Φωτογραφίες σε Ελληνικά νησιά

Φωτογραφίες σε Ελληνικά νησιά

Στις φωτογραφίες που συνομιλούν σήμερα δύο φωτογραφίες τραβηγμένες σε ελληνικά νησιά. Η πρώτη είναι του μεγάλου δασκάλου Henri Cartier-Bresson και είναι τραβηγμένη το 1961 κατά την διάρκεια του δεύτερου ταξιδιού του στην Ελλάδα (το πρώτο ήταν το 1953), στον Αρτεμώνα της Σίφνου. Αυτή η φωτογραφία συγκεντρώνει για μένα όλες  τις φωτογραφικές  αρετές του Bresson, αλλά έχει ακόμη ένα πλεονέκτημα περιέχει και το υπέροχο ελληνικό φως.

Η δεύτερη φωτογραφία είναι τραβηγμένη από τον Ζαχαρία Στέλλα, έναν παθιασμένο ερασιτέχνη φωτογράφο που φωτογράφιζε για πάνω από 50 χρόνια και το αρχείο του το διαχειρίζεται το μουσείο Μπενάκη. Ο Ζαχαρίας Στέλλας τράβηξε αυτή την φωτογραφία στην Παραπορτιανή στην Μύκονο. Δυστυχώ ς πουθενά δεν μπόρεσα να βρω την ημερομηνία που τραβήχτηκε. Έτσι μπορεί να φτιαχτεί ένα ωραίο κουίζ-δημοσκόπηση με πολλά σκέλη.

Πρώτα από όλα για το ποιά φωτογραφία είναι πιο παλιά. Ο Bresson ή ο Στέλλας την τράβηξε πρώτος; Και έπειτα αυτός που την τράβηξε δεύτερος είχε υπόψη του την φωτογραφία του άλλου; Αν του Bresson είναι πιο καινούργια μάλλον θα είναι απίθανο να είχε υπόψη του την φωτογραφία του Στέλλα, όμως αν είναι του Στέλλα πιο καινούργια, πιστεύω πως υπάρχει η πιθανότητα να ήξερε την φωτογραφία του Bresson. Εσείς τι πιστεύετε; Για μένα πάντως και οι δύο φωτογραφίες είναι εξαιρετικές .