Οι Γυναίκες είναι Όμορφες – Φωτογραφικό Λεύκωμα

Women are Beautiful – Garry Winogrand 1975

Οι Γυναίκες είναι Όμορφες - Φωτογραφικό Λεύκωμα

Πιστεύω ότι ο Garry Winogrand δεν χρειάζεται συστάσεις. Αυτός ο σπουδαίος φωτογράφος κάνει το 1975 την τρίτη ατομική του έκθεση στην Light Gallery στην Νέα Υόρκη και με την ευκαιρία δημοσιεύει το δεύτερο φωτογραφικό λεύκωμα του με τον ομώνυμο τίτλο Women are Beautiful. Το λεύκωμα είναι σε επιμέλεια του διευθυντή του φωτογραφικού τμήματος του MOMA John Szarkowski που επέλεξε 85 φωτογραφίες για αυτή την μονογραφία.

Οι Γυναίκες είναι Όμορφες - Φωτογραφικό Λεύκωμα

Οι γυναίκες είναι από τα αγαπημένα φωτογραφικά θέματα του Garry Winogrand όπως έχει δηλώσει ο ίδιος και έτσι ο κατεξοχήν φωτογράφος των δρόμων της Νέας Υόρκης των δεκαετιών του 60′ και του 70′ μας παρουσιάζει με τον δικό του τρόπο το στυλ, την καθημερινότητα, τις δραστηριότητες, μορφές και χειρονομίες, θέματα που σχετίζονται με την ταυτότητα του γυναικείου φύλου σε μια μεταβατική εποχή με έντονα τα κινήματα αμφισβήτησης και του φεμινισμού, κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επανάστασης.

Οι Γυναίκες είναι Όμορφες - Φωτογραφικό Λεύκωμα

Ο Garry Winogrand δήλωσε για την συγκεκριμένη δουλειά. ” Κάθε φορά που βλέπω μια ελκυστική γυναίκα στον δρόμο κάνω τα αδύνατα δυνατά για την φωτογραφίσω με τον καλύτερο τρόπο. Δεν ξέρω αν όλες οι γυναίκες στις φωτογραφίες είναι όμορφες, αλλά ξέρω ότι όλες οι γυναίκες είναι όμορφες στις φωτογραφίες”.  Με αυτό τον τρόπο μας παρουσιάζει γυναίκες στον δρόμο, σε πάρκα, μέσα σε αυτοκίνητα, σε διασκεδάσεις και σε δημόσιες συγκεντρώσεις.

Οι Γυναίκες είναι Όμορφες - Φωτογραφικό Λεύκωμα

Η συγκεκριμένη δουλειά είναι από τις χαρακτηριστικότερες του Garry Winogrand. Να θυμίσω ότι δεν είχαμε μόνο θετικές κριτικές για τον Women are Beautiful. Υπήρξαν φωνές που χαρακτήρισαν τον φωτογράφο το λιγότερο αφελή. Δεν θα συμφωνήσω  με τα αρνητικά σχόλια καθώς οι περισσότερες από τις φωτογραφίες είναι αριστουργηματικές. Και σε αυτές τις φωτογραφίες υπάρχουν όλες οι αρετές της φωτογραφικής ματιάς του Winogrand, αυτής που τον έκανε τον χαρακτηριστικότερο εκπρόσωπο της γενιάς του και ένας από τους σπουδαιότερους δασκάλους της φωτογραφίας δρόμου.