Κουνημένες φωτογραφίες

Κουνημένες φωτογραφίες

Το πιο συνηθισμένο λάθος που βλέπω στις φωτογραφίες των μαθητών μου αλλά και σε αυτές που μου στέλνουν οι φίλοι μου στο facebook για να τους πω την γνώμη μου, είναι ότι οι φωτογραφίες τους είναι κουνημένες.  Έτσι τις λέμε στην κοινή φωτογραφική γλώσσα. Αλλά κουνημένη φωτογραφία σημαίνει για τις συγκεκριμένες συνθήκες της φωτογράφισης, κυρίως την απόσταση της εστίασης και την εστιακή απόσταση του φακού, ότι χρησιμοποιήσαμε πιο χαμηλή ταχύτητα έκθεσης από ότι έπρεπε, πιο χαμηλή ταχύτητα φωτοφράχτη.

κουνημένη φωτογραφία

Κουνημένη φωτογραφία λόγω ακατάλληλης ταχύτητας φωτοφράχτη

Για τις κουνημένες φωτογραφίες, για τις φωτογραφίες που είχαν χαμηλότερη ταχύτητα έκθεσης από αυτή που θα τις έκανε ακούνητες φταίει ότι κουνιέται η φωτογραφική μηχανή την στιγμή της λήψης. Κουνιέται τόσο που αυτό το κούνημα να είναι εμφανές στο φωτογραφικό αποτέλεσμα. Μπορεί στο κούνημα να έχει συμβάλλει ότι ήμασταν βιαστικοί την στιγμή της λήψης, ότι ήμασταν κουρασμένοι, ότι το χέρι μας έτρεμε λίγο παραπάνω. Σημασία έχει ότι για οποιοδήποτε λόγο και να έχει κουνηθεί η μηχανή, δεν καταφέραμε με την ταχύτητα που χρησιμοποιήσαμε να βγει σταθερή η φωτογραφία και κανονικά θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε τρίποδο.

σταθερή φωτογραφία

Η προηγούμενη φωτογραφία με την κατάλληλη ταχύτητα φωτοφράχτη

Συστήματα σταθεροποίησης της φωτογραφίας

Οι φωτογραφικές εταιρείες έχουν προσπαθήσει να μας βοηθήσουν με αυτό το συνηθισμένο πρόβλημα και έτσι έχουν φτιάξει συστήματα σταθεροποίησης που τα έχουν ενσωματώσει στους φακούς, αλλά και στις μηχανές. Για παράδειγμα το VR  (Vibration Reduction) στους φακούς της Nikon ή το IS (Image Stabilizer) στους φακούς της Canon. Ενώ άλλη φιλοσοφία έχει ακολουθήσει η Sony που ενσωματώνει ένα σύστημα σταθεροποίησης που το ονομάζει SteadyShot (SS),  στα σώματα των φωτογραφικών  μηχανών, ενώ το αντίστοιχο σύστημα της Pentax ονομάζεται Shake Reduction (SR). Η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά τα συστήματα βοηθάνε τις φωτογραφίες να είναι πιο σταθερές και με μικρότερες ταχύτητες φωτοφράχτη, όμως δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε να χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορες ταχύτητες φωτοφράχτη που να μας δίνουν μια ασφάλεια.

Ταχύτητα ασφαλείας στην φωτογραφία

Ποιές είναι όμως αυτές οι ταχύτητες ασφαλείας; Παλιότερα την εποχή της αναλογικής φωτογραφίας υπήρχε ένας πρακτικός κανόνας για να είναι οι φωτογραφίες μας όσο το δυνατόν πιο σταθερές . Αυτός ο κανόνας ήταν να χρησιμοποιούμε ταχύτητα ίση ή μεγαλύτερη από την εστιακή απόσταση του φακού . Για παράδειγμα χρησιμοποιούσαμε φακό 50mm; ταχύτητες 1/60 και πάνω ήταν αρκετές ώστε να μην είναι οι φωτογραφίες μας κουνημένες. Αν τώρα χρησιμοποιούσαμε ένα ζουμ 70mm-200mm, ταχύτητες από 1/250 και πάνω μας εξασφάλιζαν  τις σταθερές φωτογραφίες. Μπορείτε και στις μέρες της ψηφιακής φωτογραφίας να χρησιμοποιούμε αυτόν τον πρακτικό κανόνα. Απλά πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι στις crop φωτογραφικές μηχανές η εστιακή απόσταση του φακού πολλαπλασιάζεται και ότι τα συστήματα σταθεροποίησης μας επιτρέπουν γενικά πιο αργές ταχύτητες φωτοφράχτη.