Οι πρώτες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές DSLR

Οι πρώτες DSLR

Το πολύ μακρινό 1969 (ήμουν μόλις 4 χρόνων)  οι Willard S. Boyle και George E. Smith εφηύραν την πρώτη επιτυχημένη τεχνολογία απεικόνισης χρησιμοποιώντας ένα  ψηφιακό αισθητήρα, ένα CCD (Charge-Coupled Device). Το CCD θα επέτρεπε την ταχεία ανάπτυξη της ψηφιακής φωτογραφίας. Για τη συμβολή τους στην ψηφιακή φωτογραφία ο Boyle και ο Smith πήραν  μισό βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 2009 (και άργησαν εδώ που τα λέμε), από 1/4 ο καθένας.

Οι πρώτες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές DSLR

H πρώτη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή του 1975 με τα τρομερά  0,1 megapixel

Για την στοιχεία για την πρώτη ψηφιακή μηχανή δείτε το άρθρο. Η πρώτη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή.

Το 1986 ένα τμήμα της τότε τεράστιας Kodακ , η Kodak Microelectronics Technology Division, ανέπτυξε ένα αισθητήρα εικόνας CCD 1,3 MP, ο πρώτος με περισσότερα από 1 εκατομμύριο pixels. Το 1987, ο αισθητήρας αυτός ενσωματώθηκε σε ένα σώμα SLR της Canon την F-1 στην Kodak Federal Systems Division για να δημιουργήσει την πρώτη φωτογραφική μηχανή DSLR.  Αυτή η πρώτη ψηφιακή DSLR κάμερα δημιουργήθηκε για την κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπως και άλλες τεχνολογικές εξελίξεις στην φωτογραφία που έγιναν χάρη σε παραγγελίες στρατών ή κυβερνήσεων .

Το 1991 η Kodak δημιούργησε την πρώτη εμπορική DSLR με το όνομα DCS που αργότερα ονομάστηκε DCS 100. Αυτή η πρώτη DSLR ήταν βασισμένη στην Nikon F3 και κυκλοφόρησε σε διάφορες παραλλαγές και ήταν η πρώτη που υιοθέτησε την λογική να προσαρμόζει τα ηλεκτρονικά μέρη σε ήδη υπάρχοντα αναλογικά μοντέλα της Nikon της Canon και της Sigma. Τα επόμενα 10 χρόνια η Kodak κυριάρχησε με αυτά τα υβρίδια που διέθεταν  εξαιρετικά χαρακτηριστικά, αλλά ήταν πανάκριβα (κάποια μοντέλα έφτασαν κοντά στις 40000 δολάρια).

Οι πρώτες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές DSLR

Η πρώτη DSLR για το κοινό βασισμένη στην Nikon F3

Kodak DCS 200 κυκλοφόρησε το 1993, βασισμένη στην Nikon F-801s (N8008s). Κυκλοφόρησαν και εκδόσεις μόνο για ασπρόμαυρο και μόνο για υπέρυθρο.

Kodak NC2000 series κυκλοφόρησε το 1994, βασισμένη στην Nikon F90/N90 και στην Nikon N90s

Kodak DCS 400 series κυκλοφόρησε το 1994 πάλι βασισμένη στην Nikon F90/N90 and Nikon F90s/N90s με αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά

Kodak EOS DCS series κυκλοφόρησε το 1995, βασισμένη στην Canon EOS-1n

Kodak DCS 500 κυκλοφόρησε το 1998, βασισμένη στην  Canon EOS-1n

Kodak DCS 600 κυκλοφόρησε το 1999 βασισμένη στην Nikon F5

Οι πρώτες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές DSLR

Η Kodak DCS 760 προσπάθησε να κοντράρει την Nikon D1X αλλά δεν τα κατάφερε

Kodak DCS 700 series κυκλοφόρησε το 2001 βασισμένη στην Nikon F5

Kodak DCS Pro SLR/n κυκλοφόρησε το 2004, βασισμένη στην Nikon F80

Kodak DCS Pro SLR/c κυκλοφόρησε το 2004 βασισμένη στην Sigma SA9 αλλά με μοντούρα φωκών Canon EF.

Ήταν λογικό ότι οι μεγάλες εταιρείες φωτογραφικών δεν θα άφηναν αυτή την αγορά να τους φύγει μέσα από τα χέρια και θα δημιουργούσαν αργά η γρήγορα τις δικές τους DSLR, όπως και έγινε. Πρώτη έκανε την κίνηση της η Nikon με την D1 to 1999. Η ιστορική αυτή φωτογραφική μηχανή αμφισβήτησε την κυριαρχία της Kodak σε αυτή την αγορά με τα πανάκριβα υβρίδια που το φθηνότερο έκανε πάνω από 10000 δολάρια και με μόλις 4999 δολάρια διέθεσε στους επαγγελματίες μια φωτογραφική μηχανή που έμοιαζε με τα κορυφαία αναλογικά μοντέλα. Η Kodak είναι μια τρομερή ιστορία αποτυχίας. Μόνη της έκανε παιχνίδι και μοίραζε τα φύλλα και κατάφερε να χάσει και να πάψει να αδηγεί τις εξελίξειςμ πράγμα που έκανε για σχεδόν 120 χρόνια συνεχώς . Από τότε τα επόμενα χρόνια είχαμε πολλές πρωτιές και από πολλές εταιρείες και κανείς δεν μπορεί να φανταστεί  τι μας επιφυλάσσει το μέλλον.

Οι πρώτες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές DSLR

Η Nikon D1 του 1999, η DSLR που άλλαξε την ιστορία της φωτογραφίας

Τον Ιανουάριο του 2000 η Fuji ρίχνει και άλλο τις τιμές των DSLR με την FinePix S1 Pro να ανακοινώνεται κάτω από τα 3500 δολάρια.

Το 2001 η Canon κυκλοφορεί την πρώτη της επαγγελματική DSLR την EOS-1D με αισθητήρα 4 megapixel, ενώ πολύ γρήγορα πήρε τεράστιο κομμάτι της αγοράς κυκλοφορόντας το 2003 την 6 megapixel Canon EOS 300D SLR με ονομαστική τιμή 999 δολάρια.

To 2004 h Konica Minolta κυκλοφόρησε την Minolta Maxxum 7D, την πρώτη DSLR με σταθεροποιητή εικόνας στο σώμα, τεχνολογία που πέρασε στην Sony που εξαγόρασε την Konika Minolta

To 2008 η Nikon κυκλοφόρησε την Nikon D90, την πρώτη DSLR που τραβούσε και βίντεο .

Οι πρώτες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές DSLR

Η Nikon D90, η πρώτη DSLR που τραβούσε και βίντεο

Οι εξελίξεις στις DSLR φυσικά δεν σταμάτησαν,  συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Οι εξελίξεις τρέχουν και  οι ειδικοί θεωρούν ότι οι DSLR κάθε χρόνο θα χάνουν μερίδιο και οι πωλήσεις τους θα μειώνονται ενώ πιστεύουν ότι ανερχόμενη θα είναι μόνο η αγορά των Mirrorless, καθώς και οι κόμπακτ  θα  χάνουν μερίδια λόγω των κινητών. To 2013 υπήρξε για πρώτη φορά πτώση στις πωλήσεις των DSLR. Κάποιες εταιρείες φοβήθηκαν και αποσύρθηκαν από την συγκεκριμένη αγορά. Κάποιοι ειδικοί προέβλεψαν ότι η Nikon σε 5 χρόνια αν συνεχιστεί αυτή η τάση θα βρεθεί εκτός αγοράς. Για να δούμε θα δικαιωθούν; Το 2018 βρίσκεται μόλις ένα μήνα μακριά μας.