Πάτμος Καστέλλι

Αρχαιολογικός Χώρος Καστέλλι στην Πάτμο

Αρχαίος οχυρωματικός πύργος στο Καστέλλι, στο βάθος η Χώρα της Πάτμου και το μοναστήρι

Τόσα χρόνια που έρχομαι στην Πάτμο, ποτέ δεν είχα περιηγηθεί στην θέση Καστέλλι. Πλησίασα μια δύο φορές, μέχρι εκεί που πήγαινε μηχανάκι (γιατί μετά θέλει αρκετό περπάτημα) τράβηξα μερικές φωτογραφίες και αυτό ήταν όλο. Φέτος όμως αποφάσισα μια μεγάλη περιήγηση και φωτογράφιση και έτσι έκανα δύο επισκέψεις. Μια με το πρωινό φως και μια με το απογευματινό. Για τη θέση Καστέλλι υπάρχουν πολλές αναφορές και στο ίντερνετ και σε έντυπους τουριστικούς οδηγούς και όλοι μιλάνε για την αρχαία Ακρόπολη της Πάτμου. Γεγονός είναι ότι υπάρχουν ερείπια που θυμίζουν τείχη της αρχαιότητας στον φυσικά οχυρό λόφο στην πίσω πλευρά της Σκάλας, αλλά δεν έχουν καθόλου αναδειχθεί και υπάρχουν εκεί παρατημένα σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να πάει κάποιος να πάρει πέτρες και να χτίσει τη μάντρα του και μάλλον έτσι έχει γίνει όλους τους προηγούμενους αιώνες.

Στις αναφορές επίσης θα βρείτε ότι εκτός από τα σημάδια της οχύρωσης της αρχαίας Ακρόπολης, υπάρχουν και τα θεμέλια ενός ναού του Απόλλωνα. Μιας και δεν υπάρχει κάποιου είδους σήμανση, ομολογώ ότι ενώ τα υπολείμματα της οχύρωσης τα περπάτησα και τα φωτογράφισα εξαντλητικά, τα θεμέλια του ναού δεν τα ανακάλυψα. Σε κάθε περίπτωση το Καστέλι της Πάτμου αξίζει την επίσκεψη σας μιας και θα σας αποζημιώσει η υπέροχη θέα στον κόλπο της Σκάλας, στον Χοχλακά, την Χώρα, τον Μέρικα και όλα τα κοντινά νησιά της Πάτμου, θα δείτε την εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου που υπάρχει στο ύψωμα και βέβαια και τα εντυπωσιακά υπολείμματα της αρχαιότητας που χρονολογούνται προς το τέλος της κλασσικής περιόδου.

Για το εξερευνητικό πνεύμα μου πάντως η όλη υπόθεση Καστέλι της Πάτμου παραμένει μυστήριο καθώς δεν έχουν απαντηθεί επαρκώς πολλά από τα ερωτήματα που μου έχουν δημιουργηθεί. Πρώτα από όλα γιατί να ήταν εκεί η Ακρόπολη της Πάτμου και όχι στην Χώρα που είναι πιο ψηλά και που σίγουρα υπήρχε κάτι εκεί στην αρχαιότητα αλλά αυτό δεν το πολυαναφέρουμε καθώς επάνω του είναι χτισμένο το μοναστήρι και τα σπίτια της πανέμορφης Χώρας της Πάτμου. Δεύτερον αφού είναι τόσο σημαντική αυτή η Ακρόπολη, όπως μας λένε όλοι, με ίχνη κατοίκησης από την εποχή του Χαλκού και σε όλη την ιστορική περίοδο, γιατί είναι τόσο παρατημένη και δεν έχουν γίνει συστηματικές ανασκαφές; Και τρίτο και τελευταίο. Καλά το ελληνικό κράτος με τα πενιχρά του μέσα δεν πρόλαβε στα λίγα χρόνια που του ανήκουν τα Δωδεκάνησα να κάνει τίποτε για την ανάδειξη του χώρου, αυτοί οι Ιταλοί αρχαιολόγοι που ήτανε και γρήγοροι και που δεν αφήσανε πέτρα πάνω στην πέτρα στα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, εδώ γιατί δεν κάνανε τίποτε;

Στον ταξιδιωτικό μου οδηγό για την Πάτμο μπορείτε να δείτε το άρθρο μου για το Καστέλι της Πάτμου. Πάτμος Καστέλι και φυσικά περισσότερες φωτογραφίες Πάτμος Καστέλι Φωτογραφίες

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis. Για τα μαθήματα του fotoart μπορείτε να ρωτήσετε  και στο τηλέφωνο 6944303397.