Η πρώτη φωτογράφιση μόδας 1911

Η πρώτη φωτογράφιση μόδας το 1911 από τον Edward Steichen

Φωτογραφίσεις που να έχουν σχέση με το life style είχαν γίνει από νωρίς στην ιστορία της φωτογραφίας. Για παράδειγμα ήδη από το ξεκινώντας από το 1856 (από το διάστημα που ήταν στην αυλή και ερωμένη του αυτοκράτορα της Γαλλίας Ναπολέοντα ΙΙΙ), έχουμε την  πολύχρονη συνεργασία του φωτογράφου  Pierre-Louis Pierson  και της Virginia Oldoini Κόμισσας του Καστιλιόνε, που είχε σαν αποτέλεσμα εκατοντάδες φωτογραφίες. Τα πορτραίτα αυτά τα επιμελούνταν η ίδια η Virginia Oldoini μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Από τα ρούχα, το στήσιμο ακόμη και την γωνία με την οποία θα την τραβούσε η κάμερα.

Η πρώτη φωτογράφιση μόδας 1911

Η Virginia Elisabetta Luisa Carlotta Antonietta Teresa Maria Oldoïn, γνωστή και με το παρατσούκλι “Nicchia”

Η πρώτη κανονική φωτογράφιση μόδας που έγινε με σκοπό να διαφημίσει τις δημιουργίες ενός μόδιστρου έγινε το 1911 από τον Edward Jean Steichen και δημοσιεύθηκε σε ένα περιοδικό που δεν είχε καμία σχέση με την μόδα, το γαλλικό Art et Décoration. Ο εκδότης Lucien Vogel προσκάλεσε/προκάλεσε τον Edward Jean Steichen  να αντιμετωπίσει την σχεδίαση των ρούχων σαν υψηλή τέχνη. Οι δημιουργίες ήταν του διάσημου σχεδιαστή μόδας Paul Poiret και το ότι δημοσιεύθηκαν  σε ένα περιοδικό αρχιτεκτονικής και εσωτερικής διακόσμησης  δείχνει πόσο πρωτοπόρος ήταν και στους τρόπους που έβρισκε για να προωθήσει τα ρούχα του.

Η πρώτη φωτογράφιση μόδας 1911 Η πρώτη φωτογράφιση μόδας 1911 Η πρώτη φωτογράφιση μόδας 1911 Η πρώτη φωτογράφιση μόδας 1911 Η πρώτη φωτογράφιση μόδας 1911

Μέχρι τότε στα περιοδικά που ασχολούνταν με την μόδα, όλες οι εικονογραφήσεις γίνονταν στο χέρι από εξαιρετικούς σχεδιαστές και ζωγράφους. Από εκείνη την στιγμή και μετά η φωτογραφία άρχισε να παίζει πιο σημαντικό ρόλο και στην διαφήμιση και συνέβαλλε πολύ  στην ανάπτυξη του χώρου της μόδας αλλά και στην μετεξέλιξη των διάσημων περιοδικών της, των φωτογράφων και τον μοντέλων σε κοινωνικά σύμβολα.

Η πρώτη φωτογράφιση μόδας 1911

Ο Edward Jean Steichen  όπως ήταν όταν έκανε την πρώτη φωτογράφιση μόδας

Ο Edward Jean Steichen (1879-1973) γεννήθηκε στο Λουξεμβούργο αλλά όταν ήταν μόλις 2 χρονών οι γονείς του μετανάστευσαν στην Αμερική. Η μαθητεία του στην λιθογραφία και η ενασχόληση του με το σχέδιο και την ζωγραφική ήταν τα εφόδια που τον οδήγησαν όταν απόκτησε την πρώτη του μεταχειρισμένη Kodak το 1895, οι φωτογραφίες του να είναι ξεχωριστές. Στο πρώτο περιοδικό για την καλλιτεχνική φωτογραφία, το Camera Work  του Alfred Stieglitz , σχεδίασε το  λογότυπο και από το 1903 έως το 1917 ήταν ο φωτογράφος που είχε δημοσιεύσει τις περισσότερες φωτογραφίες. Μάλιστα από το 1905 μέχρι το 1917 μαζί  με τον Stieglitz δημιούργησαν την gallery Little Galleries of the Photo-Secession που έμεινε γνωστή σαν gallery 291 επειδή βρισκόταν στο 291 της Πέμπτης Λεωφόρου της Νέας Υόρκης. Εκείνη την περίοδο και για αρκετά χρόνια, καθώς ο Edward Jean Steichen είχε ασχοληθεί και με όλα τα είδη της εμπορικής φωτογραφίας, θεωρούνταν ο πιο σημαντικός και ακριβοπληρωμένος φωτογράφος. Δείτε και την ανάρτηση μου για τους μεγάλους φωτογράφους μόδας,  φωτογραφίες μόδας.

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis. Για τα μαθήματα του fotoart μπορείτε να ρωτήσετε  και στο τηλέφωνο 6944303397