Μεταλλικά δαχτυλίδια step up & step down

Όσοι έχουμε χρησιμοποιήσει φίλτρα έχουμε διαπιστώσει αργά η γρήγορα ότι οι διαφορετικοί φωτογραφικοί φακοί έχουν διαφορετική διάμετρο και έτσι όλα τα φίλτρα δεν κάνουν σε όλους τους φακούς. Λύση σε αυτό το πρόβλημα ώστε να μην χρειαζόμαστε ένα φίλτρο για κάθε φακό όταν πρόκειται για φίλτρα που μπορούμε να τα έχουμε μια φορά, δίνουν τα δαχτυλίδια ανεβάσματος ή κατεβάσματος της διαμέτρου των φακών. Για ποιά φίλτρα είναι αναγκαία αυτά τα δαχτυλίδια; τα πολωτικά φίλτρα και τα φίλτρα ουδέτερης πυκνότητας αλλά και κάθε άλλο φίλτρο που θέλουμε να έχουμε στην φωτογραφική μας τσάντα, εκτός από τα προστατευτικά φίλτρα UV που πρέπει να έχει κάθε φακός

Τα δαχτυλίδια ανεβάσματος ή κατεβάσματος στην ουσία είναι μεταλλικά ανταπτοράκια που μετατρέπουν την διάμετρο του φακού σε αυτή που έχει το φίλτρο που θέλουμε να βιδώσουμε πάνω στον φακό. Αυτά που πρέπει να προσέχουμε είναι να μην προσαρμόζουμε φίλτρα μικρότερης διαμέτρου σε μεγαλύτερους φακούς γιατί το πιθανότερο είναι να έχουμε σκοτείνιασμα στις άκρες της εικόνας (βινιετάρισμα). Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε όταν έχουμε πολλούς φακούς είναι να αγοράζουμε το φίλτρο στο μέγεθος του φακού που έχει την μεγαλύτερη διάμετρο και με δαχτυλίδια ανεβάσματος να το προσαρμόζουμε όποτε θέλουμε και στους μικρότερης διαμέτρου φακούς. Τα δαχτυλίδια step up υπάρχουν σε σετ με μια σειρά διαβαθμίσεις ή αυτόνομα. Μπορούν να πηγαίνουν από μια δημοφιλή διάμετρο στην επόμενη (πχ 49mm-52mm) ή από μια δημοφιλή διάμετρο σε μια πολύ μεγαλύτερη (πχ 52mm-67mm). Το ίδιο ισχύει και για τα δαχτυλίδια step down.

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis. Για τα μαθήματα του fotoart μπορείτε να ρωτήσετε  και στο τηλέφωνο 6944303397.