Τα μαθήματα φωτογραφίας ως μέτρο για την διατήρηση της νοητικής υγείας

Τα μαθήματα φωτογραφίας στις προτεινόμενες ενασχολήσεις

Μια νέα έρευνα έρχεται να ενισχύσει την άποψη μου ότι η ενασχόληση με την φωτογραφία αλλά και τα μαθήματα φωτογραφίας προάγουν την ψυχική μας υγεία και γενικότερα την πνευματική μας ευεξία. Σύμφωνα με τον Τζέιμς Γκούντγουιν, επιστήμονα που εργάζεται στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Age UK και ο οποίος συνέβαλε στη δημιουργία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Υγείας του Εγκεφάλου, η νοητική κατάπτωση δεν είναι «καταδίκη» όσο μεγαλώνουμε.

«Είναι πολλές οι δραστηριότητες που μπορούμε να ξεκινήσουμε σήμερα και που έχουν οφέλη για τον εγκέφαλο, αρκεί να είναι κάτι καινούριο για εμάς και να απαιτούν τη συγκέντρωση και την προσοχή μας» αναφέρει και συμπληρώνει: «Μάλιστα, μπορεί να είναι δραστηριότητες που κάνουμε καθημερινά, όπως το να παίζουμε με τα εγγόνια μας, να ασχολούμαστε με τον κήπο ή να παίζουμε χαρτιά». Κλείνοντας, ο Γκούντγουιν επισημαίνει πως «αν και ποτέ δεν είναι αργά για να μάθουμε κάτι καινούριο, το κεντρικό μήνυμα της έκθεσης είναι ότι δεν πρέπει να περιμένουμε να περάσουν τα χρόνια για να αρχίσουμε να ασχολούμαστε με την υγεία του εγκεφάλου μας». Σε γενικές γραμμές, οι ειδικοί συνιστούν να αναζητούμε δραστηριότητες και χόμπι που «δοκιμάζουν» τον τρόπο που σκεφτόμαστε και ανάμεσα τους τα μαθήματα φωτογραφίας και άλλες καλλιτεχνικές ενασχολήσεις όπως η ζωγραφική ή η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου, τα μαθήματα δημιουργικής γραφής, η εκμάθηση ξένων γλωσσών αλλά και δραστηριότητες όπως η κηπουρική και ο κάθε είδους εθελοντισμός.

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis