Πως δημιουργήθηκε το Photoshop

Μια μικρή ιστορία για την δημιουργία του Photoshop

Όλα ξεκίνησαν από έναν πατέρα που είχε ένα σκοτεινό θάλαμο στο υπόγειο του και αγάπη για την φωτογραφία και  για τους υπολογιστές. Αυτός ο πατέρας ονομάζονταν  Glen Knoll και το 1987 μόλις είχε φέρει στο σπίτι έναν Apple II Plus. Ο ένας του γιός ο Thomas Knoll ήταν διδακτορικός φοιτητής στο πανεπιστήμιο του Michigan όπου σπούδαζε μηχανικός που κι αυτός ενδιαφέρονταν για την φωτογραφία καθώς είχε επηρεαστεί από τον πατέρα του. Ο άλλος του γιός ονομάζονταν John Knoll, που και αυτός είχε ενδιαφέρον για την φωτογραφία εργαζόταν στην Industrial Light & Magic μια εταιρεία που είχε δημιουργήσει ο George Lucas για να την χρησιμοποιήσει στον στην ταινία “Ο πόλεμος των άστρων”

Το πρώτο photoshop φτιάχτηκε για αυτόν τον υπολογιστή

O Apple II Plus δεν διέθετε πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας και δεν μπορούσε να αποδώσει τις ζώνες του γκρι πράγμα απαραίτητο για τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες του μπαμπά. Έτσι ο Thomas ξεκίνησε από αυτό εξελίσσοντας τελικά  μια ομάδα εργαλείων που εφάρμοζαν διάφορα εφέ σκοτεινού θαλάμου στις φωτογραφίες στην οθόνη του υπολογιστή. Το πρώτο αυτό πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας  που το δημιούργησε για να βοηθήσει την ενασχόληση του μπαμπά του για την φωτογραφία και τους υπολογιστές, το ονόμασε display. Το πρόγραμμα τράβηξε την προσοχή του δεύτερου αδερφού ο οποίος πρότεινε να συνεργαστούν τα αδέρφια ώστε να εξελίξουν ένα πλήρες πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας. Έτσι ο Thomas έκανε ένα διάλλειμα από το διδακτορικό του και συνεργάστηκε με τον αδερφό του για να δημιουργήσουν μαζί το πρόγραμμα.

Οι δημιουργοί του photoshop

Τα δυο αδέρφια Knoll ο  Thomas  και ο John και με τις συμβουλές του φωτογράφου πατέρα Glen μετονόμασαν το πρόγραμμα από «Display» σε «Image-Pro», αλλά μιας και τελικά το όνομα το είχε κατοχυρώσει μια άλλη εταιρεία ονόμασαν το πρόγραμμα Photoshop. Τον Φεβρουάριο του 1988 είναι έτοιμη η  0,67 έκδοση του Photoshop. Η έκδοση αυτή ήταν η πρώτη στην ουσία και δεν ήταν για διανομή στο κοινό. Ακολούθησε η έκδοση 0,87. Σε εκείνο σημείο τα δυο αδέρφια (σαν όνομα ταβέρνας ακούγεται αυτό)  κατάφεραν να συνεργαστούν με την εταιρεία  που ονομαζόταν Barneyscan, και κατασκεύαζε σκάνερ. Η εταιρεία αγόρασε 200 αντίγραφα του photoshop τα οποία τα έδινε μαζί  με την αγορά κάθε σκάνερ.  με την αγορά κάθε scanner.  Η συμφωνία ήταν το photoshop να πουλιέται με το όνομα «Barneyscan XP». Έπειτα από αυτή την συνεργασία προσέγγισαν και άλλες αντίστοιχες συνεργασίες αλλά από παντού έφαγαν πόρτα. Παρόλο που εξέλισσαν συνεχώς το πρόγραμμα προσθέτοντας του εργαλεία.

Η επιτυχία ήρθε το 1988 με την συμφωνία που έκλεισαν με την Adobe που αγόρασε τα δικαιώματα χοντρικής του photoshop 1.0 που κυκλοφόρησε στις 19 Φεβρουαρίου του 1990. Η συνεργασία με την Adobe που πίστεψε το πρόγραμμα και την ανάπτυξη του και τελικά στις 31 Μαρτίου του 1995 εξαγόρασε το πρόγραμμα για 35 εκατομμύρια δολάρια  και συνέχισε την ανάπτυξη του μέχρι το πασίγνωστο πρόγραμμα που ξέρουμε μέχρι σήμερα και είναι συνώνυμο της επεξεργασίας της φωτογραφίας.

photoshop

Οι  παλιές εκδόσεις του Photoshop

0.07 κωδικός bond (007),

0.67

0.87 κωδικός “Seurat” που πουλήθηκε ως  “Barneyscan XP”

1.0 (Φεβρουάριος 1990)  μέχρι την έκδοση 7.0.1. η adobe  δημοσίευσε 7 κύριες και αρκετές δευτερέυουσες εκδόσεις μέχρι τον Οκτώβριο του 2003 και την έκδοση

8.0  τον Οκτώβριο  του 2003 μαζί με την ονομασία CS μέρος της δημιουργικής σουίτας

CS2 (Έκδοση 9) τον Μάιο 2005,

CS3 (Έκδοση 10) Απρίλιος του 2007

CS4 και  CS4 αναβαθμισμένη έκδοση (Έκδοση 11) τον Οκτώβριο του 2008.

CS5 (Έκδοση12)τον Απρίλιο του  2010

CS6 Έκδοση 13)τον Μάιο του 2012

CC (Έκδοση 14) η Cloud έκδοση ήταν διαθέσιμη πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2013 ενώ  η αναβαθμισμένη έκδοση  14.2 τον Ιανουάριο του 2014.

Από εκεί και πέρα το Photoshop δεν πουλιέται σαν αυτόνομο πρόγραμμα αλλά στην πραγματικότητα ενοικιάζεται με μηνιαίο αντίτιμο.

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis. Για τα μαθήματα του fotoart μπορείτε να ρωτήσετε  και στο τηλέφωνο 6944303397