Γιάννης Μπεχράκης – Yannis Behrakis

Γιάννης Μπεχράκης Φωτογράφος

Ο Γιάννης Μπεχράκης είναι ένας ‘Ελληνας φωτορεπόρτερ διεθνούς φήμης.  Γεννήθηκε το 1960 και ο θάνατος του το 2019 από καρκίνο στα 59 του χρόνια αποτέλεσε ένα μεγάλο σοκ για τον κόσμο της Ελληνικής και της παγκόσμιας φωτογραφίας. Ξεκίνησε να τραβάει φωτογραφίες με μια Kodak Instamatic κυρίως τους συμμαθητές του στο Γυμνάσιο. Σπούδασε φωτογραφία στον ΑΚΤΟ  όπου γράφτηκε το 1985 και μπήκε από την αρχή της καριέρας του στον κόσμο του φωτορεπορτάζ καλύπτοντας την ελληνική επικαιρότητα. Μια κινηματογραφική ταινία το “Under Fire” του 1983 (παίχτηκε στην Ελλάδα ως “Αποστολή στην Νικαράγουα”) είναι αυτή που τον επηρέασε ώστε να γίνει πολεμικός φωτογράφος.

Γιάννης Μπεχράκης

Πορτραίτο του Γιάννη Μπεχράκη

 Η πρώτη του διεθνής αποστολή ήταν στην Λιβύη το 1989 όπου πήγε για λογαριασμό του Reuters. 27 χρόνια αργότερα ως επικεφαλής των φωτογράφων του Reuters στην Ελλάδα και για την κάλυψη της προσφυγικής κρίσης  το 2016 βραβεύτηκε με το μεγαλύτερο βραβείο που μπορεί να πάρει ένας φωτοτορεπόρτερ το βραβείο Πούλιτζερ.  Βραβείο που έχουν πάρει κατά καιρούς τεράστια ονόματα της παγκόσμιας φωτογραφίας, βραβείο που είναι το  “Νόμπελ” των φωτογράφων.

Γιάννης Μπεχράκης

Σε αυτή την 30χρονη καριέρα στο Reuters είτε σαν νεαρός φωτογράφος είτε σε διευθυντικές θέσεις ο Γιάννης Μπεχράκης πάντα ήταν ένας μεγάλος δάσκαλος για όλους τους νέους φωτογράφους που διεκδικούσαν το όνειρο τους ακόμη και αν δούλευαν για αντίπαλα πρακτορεία.  Ο σκοπός του Γιάννη Μπεχράκη όπως το έχει εκφράσει ο ίδιος σε πολλές συνεντεύξεις : «Η αποστολή μου είναι να σας αφηγηθώ την ιστορία, ώστε εσείς να αποφασίσετε τι θέλετε να κάνετε. Η αποστολή μου είναι να εξασφαλίσω ότι κανείς δεν θα μπορεί να πει: “δεν γνώριζα”».

Γιάννης Μπεχράκης

Για αυτό τον λόγο ο Γιάννης Μπεχράκης για 30 χρόνια κάλυψε όλες τις δύσκολες παγκόσμιες ιστορίες που απασχολούσαν την κοινή γνώμη. Σε μια μάλιστα από αυτές στην Σιέρα Λεόνε ο κίνδυνος για την ζωή του σε μια ενέδρα ανταρτών  ήταν άμεσος και σαν από θαύμα γλύτωσε, ενώ δεν τα κατάφεραν άλλοι συνάδερφοι που βρίσκονταν στο ίδιο αυτοκίνητο.

Γιάννης Μπεχράκης

Εκτός από το  Pulitzer ο Γιάννης Μπεχράκης έχει βραβευτεί πολλές φορές με σημαντικά παγκόσμια βραβεία, όπως το World Press Photo of the Year το 2000 και το Bayeux-Calvados Awards for war correspondents το 2002 και το 2016. Βέβαια είδατε καμία βράβευση από την Βουλή των Ελλήνων, από την Προεδρία της Δημοκρατίας, την Ακαδημία Αθηνών ή την ένωση Ελλήνων φωτορεπόρτερ; Όχι βέβαια με αυτά θα ασχολούμαστε.

Γιάννης Μπεχράκης

Γράφω αυτή την ανάρτηση στο blog μου 4 χρόνια μετά και ακόμη δεν μπορώ να διαχειριστώ το ότι ένας τόσο σπουδαίος φωτογράφος και τόσο σπουδαίος άνθρωπος χάθηκε τόσο νέος. Δυστυχώς 4 χρόνια μετά από τον θάνατο του δεν υπάρχει ένας ιστοχώρος που να είναι συγκεντρωμένες οι φωτογραφίες του, οι δημοσιεύσεις και οι συνεντεύξεις του, παρόλο που έχει θεσμοθετηθεί ένα ετήσιο φωτογραφικό βραβείο με το όνομα του. Το Διεθνές Βραβείο Φωτορεπορτάζ  από τον οργανισμό Athens Photo World. Ευτυχώς υπάρχουν ακόμη στο youtube και ελπίζω να συνεχίσουν να υπάρχουν η ομιλία του στο TEDx Athens 2013 για την Σιέρα Λεόνε και μερικές συνεντεύξεις του.

Η ομιλία του Γιάννη Μπεχράκη στο TEDx Athens 2

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis. Για τα μαθήματα του fotoart μπορείτε να ρωτήσετε  και στο τηλέφωνο 6944303397