Φωτογραφία με κινητό τηλέφωνο

Φωτογραφία στο κινητό τηλέφωνο

Εισαγωγή στην φωτογραφία με κινητό τηλέφωνο

Αυτό είναι το πρώτο από μια σειρά άρθρων που σκοπεύω να γράψω και θα αφορούν την φωτογραφία στα κινητά τηλέφωνα. Ίσως στην τελική μορφή τους να καταφέρω να συνθέσω και ένα βιβλίο που να αφορά την φωτογραφία με το κινητό τηλέφωνο σε όλες τις εκφάνσεις της. Η ιστορία της φωτογραφίας με το κινητό τηλέφωνο δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Γύρω στα 20 χρόνια μπορούμε να τραβάμε φωτογραφίες με τα κινητά μας τηλέφωνα και να τις μοιραζόμαστε με τον υπόλοιπο κόσμο. Στην αρχή αυτό το μοίρασμα γινόταν μόνο με τα μηνύματα πολυμέσων (MMS), ενώ στην πορεία με την ανάπτυξη των social media και των εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων, η ανταλλαγή και η αποστολή φωτογραφιών με τα κινητά τηλέφωνα έγινε ακόμη πιο εύκολη.

Ένα από τα κορυφαία κινητά τηλέφωνα για φωτογραφία το Iphone 13 pro max 

Φωτογράφοι με κινητό τηλέφωνο και φωτογράφοι με άλλες φωτογραφικές μηχανές

Παρόλο που η ανάπτυξη της δυνατότητας των κινητών τηλεφώνων να τραβάνε φωτογραφίες έφερε ένα τεράστιο νέο κοινό στην φωτογραφία, αυτό σε μερικούς ερασιτέχνες αλλά και κάποιους επαγγελματίες φωτογράφους δεν αρέσει. Θεωρούν ότι αυτή η τεράστια ευκολία με την οποία μπορεί κάποιος να τραβήξει φωτογραφίες με ένα κινητό τηλέφωνο δεν ταιριάζει ούτε με την ερασιτεχνική ενασχόληση με την φωτογραφία, που προϋπέθετε κάποιου είδους μαθητεία στην τεχνική της φωτογραφίας, αλλά ούτε και με την επαγγελματική ενασχόληση με την φωτογραφία. Ειδικά με τους επαγγελματίες φωτογράφους η αντίσταση τους και η υποτιμητική στάση που κρατάνε σε σχέση με την φωτογραφία με το κινητό τηλέφωνο, μου φαίνεται κάπως αστεία. Για πολλούς λόγους, αλλά κυρίως γιατί πολλοί επαγγελματίες σε διάφορους κλάδους χρησιμοποιούν όχι μόνο την φωτογραφία, αλλά και το βίντεο με το κινητό τηλέφωνο σαν ένα από τα δυνατά τους εργαλεία κυρίως της προβολής μέσω του ίντερνετ.

Βέβαια αστεία είναι και η στάση των ερασιτεχνών φωτογράφων σε σχέση με το κινητό τηλέφωνο. Μιας και η έναρξη της ερασιτεχνικής φωτογραφίας και η εξάπλωση της σηματοδοτήθηκε κυρίως από την κυκλοφορία της πρώτης KODAK το 1888 και στην συνέχεια τη κυκλοφορία των BROWNIE, που το κυριότερο χαρακτηριστικό τους ήταν η ευκολία χρήσης τους. Άλλωστε το σημείωναν και οι πρώτες τους διαφημίσεις. “Εσείς πατάτε το κουμπί και εμείς κάνουμε τα υπόλοιπα”. Έκρηξη λοιπόν στην ερασιτεχνική φωτογραφία στις αρχές του 20ου αιώνα με τους καινούργιους φωτογράφους να μετριούνται σε εκατομμύρια. Με εκατομμύρια καινούργιους ερασιτέχνες φωτογράφους να προστίθενται τις δεκαετίες του 60’ και του 70’ χάρη στις φωτογραφικές μηχανές instamatic και pocket instamatic και τη μεγάλη ευκολία στην χρήση τους από το φόρτωμα και το ξεφόρτωμα του φιλμ μέχρι το κουβάλημα τους. Τώρα στις αρχές του 21ου αιώνα τι έχουνε; Δισεκατομμύρια νέους φωτογράφους, όχι πια εκατομμύρια, να προστίθενται στο κοινό της φωτογραφίας, χάρη στα κινητά τηλέφωνα. Αυτό το γεγονός πρέπει να μας κάνει να στεναχωριόμαστε ή να χαιρόμαστε; Μα να χαιρόμαστε φυσικά και να καλωσορίζουμε τους καινούργιους φίλους της φωτογραφίας.

Η Kodak instamatic 100 που πρόσφερε μερικά εκατομμύρια νέους φίλους στην φωτογραφία τον 20ο αιώνα

Φωτογραφική ποιότητα και κινητό τηλέφωνο

Είναι γεγονός ότι η φωτογραφική ποιότητα στο κινητό τηλέφωνο, ακόμη και στο καλύτερο υστερεί σε σχέση με τις επαγγελματικές φωτογραφικές μηχανές ( και από κάποιες ερασιτεχνικές ). Αυτό οφείλεται κυρίως στο μικρό μέγεθος του αισθητήρα που είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορεί μα ξεπεραστεί, παρόλο που οι εταιρείες των κινητών προσπαθούν να προσθέτουν στα τηλέφωνα τους και μεγαλύτερους και καλύτερους αισθητήρες (έχουμε δει αισθητήρες και μιας ίντσας σε κινητά) . Όμως σε όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή στην ανάπτυξη λογισμικού και ιδεών και στην προσαρμογή νέων σχεδιάσεων φακών, τα κινητά τηλέφωνα και οι εφαρμογές τους για την φωτογραφία τα πάνε πάρα πολύ καλά. Σε κάποιες περιπτώσεις καλύτερα και από τις παραδοσιακές εταιρείες φωτογραφικών, που κάποιες από αυτές κλείνουν ή πουλάνε τα τμήματα φωτογραφίας μην μπορώντας να αντέξουν τον ανταγωνισμό.

Μπορεί να καταλάβει ο μέσος χρήστης του κινητού τηλεφώνου ότι οι φωτογραφίες του δεν έχουν αντίστοιχη φωτογραφική ποιότητα με αυτή που τραβάνε οι DSLR και οι Mirrorless; Συνήθως όχι. Ειδικά αν η χρήση των φωτογραφιών του είναι αποκλειστικά ιντερνετική και τις βλέπει μόνο στην οθόνη του κινητού του τηλεφώνου δεν πρόκειται να καταλάβει ποτέ την διαφορά. Αν χρειαστεί να μεγεθύνει ή να τυπώσει τις φωτογραφίες του ή ακόμη και να τις κροπάρει (κόψει), τότε το πιθανότερο είναι να αρχίσει να καταλαβαίνει ότι κάτι γίνεται εδώ που δεν επιτρέπει στις φωτογραφίες από το κινητό τηλέφωνο να έχουν ή να διατηρήσουν την ποιότητα τους.

Φωτογραφική παιδεία και κινητό τηλέφωνο

Τι λείπει στους φωτογράφους με το κινητό τηλέφωνο; Ότι λείπει συνήθως και στους φωτογράφους με μεγαλύτερη φωτογραφική μηχανή. Φωτογραφική παιδεία. Η φωτογραφική παιδεία που κατά την άποψη μου έπρεπε να την προσφέρει η βασική μας εκπαίδευση στα πρώτα μας βήματα στον κόσμο, είναι απαραίτητη στον σύγχρονο άνθρωπο που ζει μέσα σε έναν κυρίως οπτικό πολιτισμό.

Νομίζω ότι το σημερινό μου άρθρο ξεκαθαρίζει λίγο τα πράγματα σε σχέση με την φωτογραφία στο κινητό τηλέφωνο. Είναι πλέον σαφές σε όλους ότι είναι ο κυρίαρχος τρόπος να τραβάμε φωτογραφίες. Από το κοινό που πρωτοτραβάει φωτογραφίες με το κινητό τους τηλέφωνο θα αντλήσει η ερασιτεχνική αλλά και η επαγγελματική φωτογραφία τα καινούργια της μέλη. Αυτό που πρέπει να φροντίσουμε ο καθένας με τις μικρές ή μεγαλύτερες δυνάμεις τους είναι να προσφέρουμε στους φωτογράφους του κινητού τηλεφώνου φωτογραφική παιδεία και φωτογραφικές γνώσεις. Εγώ αυτό κάνω με τα άρθρα μου και τα μαθήματα μου εδώ και 25 χρόνια και αυτό θα συνεχίσω να κάνω. Ακόμη και με άρθρα και μαθήματα αποκλειστικά για την φωτογραφία στο κινητό τηλέφωνο.

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis. Για τα μαθήματα του fotoart μπορείτε να ρωτήσετε  και στο τηλέφωνο 6944303397.