Η πρώτη Selfie φωτογραφία 1839

Το πρώτο αυτοπορτρέτο

Ο όρος selfie χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2002 σε ένα αυστραλιανό forum και το 2003 ονομάστηκε λέξη της χρονιάς από το Oxford Dictionaries. Τα λεξικά πάνω κάτω μας ορίζουν ως Selfie  την φωτογραφία που τραβάει κάποιος τον εαυτό του, συνήθως με ένα κινητό τηλέφωνο ή μια διαδικτυακή κάμερα και την ανεβάζει σε κάποιον ιστοχώρο κοινωνικής δικτύωσης. Παρόλα αυτά ο όρος ήταν γνωστός στην φωτογραφία για δεκαετίες (αν εξαιρέσεις τα κοινωνικά δίκτυα) ως αυτοπορτραίτο (self portrait) και είναι αρκετοί οι φωτογράφοι που ασχολήθηκαν με αυτό το δύσκολο είδος φωτογραφίας ως μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης. Ενώ είναι πολλοί περισσότεροι οι φωτογράφοι που δεν μπόρεσαν να αντισταθούν στον πειρασμό του να συμπεριλάβουν τον εαυτό τους σε μια φωτογραφία, φωτογραφίζοντας έστω τη σκιά τους ή ένα τμήμα του σώματος τους.

Η πρώτη Selfie Φωτογραφία

Ποια είναι όμως η πρώτη selfie που τραβήχτηκε ποτέ; Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις είναι ένα αυτοπορτραίτο που τράβηξε ένας από τους πρωτοπόρους της φωτογραφίας, ο Αμερικάνος Robert Cornelius τον Οκτώβριο του 1839, την χρονιά που εφευρέθηκε η φωτογραφία. Ο Cornelius λόγω οικογενειακής παράδοσης είχε μεγάλη εμπειρία στην επαργύρωση των μετάλλων. Έτσι κατάφερε να φτιάξει αρκετά πιο ευαίσθητες πλάκες δαγγεροτυπίας από αυτές που πουλούσαν οι Γάλλοι κατασκευαστές ήδη από τους πρώτους μήνες της καινούργιας εφεύρεσης και αυτό του επέτρεψε να μπορεί να τραβάει φωτογραφίες με μικρούς χρόνους έκθεσης στο χέρι.

Περισσότερα για τον Robert Cornelius

http://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Cornelius

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis

One thought on “Η πρώτη Selfie φωτογραφία 1839

Comments are closed.