H Αμερικάνικη Φωτογραφική Αργκό

Φωτογραφική Αργκό στην αγγλική γλώσσα

Στις μέρες της παγκοσμιοποίησης και με δεδομένη την διάδοση των κάθε είδους πληροφοριών με τεράστια ταχύτητα χάρη στο ίντερνετ, έχω παρατηρήσει ότι αρκετές εκφράσεις που στο παρελθόν χρησιμοποιούσαν μόνο οι αμερικάνοι φωτογράφοι – η αμερικάνικη φωτογραφική αργκό δηλαδή – πλέον τις χρησιμοποιούν όλο και περισσότεροι φωτογράφοι σε όλο τον κόσμο.

Για αυτό αποφάσισα να σας παραθέσω ορισμένες από αυτές τις εκφράσεις/ λέξεις μαζεμένες ώστε να ξέρετε τι σημαίνουν και να μπορείτε να τις μεταφράσετε σωστά όταν τις συναντήσετε, για να βγάζει νόημα και η φράση μέσα στην οποία μπορεί να υπάρχουν, γιατί αν τις μεταφράσετε κατά λέξη συνήθως δεν έχουν κάποιο νόημα σχετικό με την φωτογραφία.

Glass Όρος που έχει αντικαταστήσει τη λέξη Lens (Φακός). Καλά, κακά, ποιοτικά, γρήγορα γυαλιά.

H Αμερικάνικη Φωτογραφική Αργκό

Fast/Slow: Όροι που αναφέρονται σε ένα φακό. Γρήγορος αν έχει φωτεινό ανοικτότερο διάφραγμα (Π.χ. f1.4), αργός αν έχει κλειστότερο (Π.χ. f5,6).

Chimping Όρος που περιγράφει το κοίταγμα των φωτογραφιών στην οθόνη της φωτογραφικής μηχανής. Μάλλον από τους ήχους ευχαρίστησης που βγάζουν οι φωτογράφοι όταν θαυμάζουν τις φωτογραφίες τους.

Pixel Peeper Η παρατήρηση των φωτογραφιών στον υπολογιστή σε μεγάλη μεγέθυνση που θέλει να εκφράσει ότι η μεγάλη σχολαστικότητα είναι σε βάρος της φωτογραφικής ουσίας.

Golden Hour Η χρυσή ώρα μετά την ανατολή και πριν την δύση του ήλιου. Μπορείτε να βρείτε αυτόν τον όρο και σαν Magic Hour. Μια φορά που έχουν δίκιο οι αμερικάνοι.

Blue Hour Άλλη μια διάσημη φωτογραφική ώρα. Πριν την ανατολή και μετά την δύση. Από τον γαλλικό όρο l’heure bleue.

H Αμερικάνικη Φωτογραφική Αργκό

Spray and Pray Όταν τραβάς πάρα πολλές φωτογραφίες χωρίς να φροντίζεις τις λήψεις σου ιδιαίτερα και ελπίζεις ότι στις τόσες κάποια θα είναι καλή.

Uncle Bob Ο συγγενής με την φωτογραφική μηχανή που υπάρχει σε κάθε γάμο, βάπτιση και κοινωνική εκδήλωση που μπαίνει μπροστά στον φωτογράφο και δεν τον αφήνει να κάνει την δουλειά του.

Prime Ο φακός σταθερής εστιακής απόστασης. Ο σταθερός φακός.

Nifty fifty Ο σταθερός νορμάλ φακός συνήθως ο f1,8 με εξαιρετική σχέση τιμής απόδοσης . 35mm στις crop, 50mm στις full frame.

Bokeh Παρόλο που είναι γιαπωνέζικος όρος για τις εκτός εστίασης περιοχές της φωτογραφίας, οι αμερικάνοι του έδωσαν μια παραπάνω σημασία και τον έκαναν να μας αφορά όλους

Blown Out Όταν καίγονται οι φωτεινές περιοχές της φωτογραφίας. Όταν χάνουμε τις λεπτομέρειες στα “άσπρα”.

Grip and Grin Οι φωτογραφίες και οι φωτογραφίσεις όπου οι άνθρωποι κάνουν χειραψία και χαμογελούν προς την φωτογραφική μηχανή. Φωτογραφίσεις κοινωνικών εκδηλώσεων, απονομές, εγκαίνια κλπ.

Sharp Χαρακτηρισμός φακών και φωτογραφιών. Οι φακοί με μεγάλη ευκρίνεια και οι καλά εστιασμένες με πλούσιες λεπτομέρειες φωτογραφίες.

Soft Το αντίθετο του Sharp. Οι φακοί με όχι τόσο καλή ευκρίνεια και οι φωτογραφίες που είναι ελαφρά εκτός εστίασης.

Noisy Χαρακτηρισμός για φωτογραφία που έχει έντονο ψηφιακό θόρυβο. Μπορεί να χαρακτηρίζει και φωτογραφική μηχανή που δεν τα καταφέρνει πολύ καλά σε υψηλές ρυθμίσεις ευαισθησίας ISO.

Raw Αυτή η σύντομη λέξη μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους. Εμάς μας ενδιαφέρει γιατί είναι τα περίφημα πρωτότυπα ψηφιακά αρχεία εικόνας της φωτογραφικής μηχανής.  Παρόλο που σημαίνει και σεξ χωρίς προφυλακτικό.

Frame Είναι ένας από τους παλιότερους όρους που έχει καθιερωθεί και έχει περάσει και σε άλλες γλώσσες. Το κάδρο. Το πλαίσιο να σημαίνει και πράγματα για το περιεχόμενο, ενώ πλέον σημαίνει και την ίδια την φωτογραφία.