Αυτός που είδε την γέννηση της Αφροδίτης

“Clergue was clearly the only one who witnessed the birth of Aphrodite”

Αυτός που είδε την γέννηση της Αφροδίτης

Την έμπνευση για τον τίτλο της σημερινής μου ανάρτησης μου  την έδωσε αυτή η φράση που έγραψε ο Jean Cocteau, ο διάσημος πολυσχιδής καλλιτέχνης για τον φίλο του φωτογράφο, άγνωστο τότε, Lucien Clergue. “Ο Κλέρκ είναι ξεκάθαρο ότι είναι ο μόνος που είδε την γέννηση της Αφροδίτης”. Αυτή είμαι μια πρόχειρη μετάφραση της φράσης που μας έχει παραδοθεί στα αγγλικά αλλά φαντάζομαι ότι θα ειπώθηκε στα γαλλικά μιας και γάλλοι ήταν και ο Cocteau και ο Clergue.

Αυτός που είδε την γέννηση της Αφροδίτης

Πιστεύω ότι ο Cocteau θα ήθελε να συνεχίσει την φράση του. Ο Κλέρκ είναι ξεκάθαρο ότι είναι ο μόνος που είδε την γέννηση της Αφροδίτης και είναι ακόμη πιο ξεκάθαρο ότι είναι ο μόνος που την φωτογράφισε. Γιατί σε αυτό αναφέρονταν ο Cocteau. Σε μια σειρά από γυναικεία γυμνά στην ακροθαλασσιά που τράβηξε ο Lucien Clergue την δεκαετία του 60′. Αυτά παρομοίασε σαν την γέννηση της Αφροδίτης.

Αυτός που είδε την γέννηση της Αφροδίτης

Δεν ξέρω τι είναι πιο σημαντικό σε αυτή την ζωή πραγματικά. Να έχεις ένα τόσο σπουδαίο φίλο όπως στάθηκε ο Jean Cocteau για τον Lucien Clergue ή να κάνεις την σπουδαία καριέρα και να γίνεις ο σημαντικός φωτογράφος, καλλιτέχνης και πνευματικός άνθρωπος που έγινε ο Clergue; Μάλλον δεν πρόκειται να αποφασίσω ποτέ ποιό από τα δύο είναι το σημαντικότερο.