Steve McCurry – Στιβ Μακάρι

Steve McCurry – Στιβ Μακάρι Φωτογράφος

Ο Steve McCurry γεννήθηκε στις 23 Απριλίου του 1950 στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Στο Πανεπιστήμιο Penn State University πήγε με σκοπό να σπουδάσει σκηνοθεσία και κινηματογράφο, αλλά αποφοίτησε το 1974 με πτυχίο στις θεατρικές σπουδές. Το ενδιαφέρον του για την φωτογραφία ξεκίνησε όταν άρχισε να τραβάει φωτογραφίες για την φοιτητική εφημερίδα του πανεπιστημίου την The Daily Collegian. Η καριέρα του σαν πολεμικός φωτορεπόρτερ ξεκίνησε εντελώς κατά τύχη μιας και βρέθηκε στο Αφγανιστάν λίγο πριν την σοβιετική εισβολή. Οι φωτογραφίες του δημοσιεύθηκαν αμέσως στα μεγαλύτερα περιοδικά και εφημερίδες ανάμεσα τους στους The New York Times το Time και το Paris Match, ενώ κέρδισε το βραβείο Robert Capa Gold Medal.

Αυτό ήταν το ξεκίνημα μιας καριέρας στο πολεμικό φωτορεπορτάζ που κράτησε πολλά χρόνια και κάλυψε τις συγκρούσεις στο Ιράν και το Ιράκ, τον Λίβανο, τις Φιλιππίνες, την Καμπότζη, τον πόλεμο στον κόλπο και το Αφγανιστάν. Συχνά δούλευε για το National Geographic ενώ σαν ένας από του σπουδαιότερους φωτογράφους της εποχής μας το 1986 έγινε μέλος του πρακτορείου Magnum. Η δουλειά του μεταστράφηκε με τα χρόνια από το πολεμικό φωτορεπορτάζ στο κοινωνικό ρεπορτάζ μια και τις περισσότερες φορές στις φωτογραφίες του παρουσίαζε κυρίως τα αποτελέσματα που έχει ο πόλεμος στους ανθρώπους, ενώ αργότερα η δουλειά του έγινε πιο προσωπική και καλλιτεχνική.

Η πιο γνωστή φωτογραφία του Steve McCurry αλλά και μια από τις πιο γνωστές φωτογραφίες στην ιστορία της φωτογραφίας είναι το πορτραίτο μιας 12χρονης Αφγανής της Sharbat Gula που ο φωτογράφος τράβηξε το 1984 σε ένα καταυλισμό προσφύγων το 1984 στο Πακιστάν και έγινε εξώφυλλο στο National Geographic τον Ιούνιο του 1985, ενώ χρησιμοποιήθηκε και για αφίσες, φυλλάδια και ημερολόγια της Διεθνούς Αμνηστείας. Η ταυτότητα του κοριτσιού παρέμεινε άγνωστη μέχρι το 2002 που η ομάδα του National Geographic την βρήκεκαι ο Steve McCurry την ξαναφωτογράφησε. Ο Steve McCurry με συνέπεια τραβούσε έγχρωμες διαφάνειες και πιο συγκεκριμένα ένα φιλμ της Kodak το Kodachrome 64. Το αποτέλεσμα ήταν να συνδεθεί η δουλειά του πολύ στενά με το συγκεκριμένο φιλμ και όταν η Kodak σταμάτησε να το κατασκευάζει του χάρισε το τελευταίο ρολό φιλμ που εμφανίστηκε στο τελευταίο εργαστήριο που το εμφάνιζε το Dwayne’s Photo στο Parsons του Kansas τον Ιούλιο του 2010.

Ο Steve McCurry εκτός από τις εξαιρετικές φωτογραφίες που έχει από τα διάφορα ταξίδια του έχει και ένα εξαιρετικό σύνολο από πορτραίτα. Από το 2005 που ξεκίνησε να τραβάει με ψηφιακό τρόπο έχει αναφερθεί πολλές φορές στα πλεονεκτήματα της ψηφιακής φωτογραφίας και της ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής και στο πόσο καλύτερη ποιότητα και μεγαλύτερες δυνατότητες δίνει στον φωτογράφο σε σχέση με την εποχή του φιλμ, ειδικά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis. Για τα μαθήματα του fotoart μπορείτε να ρωτήσετε  και στο τηλέφωνο 6944303397