Οι μαμάδες όλων των σύγχρονων DSLR

Οι πρώτες SLR του 1949

Η ιδέα για μια φωτογραφική μηχανή SLR με πεντάπρισμα που να δίνει στο σκόπευτρο μια σωστή εικόνα υπήρχε πριν από τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, οπότε και δημιουργήθηκαν οι πρώτες  SLR. Κατά την διάρκεια του πολέμου δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη των φωτογραφικών μηχανών εκτός ίσως από διάφορα συστήματα που χρησιμοποιήθηκαν για στρατιωτικούς σκοπούς . Αμέσως μετά τον πόλεμο που άρχισαν να επαδραστηριοποιούνται οι εταιρείες φωτογραφικών είχαμε και τις πρώτες slr με πεντάπρισμα.

Οι ιστορικοί δεν συμφωνούν μεταξύ τους για το ποια ήταν στην πραγματικότητα η πρώτη φωτογραφική μηχανή με πεντάπρισμα που κυκλοφόρησε στην στο εμπόριο και έτσι θα σας παρουσιάσω τις 2 πρώτες φωτογραφικές μηχανές που αποτελούν τις μαμάδες όλων των σύγχρονων φωτογραφικών μηχανών. Οι 2  αυτές οι φωτογραφικές μηχανές παρουσιάστηκαν στο κοινό το 1949.

Η Alpa είναι το brand με το οποίο κατασκεύαζε φωτογραφικές μηχανές μια εταιρεία από την Ελβετία που έφτιαχνε εξαρτήματα για ρολόγια, η Pignons SA. Το 1949 παρουσίασε την πρώτης της SLR με πεντάπρισμα την .

ALPA PRIMA REFLEX

Η Contax S είναι η πρώτη 35mm SLR φωτογραφική μηχανή με πεντάπρισμα που παρουσιάστηκε από την ανατολικογερμανική εταιρεία φωτογραφικών VEB Zeiss Ikon το 1949.

Contax S

Πάντως από το σχήμα τους φαίνεται ξεκάθαρα ότι η Contax S ήταν η φωτογραφική μηχανή που αποτέλεσε το πρότυπο από άποψη σχεδίασης όλων των SLR φωτογραφικών μηχανών ακόμη και πιο εξελιγμένων σημερινών DSLR. Μιας που στο post μου σας γράφω για τις φωτογραφικές μηχανές μαμάδες των σύγχρονων μηχανών δείτε και ένα post για μια φωτογραφική μηχανή που υπήρξε η πρώτη γιαπωνέζική μηχανή που έδειξε σε όλο τον κόσμο ότι οι εταιρείες τους εκτός από το αντιγράφουν ευρωπαϊκά ή αμερικάνικά πρότυπα μπορούν να σχεδιάσουν και πρωτότυπα τα οποία να θεωρηθούν ως πρότυπα της τεχνολογικής εξέλιξης. Θαυμάστε την Asahi Pentax του 1957. Μια υπέροχη φωτογραφική μηχανή. Ένα εξαιρετικό δείγμα συνδυασμού λιτής σχεδίασης και άψογης λειτουργικότητας. Μια Γιαπωνέζα κούκλα, η πρώτη γιαπωνέζικη φωτογραφική μηχανή με πεντάπρισμα

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis