40 χρόνια μετά μου χάρισαν μια Lubitel 2

Lubitel 2 διοπτικη με καθρέπτη

Αποφάσισα σήμερα να σας γράψω για την σχέση μου με μια ακόμη φωτογραφική μηχανή μιας και μου χάρισαν μια πρόσφατα. Την Lubitel 2, μια διοπτική με καθρέπτη. Προσπαθώ να θυμηθώ αν ήταν πριν 40 χρόνια πριν ή μπορεί και 41 που έπιασα μια Lubitel 2 στα χέρια μου για πρώτη φορά. Πάντως σίγουρα ήταν στο γυμνάσιο. Γυμνάσιο πήγαινα τις χρονιές 77/78, 78/79, 79/80 οπότε το 1979 δηλαδή πριν από 40 χρόνια, παίζει δυνατά σαν πιθανότητα. Η ενασχόληση μου με την φωτογραφία ξεκίνησε με την οικογενειακή AGFA Optima II που απόκτησα την αποκλειστική της διαχείριση το καλοκαίρι του 1977. Όμως χρειάστηκα κάποιο διάστημα για να καταλάβω ότι αυτή η μηχανή δεν ήταν της προκοπής και ότι αν θέλω να τραβάω πραγματικά καλές φωτογραφίες πρέπει να αποκτήσω είτε μια τηλεμετρική ή μια SLR. Σε σχέση με την οικογενειακή οικονομική κατάσταση το μόνο που θα μπορούσα να ονειρεύομαι ήταν μια Zenit ή μια Kiev.

Όμως κάπου μέσα στο γυμνάσιο απόκτησα εκτός από την συνείδηση ότι η φωτογραφική μου μηχανή δεν είναι καλή και έναν ανταγωνιστή/συναγωνιστή στην φωτογραφία τον συμμαθητή μου τον Παναγιώτη που είχε αποκτήσει μια Lubitel 2. Έτσι προστέθηκε άλλη μια φωτογραφική μηχανή στην λίστα με τις επιθυμίες μου. H Lubitel 2 ήταν ένα σοβιετικό επίτευγμα που δημιουργήθηκε το 1954. Κατασκευάζονταν από διάφορα εργοστάσια μέχρι και την δεκαετία του 80′, στηριγμένη επάνω στην σχεδίαση της Voigtländer Brillant και υπήρξε η Rolleiflex των φτωχών. Έχει κατασκευαστεί σε εκατομμύρια αντίτυπα και σε διάφορες παραλλαγές και ονόματα και έτσι δεν έχει κάποια ιδιαίτερη συλλεκτική αξία. Η μηχανή είναι μια TLR δηλαδή μια Twin Lens Reflex, που δέχεται φιλμ 120 ή 220 και δημιουργεί τετράγωνο καρέ 6Χ6. Ο φακός της είναι 75mm, ο κανονικός για αυτό το φορμά, με διαφράγματα από f4,5 μέχρι f22. Μέσα στο φακό βρίσκεται ένας φωτοφράχτης διαφραγματικού επιπέδου με ταχύτητες B (BULB), 1/15s, 1/30, 1/60, 1/125 και 1/250.

Η Lubitel 2 που στα ρώσικα σημαίνει ερασιτέχνης, για τα δεδομένα της και την τιμή της έβγαζε εκπληκτικές φωτογραφίες. Ειδικά στα μεσαία διαφράγματα ο φακός της ήταν ιδιαίτερα οξύς. Τα αποτέλεσμα που έβγαζε από άποψη ευκρίνειας ήταν εξαιρετικά σε σχέση με την Agfa μου και τον φακό Agfa Color Apotar που διέθετε ο οποίος δεν είχε δαχτυλίδι εστίασης, αλλά εστίαζε σε τρεις προεπιλεγμένες ζώνες , πορτραίτο, ομάδα, τοπίο ((Porträt, Gruppe, Landschaft). Πολύ γρήγορα απόκτησα SLR, μια δανεική Zenit TTL στην αρχή και μια ΖΕΝΙΤ 12XP στην συνέχεια και έτσι την Lubitel δεν την ξανασκέφτηκα, όμως να που πριν από μερικές μέρες λες και η ευχή μου να αποκτήσω και εγώ μια Lubitel δεν είχε ημερομηνία λήξης, μου χάρισαν μια που βρίσκεται σε πολύ κατάσταση και δουλεύει άψογα. Έτσι άλλο ένα παιδικό μου όνειρο έγινε πραγματικότητα!

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis. Για τα μαθήματα του fotoart μπορείτε να ρωτήσετε  και στο τηλέφωνο 6944303397.