Αρχετυπική Φωτογραφία

Αρχετυπικές φωτογραφίες, οι πρώτες φωτογραφίες

Πολλές φορές μου στέλνουν ερωτήματα σχετικά με τις πρώτες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν ποτέ. Δηλαδή τις αρχετυπικές φωτογραφίες. Βέβαια ο όρος μου φαίνεται λίγο παράξενος, αλλά μιας που τον είχαν τα ερωτήματα ας τον δεχτώ. Υπάρχει μια σύγχυση γενικά όσο αφορά τις πρώτες φωτογραφίες και αυτό γιατί συνήθως τα άρθρα που περιέχουν τέτοιες πληροφορίες, ειδικά τα επετειακά, είναι κακομεταφρασμένα άρθρα από ιστότοπους σε άλλες γλώσσες συνήθως στα Αγγλικά. Το ίδιο συμβαίνει με άρθρα που υποτίθεται ότι αφορούν την “πρώτη φωτογραφική μηχανή”, (αρχετυπική και αυτή), την πρώτη selfie, την πρώτη εννοιολογική φωτογραφία και γενικά όλες τις φωτογραφικές πρωτιές.

Η πρώτη  αρχέτυπη φωτογραφία από τον Niépce που χρειάστηκε 8 ώρες έκθεση

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Είναι πλέον δεδομένο ότι τις πρώτες φωτογραφίες τις τράβηξε ο Thomas Wedgwood (1771 – 1805) με την βοήθεια του φίλου του Sir Humphry Davy (1778–1829). Δυστυχώς για αυτούς τους δύο πρωτοπόρους ειδικά τον Thomas Wedgwood που εγώ τον ονομάζω τον πρώτο φωτογράφο (να μια ακόμη φωτογραφική πρωτιά), δεν είχε ανακαλυφθεί ακόμη το θειοθειικό νάτριο ή hypo και έτσι δεν μπορούσε να στερεώσει  τις φωτογραφίες του. Έτσι μόλις τις έβλεπε το φως καιγόντουσαν, μαύριζαν. Δηλαδή δεν μπορούσαν να τις σταθεροποιήσουν στην κατάσταση που τις πρωτοέβλεπαν. Μπορούσαν να τις παρατηρήσουν για λίγο ο φωτογράφος και οι φίλοι του σε κάποιο πολύ ασθενικό φως.

Η πρώτη  αρχέτυπη φωτομηχανική  (φωτοτυπία θα την λέγαμε) αναπαραγωγή από τον Niépce το 1822

Ο πρώτος που τράβηξε μια φωτογραφία και κατάφερε να την σταθεροποιήσει είναι ο Joseph-Nicéphore Niépce (1765-1833). Μια φωτογραφία που τράβηξε με έκθεση 8 ωρών  το 1826 θεωρείτε η πρώτη φωτογραφία στην ιστορία της φωτογραφίας. Πριν από αυτό με την ίδια φωτογραφική μέθοδο που την είχε ονομάσει Ηλιογραφία, το 1922 δημιούργησε την πρώτη αντιγραφή από ένα πίνακα ενός καρδινάλιου. Επίσης πριν από όλους τους πρωτοπόρους της φωτογραφίας ο Niépce γύρω στο 1835 τράβηξε την φωτογραφία ενός τραπεζιού που όμως κλάπηκε από το μουσείο που την φιλοξενούσε και έτσι δεν μπορούμε να την χαρούμε σήμερα.

Η δεύτερη αρχέτυπη φωτογραφία από τον Niépce

Ο δεύτερος εφευρέτης της φωτογραφίας στην Γαλλία (γιατί είχε τρεις) ήταν ο  Louis Jacques Mandé Daguerre (1787-1851). Από αυτόν έχουμε με την μέθοδο του που την ονόμασε Νταγκεροτυπία (από το όνομα του, πόσο πρωτότυπο!), την πρώτη φωτογραφία που κατάφερε να σταθεροποιήσει το 1837 και την πρώτη φωτογραφία που παρόλο τον μεγάλο χρόνο έκθεσης κατέγραψε δύο ανθρώπους. Τον λούστρο και έναν πελάτη του το 1838.

Οι πρώτες αρχετυπικές φωτογραφίες του Daguerre 

Ποια είναι μια ακόμη σημαντική φωτογραφία που πρέπει οπωσδήποτε να αναφέρεται ως αρχετυπική φωτογραφία; Μα φυσικά το πρώτο αρνητικό που τράβηξε ο William Henry Fox Talbot (1800–1877) με την δική του φωτογραφική μέθοδο που την ονόμασε Καλοτυπία το 1837. Τελειώσαμε με τις αρχετυπικές φωτογραφίες; μα όχι βέβαια. Υπάρχουν άφθονες. θα σας πω μερικά παραδείγματα.

Το πρώτο αρνητικό θετικό με την μέθοδο της Καλοτυπίας του Talbot

Η πρώτη selfie φωτογραφία, το πρώτο αυτοπορτρέτο δηλαδή. Η πρώτη σκηνοθετημένη φωτογραφία, το πρώτο πορτραίτο, η πρώτη έγχρωμη φωτογραφία, η πρώτη αεροφωτογραφία, η πρώτη φωτογραφία ρεπορτάζ. Κοιτάξτε πόσες μαζεύτηκαν ήδη και ακόμη δεν τελειώσαμε. Έχει νόημα να τις παραθέσουμε όλες αυτές τις “πρώτες” φωτογραφίες σε ένα άρθρο; Όχι βέβαια μιας και είναι πολύ καλύτερα να τις παραθέσουμε σε ξεχωριστά άρθρα με περισσότερες λεπτομέρειες.

Δείτε ακόμη μερικές πρωτιές σε προηγούμενα άρθρα όπως και το προηγούμενο άρθρο μου για την πρώτη φωτογραφία του Niépce.

Η πρώτη Selfie στην Φωτογραφία

To πρώτο φωτογραφικό πορτρέτο

Η πρώτη έγχρωμη Φωτογραφία

Η πρώτη selfie μιας παρέας 

Η πρώτη φωτογραφία σε αρνητικό 24χ36

Οι πρώτες φωτογραφίες της Ακρόπολης της Αθήνας (που είναι και οι πρώτες ταξιδιωτικές φωτογραφίες)

Η πρώτη αεροφωτογραφία

Η πρώτη φωτογραφία που στάλθηκε με κινητό

και βέβαια έχουμε και την ακριβότερη φωτογραφία

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis. Για τα μαθήματα του fotoart μπορείτε να ρωτήσετε  και στο τηλέφωνο 6944303397