Διάσημα Φωτογραφικά Φιλιά

Φιλί στην Times Square

Σήμερα θα αναφερθώ στα διάσημα φιλιά στην ιστορία της Φωτογραφίας. Το πρώτο ήρθε ξανά στην επικαιρότητα και είδα την φωτογραφία να δημοσιεύεται σε διάφορους ιστοχώρους εκτός από τους φωτογραφικούς που την θυμούνται συχνά, γιατί πριν από μερικές μέρες μάθαμε ότι πέθανε η νοσοκόμα που φαίνεται στην φωτογραφία να την φιλάει ο ναύτης. Ναι αυτή είναι η μια από τις φωτογραφίες με τα διάσημα φιλιά. Παρόλο που δεν είμαστε ακόμη σίγουροι για το ποιοι πρωταγωνιστούν σε αυτή την φωτογραφία που τράβηξε ο φωτογράφος του περιοδικού Life Alfred Eisenstaedt (December 6, 1898 – August 23, 1995) στις 14 Αυγούστου του 1945 την V-J Day (Victory over Japan Day). Ο κόσμος ως συνήθως στην Αμερική στις μεγάλες γιορτές και επετείους έχει ξεχυθεί στην πλατεία των Times και ένας μεθυσμένος ναύτης φιλάει όποια γυναίκα βλέπει γύρω του. Ο Alfred Eisenstaedt ήταν εκεί (αλλά και άλλοι φωτογράφοι  όπως ο Victor Jorgensen, αλλά η φωτογραφία του δεν έχει την ίδια δύναμη). Τα υπόλοιπα είναι ιστορία όπως και η ιστορική εκείνη μέρα. Ποτέ στην πραγματικότητα δεν θα μάθουμε ποιοί ήταν οι πρωταγωνιστές του φιλιού. Έρευνες επί ερευνών έχουν γίνει για το συγκεκριμένο θέμα με την πιο πιθανή εκδοχή το ζευγάρι να είναι  η Greta Zimmer Friedman  βοηθός οδοντιάτρου και ο George Mendonsa  βετεράνος του Ειρηνικού. Το πλήθος που γέμισε την πλατεία  και το έντονα φορτισμένο κλίμα της ημέρας  δεν επέτρεψαν στον φωτογράφο να πάρει τα στοιχεία των μοντέλων του.

Το φιλί στην Πλατεία των Τάιμς

Το πασίγνωστο φιλί στην Times Square της Νέας Υόρκης την μέρα της νίκης ενάντια στους Γιαπωνέζους φωτογραφημένο από τον Alfred Eisenstaedt .

Φιλί έξω από το Δημαρχείο στο Παρίσι

Το δεύτερο φιλί της σημερινής ανάρτησης δεν είναι άλλο από το διάσημο φιλί που τράβηξε ο Robert Doisneau (14 Απριλίου του 1912 – 1 Απριλίου του 1994) στο Παρίσι . Ο Robert Doisneau ήταν ο κατεξοχήν φωτογράφος των δρόμων του Παρισιού για πολλές δεκαετίες. Με ένα πολύπλευρο και σημαντικό φωτογραφικό έργο που κέρδισε την αναγνώριση από πολύ νωρίς. Ο ίδιος ο Doisneau παραδέχεται ως «δασκάλους» του και φωτογράφους που το έργο τους τον ενέπνευσε τους Eugène Atget, André Kertész και Henri Cartier-Bresson. Στις 12 Ιουνίου του 1950 ο Doisneau δημοσίευσε στο αμερικάνικο περιοδικό LIFE μια φωτογραφία του με ένα νεαρό ζευγάρι να φιλιέται στο Παρίσι. Ο Γαλλικός της τίτλος,  Le baiser de l’hôtel de ville.  Η φωτογραφία αυτή έχει γίνει πλέον κλασική. Ο τρόπος που έχει τραβηχτεί την κάνει να φαίνεται αυθόρμητη και θα είναι για πάντα το σύμβολο του νεανικού έρωτα. Αλλά ενώ η φωτογραφία φαίνεται να είναι μια αυθόρμητη στιγμή και έτσι νομίζαμε για χρόνια, τελικά ήταν στημένη από τον φωτογράφο και τα “μοντέλα” του. Βέβαια αυτό δεν αφαιρεί τίποτε από την αξία της. Η ιστορία είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και την μάθαμε την δεκαετία του 90’. Ένα ζευγάρι ο Jean και η Denise Lavergne πίστευαν για χρόνια ότι αυτοί ήταν οι πρωταγωνιστές του φιλιού. Μια φορά που είχαν συναντήσει τον Doisneau την δεκαετία του 80’ σε ένα γεύμα, δεν τους χάλασε το όνειρο και τους άφησε να το πιστεύουν. Όμως το συγκεκριμένο ζευγάρι μετά την τεράστια επιτυχία της φωτογραφίας σκέφτηκε ότι ήρθε ο καιρός τους να κερδίσουν κάτι από αυτή και έκαναν μήνυση στον Doisneau διεκδικώντας αποζημίωση, γιατί όπως ισχυρίζονταν, τους φωτογράφισε χωρίς την άδεια τους.

Στο δικαστήριο αναγκαστικά ο Doisneau απέδειξε με στοιχεία ότι το ζευγάρι της φωτογραφίας ήταν η Françoise Delbart και ο Jacques Carteaud, νέοι τότε ηθοποιοί που τους είδε να φιλιούνται έξω από το δημαρχείο του Παρισιού και του άρεσε τόσο πολύ η σκηνή που τους ζήτησε να επαναλάβουν το φιλί για να τους φωτογραφίσει. Μάλιστα ως μέρος της αμοιβή τους, είχε δώσει στην Françoise Delbart ένα αντίγραφο με την υπογραφή και τη σφραγίδα του, που εκείνη το πούλησε το 2005 σε μια δημοπρασία για 155000 ευρώ.

Το φιλί στο Παρίσι

Le baiser de l’hôtel de ville από τον αεικίνητο φωτογράφο του Παρισιού Robert Doisneau

Φιλί στην Φαντασία του Φωτογράφου

Ερχόμαστε στο τρίτο διάσημο φιλί της σημερινής ανάρτησης . Το 1995 ο David LaChapelle (1963) (τρομερό παιδί της φωτογραφίας στα νιάτα του και της γενιάς μου) έχει αναλάβει την καμπάνια της Diesel. Εμπνέεται από την φωτογραφία της Times Square και στήνει το παρακάτω σκηνικό.  Από την πρώτη στιγμή που την είδα την θεώρησα αριστούργημα και πολύ καλύτερη σαν φωτογραφία από το πρωτότυπο που έδωσε την έμπνευση. Η πορεία της με δικαίωσε καθώς ήδη έχει μπει σε μουσεία. Μια εμπορική φωτογραφία με ταπεινούς διαφημιστικούς σκοπούς ξεπέρασε τον εαυτό της και από τις γιγαντοαφίσσες και τα περιοδικά, βρέθηκε στα μουσεία μοντέρνας τέχνης.

Ένα διαφορετικό φιλί

Καμπάνια της Diesel Jeans για το 1995 φωτογραφημένη από τον David LaChapelle

Ακόμη 2 +2 φιλια

Πρωτα το πιο διάσημο φιλί της μουσικής. Το 1956 ένας φωτογράφος ακολουθεί με ανάθεση την πρώτη εθνική περιοδεία ενός 21χρονου τραγουδιστή. Ο φωτογράφος είναι ο  Alfred Wertheimer και ο τραγουδιστής ο Elvis Presley. Εκεί πριν την συναυλία στο  Mosque Theatre στο Richmond της Virginia ο αδιάκριτος φωτογράφος καταγράφει μια προσωπική στιγμή του τραγουδιστή με ένα κορίτσι που το αποκαλεί για χρόνια το “ραντεβού της ημέρας” αλλά αργότερα μάθαμε ότι είχε όνομα και την έλεγαν Barbara Gray. Αν αυτός ο τραγουδιστής δεν γίνονταν αυτό που ξέρουμε σαν ο Βασιλιάς του Rock & Roll δεν πιστεύω ότι αυτό το φιλί θα γίνονταν ιδιαίτερα γνωστό.

Elvis Presley – Kiss

Όμως αρκετά χρόνια πριν (1922) ο Man Ray καταφέρνει να συνθέσει με την τεχνική του φωτογράμματος το δικό του φιλί που και αυτό έχει μια σπουδαία θέση στην ιστορία της φωτογραφίας. Οπότε δεν θα μπορούσε να λείπει από ένα αφιέρωμα στα φωτογραφικά φιλιά.

Man Ray – The Kiss

Υπάρχουν κι άλλα διάσημα φιλιά στις μέρες μας πιο σύγχρονα. Αλλά ας αφήσουμε λίγο τον χρόνο να δείξει την αξία αυτών των φωτογραφιών. Ενώ αν μιλήσουμε για φιλιά σε άλλες τέχνες, πιστεύω ότι το φιλί του  Gustav Klimt, που το ζωγράφισε το 1907-8, όσο αφορά την ζωγραφική,

όπως και το φιλί του  Burt  Lankatser και της Deborah Kerr  στην παραλία στην ταινία From Here to Eternity του 1953,  όσο αφορά τον κινηματογράφο, είναι μέχρι στιγμής αξεπέραστα.

From Here to Eternity ( 1953)

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis