Πως να φωτογραφίσετε σιλουέτες

Πως να φωτογραφίσετε σιλουέτες

Οι σιλουέτες είναι ένα ενδιαφέρον φωτογραφικό θέμα και μπορούν να προσφέρουν αρκετές φωτογραφικές συγκινήσεις, αρκεί να τις φωτογραφίζετε με τον σωστό τρόπο. Ο όρος σιλουέτα προέρχεται από την γαλλική λέξη Silhouette, συγκεκριμένα τον Etienne de Silhouette τον γάλλο υπουργό οικονομικών του 18ου αιώνα που το όνομα του έφτασε να είναι συνώνυμο με κάθε τι το  φθηνό και έτσι έδωσε το όνομα του σε αυτά τα φθηνά πορτραίτα από μαύρο χαρτόνι. Η καλλιτεχνική παράδοση της σιλουέτας μας πάει πολύ πίσω στον 7ο αιώνα π.Χ στα πρώτα ελληνικά μελανόμορφα αγγεία.

Σιλουέτες

Για να φωτογραφίσετε σιλουέτες χρειάζεστε ένα θέμα που να σας δώσει μια ξεκάθαρη φόρμα, ανεξάρτητα αν θα είναι αντικείμενο, ζώο ή  άνθρωπος, θέμα του οποίου θα φωτογραφίσετε την σκιερή του πλευρά, ενώ θα το έχετε τοποθετήσει σε ένα φωτεινό φόντο. Το  πιο εύκολο φωτεινό φόντο είναι ο ουρανός, ειδικά όταν ο ήλιος είναι χαμηλά, το πρωί με την ανατολή και το απόγευμα με την δύση.

Σιλουέτες

Σιλουέτα μπορεί να μας δώσει το οτιδήποτε, βέβαια θα πρέπει να τοποθετήσετε έτσι τους ανθρώπους ή τα αντικείμενα ώστε να σας προσφέρουν  μια ενδιαφέρουσα πλευρά. Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι η μέτρηση να γίνει για το φόντο ή τέλος πάντων με τέτοιο τρόπο ώστε να μην είναι φωτεινή η σιλουέτα. Σημαντικό ρόλο παίζει η εστίαση στην σιλουέτα.  Σιγουρέψτε ότι τα όρια της εικόνας που είναι τα πιο σημαντικά θα είναι εστιασμένα.

Σιλουέτες

Συνοψίζοντας. Διαλέξτε ένα θέμα με ωραίο σχήμα. Κρατήστε το στη σκιά ενώ το τοποθετείτε σε φωτεινό φόντο. Φωτομετρήστε για το φόντο. Προσέξτε την εστίαση, κάντε τη χειροκίνητα αν χρειάζεται. Μια τελευταία συμβουλή που ισχύει για όλα τα θέματα με έντονες φωτιστικές αντιθέσεις. Απενεργοποιείστε το D-Lighting (όσοι έχετε Nikon) ή αντίστοιχες ρυθμίσεις όσοι έχετε άλλες μηχανές. Έτσι θα έχετε πετυχημένες σιλουέτες.