Εφευρέτης και Φωτογράφος

Ο φωτογράφος Samuel Finley Breese Morse

Οι περιπτώσεις σπουδαίων ανθρώπων που εκτός από τις άλλες ασχολίες τους υπήρξαν και φωτογράφοι είναι αρκετές. Οι περιπτώσεις εφευρετών που υπήρξαν φωτογράφοι είναι και αυτές αρκετές μιας και η φωτογραφία ειδικά τον 19 αιώνα ήταν σε συνεχόμενη εξέλιξη. Μια από αυτές τις περιπτώσεις και αρκετά χαρακτηριστική είναι ο εφευρέτης του τηλέγραφου Σάμουελ Μορς. Ο Μορς ήταν εξαιρετικός ζωγράφος  και μάλιστα σπουδαγμένος στην Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου. Πολλοί χαρακτηρίζουν τον Μορς σαν τον Λεονάρντο Ντα Βίτσι της Αμερικής και δεν έχουν άδικο.  Τον Μορς τον ενδιέφερε κάθε επιστημονική εξέλιξη, αλλά και οτιδήποτε αφορούσε τις τέχνες.

Ο Μορς σε μεγάλη ηλικία με την φωτογραφική του μηχανή φωτογραφημένος από τον Abraham Bogardus

Σήμερα που ο τηλέγραφος δεν είναι τόσο σημαντικός ο Μορς είναι πιο γνωστός σαν ένας σπουδαίος πορτρετίστας του 19ου αιώνα. Αυτό όμως το ενδιαφέρον του για το πορτραίτο τον έκανε σε ένα ταξίδι του στο Παρίσι να γνωρίσει τον Louis-Jacques-Mandé Daguerre. Ενημερώθηκε αναλυτικά για την καινούργια εφεύρεση και μάλιστα γράφει ένα γράμμα στην εφημερίδα New York Observer όπου περιγράφει αναλυτικά τα της Ντακεροτυπίας με λεπτομέρειες και μάλιστα πριν από την επίσημη ανακοίνωση της Φωτογραφίας στην Γαλλική Ακαδημία Επιστημών. Αυτό το γράμμα γνώρισε μεγάλη δημοσιότητα και αναδημοσιεύσεις και έτσι η φωτογραφία άρχισε να ενδιαφέρει και το κοινό της Αμερικής.

Ο Σάμουελ Μορς φωτογραφημένος με τον τηλέγραφο του από τον μαθητή του στην φωτογραφία Mathew Brady

Στο Παρίσι ο Μορς αγόρασε όλο το σχετικό εξοπλισμό και αμέσως μόλις επέστρεψε στην Αμερική άρχισε να κάνει πορτραίτα με την ντακεροτυπική του φωτογραφική μηχανή. Όμως δεν έκανε μόνο αυτό αλλά δίδαξε την μέθοδο σε πολλούς Αμερικάνους που έγιναν φωτογράφοι ανάμεσα τους και στους George W. Prosch και Mathew Brady.

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis. Για τα μαθήματα του fotoart μπορείτε να ρωτήσετε  και στο τηλέφωνο 6944303397.