19 Αυγούστου. Η παγκόσμια ημέρα της Φωτογραφίας!

Χρόνια μας Πολλά!

Κάθε 19 Αυγούστου γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα της Φωτογραφίας. Όχι με αφορμή την πρώτη φωτογραφία του 1826 από τον Nicéphore Niépce όπως βλέπω να δημοσιεύεται στα περισσότερα websites από τότε που πήρανε χαμπάρι και αναφέρονται στην επέτειο. Στις 19 Αυγούστου του 1839 ανακοινώθηκε η εφεύρεση της Φωτογραφίας από την Γαλλική Ακαδημία Επιστημών και χαρίστηκε ελεύθερη σε όλο τον κόσμο αφού δημοσιεύθηκαν λεπτομερείς οδηγίες για την όλη διαδικασία της daguerreotype όπως ονομάστηκε αυτή η φωτογραφική μέθοδος από τον όνομα του εφευρέτης της Louis-Jacques-Mandé Daguerre. Γι’αυτό και αυτό γιορτάζουμε κάθε 19 Αυγούστου.

Είχε προηγηθεί ένα φοβερό παρασκήνιο για το ποιος θα προλάβει να ανακοινώσει μια εμπορικά αξιοποιήσιμη φωτογραφική μέθοδο με μια μεγάλη κόντρα ανάμεσα σε Άγγλους και Γάλλους, κυρίως ανάμεσα στον Daguerre και στον William Henry Fox Talbot αλλά και μια κόντρα των Γάλλων μεταξύ τους, με ριγμένο τον Hippolyte Bayard έναν από τους πρωτοπόρους της Φωτογραφίας. Ο Bayard στεναχωρήθηκε πάρα πολύ γιατί ένιωσε ότι τον κορόιδεψαν ειδικά ο Dominique François Jean Arago που εκπροσωπούσε την επίσημη Γαλλία με την διπλή ιδιότητα του βουλευτή αλλά και του μέλους της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών. Ο Daguerre πήρε μια εφάπαξ αμοιβή 6000 φράγκα για την εφεύρεση του, μια ισόβια σύνταξη και τιμήθηκε ως μέλος της Ordre national de la Légion d’honneur.

Ο Bayard με την ευκαιρία μιας έκθεσης φωτογραφίας λίγους μήνες μετά μέσα στο 1840, τραβάει την πρώτη σκηνοθετημένη φωτογραφία στην ιστορία της φωτογραφίας τον εαυτό του ως αυτόχειρα και γράφει στη λεζάντα:

“Το πτώμα που βλέπετε εδώ είναι του κυρίου Bayard, είναι ο εφευρέτης της διαδικασίας που μόλις σας παρουσιάστηκε. Απ ‘όσο γνωρίζω αυτός ο ακούραστος ερευνητής είχε αφοσιωθεί εδώ και 3 χρόνια σε αυτή του την ανακάλυψη. Η κυβέρνηση, η οποία στάθηκε πολύ γενναιόδωρη για να κύριο Daguerre έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα για τον κύριο Bayard και ο φουκαράς πνίγηκε μόνος του. Ω ιδιοτροπίες της ανθρώπινης ζωής …! Είναι στο νεκροτομείο εδώ και αρκετές ημέρες και κανείς δεν έχει τον έχει αναγνωρίσει, ούτε τον έχει αναζητήσει. Κυρίες και κύριοι καλύτερα να τον προσπεράσετε γιατί φοβάμαι ότι θα προσβάλλει την αίσθηση της όσφρησης σας. ‘Οπως μπορείτε να παρατηρήσετε το πρόσωπο και τα χέρια του κυρίου έχουν αρχίσει να σαπίζουν…”

Hippolyte Bayard

Αυτό το άρθρο το πρωτοδημοσίευσα στην ιστοσελίδα μου στο Facebook και το αναδημοσιεύω εδώ με πολύ μικρές αλλαγές.

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis