The Malkovich Sessions – Sandro Miller – Φωτογραφικό Λεύκωμα

The Malkovich Sessions – Φωτογραφικό Λεύκωμα

Αυτό το φωτογραφικό λεύκωμα είναι το προϊόν μιας 20χρονης φιλίας αλλά ταυτόχρονα μια πανέμορφη ιστορία έμπνευσης και καλλιτεχνικής συνεργασίας. Το βιβλίο περιλαμβάνει φωτογραφίες που τράβηξε ο φωτογράφος Sandro Miller τον διάσημο ηθοποιό John Malkovich. Εκτός όμως από τα διάφορα πορτραίτα του ηθοποιού για ανάγκες συνεντεύξεων ή παρουσιάσεων θεατρικών έργων ή ταινιών, το βιβλίο περιλαμβάνει και 32 εικόνες που αναπαραστούν διάσημες φωτογραφίες από σπουδαίους φωτογράφους της ιστορίας της φωτογραφίας που έχουν αποτελέσει έμπνευση για όλους τους φωτογράφους και για τον Sandro Miller.

Η ιδέα του φωτογράφου ήταν να αξιοποιήσουν την ικανότητα του John Malkovich στις μεταμορφώσεις και να αναπαράγουν φωτογραφίες σπουδαίων φωτογράφων που το έργο τους τον ενέπνευσε και τον επηρέασε. Αυτή η μοναδική δουλειά που ονομάστηκε “Homage” δημιούργησε 32 εξαιρετικές εικόνες που μοιάζουν απίστευτα στα πρωτότυπα (για να μην πω ότι μερικές φορές τα ξεπερνάνε σε ένταση). Παρόλο που ανάμεσα τους βρίσκονται και μερικές αδύναμες εικόνες, πιστεύω ότι δεν μπορεί κανείς να σταθεί σε αυτές καθώς το όλο εγχείρημα είναι τόσο δύσκολο και το αποτέλεσμα τόσο μοναδικό που σε αφήνει άφωνο.

Όσο μοναδική είναι η δουλειά του Sandro Miller που διαλέγει φωτογραφίες φωτογράφων όπως ο Edward Curtis, η Dorothea Lange , ο Richard Avedon, η Diane Arbus , ο Irving Penn, ή του Yousuf Karsh τόσο σπουδαία είναι και η σκηνοθεσία και το μακιγιάζ αλλά κυρίως οι μεταμορφώσεις του John Malkovich σε άντρα, γυναίκα, παιδί ή ενήλικα, ο οποίος κατορθώνει με πραγματικά απίστευτη ακρίβεια να γίνει από Marilyn Monroe, Truman Capote, Andy Warhol και Mick Jagger, στην σπαρακτική μάνα της Dorothea Lange, τον μελισσοκόμο του Richard Avedon μέχρι και τα διάσημα δίδυμα της και το παιδί με την χειροβομβίδα της Diane Arbus.

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis. Για τα μαθήματα του fotoart μπορείτε να ρωτήσετε  και στο τηλέφωνο 6944303397.