Υπέρυθρη Ασπρόμαυρη Φωτογραφία

Επιλογή στο Photoshop που μετατρέπει τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες σε υπέρυθρες

Υπάρχει μια επιλογή στο photoshop που κάνει τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες να μοιάζουν πάρα πολύ σαν να έχουν τραβηχτεί με το παλιό ασπρόμαυρο υπέρυθρο φιλμ της KODAK που δεν κυκλοφορεί πλέον.

Η διαδικασία της παλιάς εποχής ήταν απλή. Φόρτωνες ένα φιλμ σαν το Kodak HIE 135-36 Hi-Speed Infrared  που η μέγιστη ευαισθησία του ήταν από τα 750 nm μέχρι τα 840 nm. Έκοβες όλο το ορατό φως μέχρι τα 720 nm με κάποιο φίλτρο σαν το IR Black red 830 (υπήρχαν και φίλτρα για το υπέρυθρο που άφηναν λίγο κόκκινο να περάσει). Τώρα αυτό το φιλμ δεν είναι πλέον διαθέσιμο αλλά ψάχνοντας βρήκα ένα φιλμ της Rollei αντίστοιχο που έχει ευαισθησία στην περιοχή 715 – 750 nm. Μην ξεγελαστείτε με το SFX της ILFORD που ποτέ δεν ήταν υπέρυθρο φιλμ απλά έχει μια μεγαλύτερη ευαισθησία στο κόκκινο.

Φυσικά το εφέ του υπέρυθρου ασπρόμαυρου φιλμ μπορείς να το προσομοιάσεις σε κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας, αρκεί να το έχεις δουλέψει και να ξέρεις πως περίπου ανταποκρίνονταν το  υπέρυθρο φως στα παλιά φιλμ. Όμως δεν είχα προσέξει ποτέ ότι υπήρχε και έτοιμη αυτόματη προεπιλογή όταν κάνεις μια φωτογραφία από έγχρωμη ασπρόμαυρη στο  στο photoshop.

Η διαδρομή είναι IMAGE- ADJUSTMENTS – BLACK&WHITE – και αντί το DEFAULT επιλέγετε από την λίστα το INFRARED.

Το ενδιαφέρον είναι ότι εξακολουθεί να υπάρχει η επιλογή να πειράξετε τα χρωματικά κανάλια για να διαμορφώσετε περαιτέρω τις τονικότητες. Από όταν το ανακάλυψα έχω ξεκινήσει να παίζω και φυσικά βρήκα κάποιες φωτογραφίες με δέντρα να δοκιμάσω. Αντίστοιχες φωτογραφήσεις έκανα και πριν από πολλά χρόνια όταν χρησιμοποιούσα κανονικά υπέρυθρα φιλμ. Δοκιμάστε το θα ενθουσιαστείτε!

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis. Για τα μαθήματα του fotoart μπορείτε να ρωτήσετε  και στο τηλέφωνο 6944303397.