Η πρώτη Φωτογραφία

Η πρώτη Φωτογραφία από τον Νιέπς 1826

Την πρώτη φωτογραφία που τραβήχτηκε ποτέ, την τράβηξε ο Γάλλος εφευρέτης και πρωτοπόρος των φωτογραφικών μεθόδων Joseph Nicéphore Niépce  (7 Μαρτίου 1765 – 5 Ιουλίου 1833) πιθανότατα το 1826. Είναι μια φωτογραφία τραβηγμένη από το παράθυρο του εργαστηρίου όπου έκανε τα πειράματα του και χρειάστηκε 8 ώρες έκθεση για να τραβηχτεί (ναι 8 ώρες!). Ο Αγγλικός τίτλος της είναι “View from the Window at Le Gras”. Η μέθοδος που χρησιμοποίησε ο Ιωσήφ-Νικηφόρος ήταν μια περίπλοκη διαδικασία ευαισθητοποίησης μιας μεταλλικής πλάκας και στην συνέχεια η έκθεσης της στο φως μέσα από μια Camera Opscura.

Την μέθοδο του την ονόμασε Heliography από τις Ελληνικές λέξεις Ήλιος και Γραφή. Τα αποτελέσματα της τα παρουσίασε στην Royal Society στο Λονδίνο, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν έκαναν καμία ιδιαίτερη εντύπωση και δυστυχώς στο καιρό του δεν κέρδισε καμία σπουδαία αναγνώριση, τουλάχιστον για τα φωτογραφικά του πειράματα.

Η πρώτη φωτογραφία 1826

Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σύγχρονες φωτογραφικές αναπαραγωγές αυτής της πρώτης φωτογραφίας του Νιέπς να δημοσιεύονται, ειδικά στις ιστορίες της Φωτογραφίας, αλλά σπάνια έχουμε δει φωτογραφίες της πρωτότυπης μεταλλικής πλάκας που δύσκολα θυμίζει φωτογραφία. Σας την παρουσιάζω και αυτή σήμερα σαν φόρο τιμής σε αυτόν τον εξαιρετικό παππού της Φωτογραφίας τον Joseph Nicéphore Niépce, που μας έστρωσε τον δρόμο για την εφεύρεση της φωτογραφίας μαζί με τους υπόλοιπους πρωτοπόρους, που δεν είχαν και την ικανοποίηση να εφεύρουν μια αποτελεσματική φωτογραφική μέθοδο . Για να μην ξεχνάμε πόσος κόπος και πόση προσπάθεια, πόσες αποτυχημένες και επιτυχημένες δοκιμές χρειάστηκαν, για να φτάσουμε στην Φωτογραφία όπως την ξέρουμε και την απολαμβάνουμε σήμερα.

Η πρώτη Φωτογραφία 1826

Joseph Nicéphore Niépce  “Η θέα από το Παράθυρο στο Le Gras” η πρώτη πετυχημένη Φωτογραφία που σώζεται πιθανότατα από το 1826. Gernsheim Collection Harry Ransom Center / University of Texas at Austin.

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis