικής μηχανής

Με την σημερινή μου ανάρτηση ξεκινάω την δημοσίευση σε συνέχειες ενός πολύ ενδιαφέροντος κατά την άποψη μου θέματος. Την ιστορία της φωτογραφικής μηχανής. Η φωτογραφική μηχανή που είναι το βασικό εργαλείο του φωτογράφου αποτελεί και αιτία για να διαφωνούν μεταξύ τους οι φωτογράφοι για το ποιά είναι η καλύτερη, μπορεί να αποτελεί  ένα κοντινό η μακρινό όνειρο για κάποιους φωτογράφους η απόκτηση κάποιας συγκεκριμένης φωτογραφικής μηχανής και άλλα πολλά  συναισθηματικά. Γιαυτό πιστεύω ότι αυτή και οι άλλες αναρτήσεις που θα ακολουθήσουν θα ενδιαφέρουν ειδικά και τις νέες και τους νέους  φωτογράφους που αρκετοί από αυτούς μπορεί να μην έχουν καθόλου υπόψη τους τι υπήρχε πριν τις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές.

Εισαγωγή

Η φωτογραφική μηχανή είναι τις περισσότερες φορές το απαραίτητο εργαλείο για την δημιουργία μιας φωτογραφίας. Για τον φωτογράφο όμως εκτός από το βασικό εργαλείο του η φωτογραφική μηχανή μπορεί να είναι ακόμη περισσότερα πράγματα. Γι’αυτό το λόγο σκεφτόμουν καιρό να γράψω κάτι για την ιστορία της φωτογραφικής μηχανής, πιστεύω ότι μια τέτοια ιστορία έχει νόημα για τον φωτογράφο του 21ου αιώνα που δεν πρόλαβε τις φωτογραφικές μηχανές που χρησιμοποιούσαν φιλμ και γνώρισε κατευθείαν τις φωτογραφικές μηχανές των κινητών τηλεφώνων.

Η φωτογραφική μηχανή αποτελεί σαν κατασκευή μια εξέλιξη των φορητών σκοτεινών θαλάμων που χρησιμοποιούσαν σαν βοηθήματα οι ζωγράφοι από την αναγέννηση και μετά. Αυτές οι κάμερες Opscura ήταν σε μερικές περιπτώσεις τόσο έτοιμες φωτογραφικές μηχανές που το μόνο που έλειπε ήταν το φωτοευαίσθητο υλικό για να μπορεί κάποιος να ξεκινήσει να φωτογραφίζει με αυτές. Με δεδομένους τους αργούς χρόνους έκθεσης που είχαν τα πρώτα φωτογραφικά υλικά, οι πρώτες φωτογραφικές μηχανές δεν χρειάζονταν μηχανισμό φωτοφράχτη καθώς ο φωτογράφος έλεγχε τον χρόνο έκθεσης με το ρολόι του.

Ποιά ήταν η πρώτη φωτογραφική μηχανή;

Σαν την πρώτη φωτογραφική μηχανή κανονικά θα έπρεπε να θεωρήσουμε την συσκευή με την οποία φωτογράφιζε ο Thomas Wedgwood. Ο πρωτοπόρος αυτός φωτογράφος που δυστυχώς δε μπόρεσε να στερεώσει καμιά από τις φωτογραφίες του ώστε να τον θεωρούμε αυτόν τον πρώτο που κατάφερε να τραβήξει την πρώτη φωτογραφία. Δυστυχώς εκτός από τις φωτογραφίες λείπουν και οι πληροφορίες και για τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούσε.

Η φωτογραφική μηχανή με την οποία τράβηξε την πρώτη γνωστή φωτογραφία ο Niépce

Ευτυχώς δεν συμβαίνει το ίδιο και με τον πρώτο που κατάφερε να τραβήξει μια σταθερή φωτογραφία τον Joseph Nicéphore Niépce. Έχουμε αρκετές από τις φωτογραφικές μηχανές  που χρησιμοποίησε στα πειράματα του και μάλιστα έχουμε και μια μηχανή που του χάρισε αυτός που τον θεωρούμε σήμερα σαν έναν από τους εφευρέτες της φωτογραφίας, ο Louis-Jacques-Mandé Daguerre.

Το πιο σπουδαίο όμως είναι ότι είναι γνωστή η φωτογραφική μηχανή που χρησιμοποιήθηκε να τραβηχτεί αυτή η φωτογραφία που θεωρούμε σαν την πρώτη φωτογραφία στην ιστορία της φωτογραφίας, την διάσημη “View from the Window at Le Gras”.

Η πρώτη εμπορική φωτογραφική μηχανή

Ο Louis-Jacques-Mandé Daguerre εκτός από εφευρέτης και ανήσυχο πνεύμα υπήρξε και εξαιρετικός επιχειρηματίας. Αυτό το δείχνει όλη του η ζωή αλλά και το πως διαχειρίστηκε όλη την υπόθεση “εφεύρεση της φωτογραφίας”. Ανάμεσα στα υπόλοιπα με την ανακοίνωση της φωτογραφίας στην γαλλική ακαδημία επιστημών στις 19 Αυγούστου του 1839, είχε έτοιμο και ένα κιτ φωτογραφική μηχανή-φωτογραφικές πλάκες-χημικά επεξεργασίας, που πουλούσε με τους συνεργάτες του σε κάθε ενδιαφερόμενο να ασχοληθεί με την φωτογραφική του μέθοδο. Αυτές οι  νταγκεροτυπομηχανές που βρήκαν στο εμπόριο θεωρώ ότι πρέπει να τις ονομάζουμε τις πρώτες φωτογραφικές μηχανές με την έννοια που έχουμε σήμερα στο μυαλό μας.

Οι εφευρέτες με τις φωτογραφικές μηχανές τους

Είναι σπάνιο να βλέπουμε φωτογραφίες ή αναπαραστάσεις των πρωτοπόρων της φωτογραφίας μαζί με τις φωτογραφικές τους μηχανές που μάλιστα οι περισσότερες ήταν πρωτότυπες ιδιοκατασκευές. Γι’αυτό το λόγο συγκινούμαι  όταν βλέπω αυτή την φωτογραφία του άγγλου εφευρέτη της φωτογραφίας του William Henry Fox Talbot σε μεγάλη ηλικία με την φωτογραφική του μηχανή.

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis. Για τα μαθήματα του fotoart μπορείτε να ρωτήσετε  και στο τηλέφωνο 6944303397.