Ψηφιακή Φωτογραφία

Τι είναι η Ψηφιακή Φωτογραφία

Προσπάθεια για ένα ορισμό της ψηφιακής Φωτογραφίας

Ψηφιακή φωτογραφία ονομάζεται το οποιοδήποτε ηλεκτρονικό (ψηφιακό) αρχείο το οποίο περιέχει μια εικόνα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να δημιουργηθεί μια ψηφιακή φωτογραφία. Οι συνηθέστεροι είναι δύο. Η φωτογραφική λήψη με μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή και η σάρωση μέσω ενός ψηφιακού σαρωτή (σκάνερ). Το αποτέλεσμα και των δυο αυτών δράσεων είναι ένα ψηφιακό αρχείο εικόνας, δηλαδή μια ψηφιακή φωτογραφία.

Η πρώτη ψηφιακή Φωτογραφία

Η πρώτη ψηφιακή φωτογραφία

Η πρώτη ψηφιακή φωτογραφία του 1957 σκανάρισμα του Russell A. Kirsch

Πριν ξεκινήσουμε να μιλάμε για τα ουσιαστικά ζητήματα της ψηφιακής φωτογραφίας καλό είναι να μιλήσουμε λίγο για την ιστορία της. Να κάνουμε μια μικρή ιστορική αναδρομή. Η πρώτη ψηφιακή φωτογραφία δημιουργήθηκε με σκανάρισμα το 1957 και ήταν η εικόνα του γιού του μηχανικού Russell A. Kirsch που βλέπετε πιο πάνω. Το μέγεθος της πρώτης αυτής φωτογραφίας ήταν μόλις 176×176 pixels γιατί τόση μικρή χωρητικότητα είχε ο υπολογιστής του ανθρώπου που δημιούργησε το πρώτο σκάνερ. Στη συνέχεια υπήρξε αρκετά μεγάλη εξέλιξη στην δημιουργία συσκευών ψηφιοποίησης εικόνων αλλά αυτό που θεωρούμε σήμερα την πρώτη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή είναι μια συσκευή που αναπτύχθηκε στα εργαστήρια της παντοδύναμης τότε φωτογραφικής εταιρείας Kodak το 1975 από τον μηχανικό Steve Sasson. Η πρώτη αυτή φωτογραφική μηχανή που είχε ανάλυση 0.01 megapixels (10,000 pixels) χρειάστηκε 23 δευτερόλεπτα για να καταγράψει την πρώτη της ασπρόμαυρη φωτογραφία σε μια κασέτα τον Δεκέμβριο του 1975. Φωτογραφία που μπορούσε κάποιος να την δει μετά σε μια συσκευή τηλεόρασης.

Η πρώτη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή

Ο Steve Sasson κρατάει την πρώτη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή

Η αλήθεια είναι ότι πολλές από τις αρχικές εκπλήξεις που μας επεφύλασσε η ψηφιακή φωτογραφία τις χρωστάμε στα εργαστήρια της Kodak. Όμως για κάποιους λόγους που θα τους αναλύσουμε περισσότερο στα μαθήματα μας η Kodak, ο δημιουργός στην ουσία και της ψηφιακής φωτογραφίας, δεν μπόρεσε να ακολουθήσει τις ραγδαίες εξελίξεις και κατέρρευσε με πάταγο στις αρχές του 21ου αιώνα. Μια εταιρεία με ιστορία από τον 19ο αιώνα, που κυριάρχησε κατά την διάρκεια του 20ου. Η εταιρεία που στην ουσία δημιούργησε αυτό που λέμε ερασιτεχνική ενασχόληση με την φωτογραφία. Τον Ιανουάριο του 2011 κήρυξε πτώχευση. Ανάμεσα στο 1975 και στο 1999 που παρουσιάστηκε η πρώτη αυτόνομη DSLR φωτογραφική μηχανή από την Nikon είχαμε μια εξελικτική πορεία που κυρίως την καθόριζε η Kodak. Όπως φάνηκε στην πορεία οι λάθος επιλογές στην εξέλιξη της ψηφιακής φωτογραφίας από την μεριά της Kodak ήταν πολλές.

Η εξέλιξη της ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής

Η πρώτες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές ήταν πανάκριβες. Κυρίως αφορούσαν ειδικές παραγγελίες και εφαρμογές του στρατού ή μεγάλων εταιρειών. Έτσι κι αλλιώς λόγο κόστους μπορούσε να τις αποκτήσει ένα περιορισμένο κοινό. Οι πρώτες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές  για το καταναλωτικό κοινό ξεκίνησαν να παρουσιάζονται στις αρχές της δεκαετίας του 80′ και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 90′. Στη συνέχεια σας παρουσιάζω μερικές από αυτές τις ιστορικές ποια ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές.

Η Canon RC-701

Η Canon RC-701 είναι μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή που παρουσιάστηκε το 1984. Πρωτοποριακή και σε σχεδίαση και σε δυνατότητες διαφημίστηκε κυρίως σαν δημοσιογραφική φωτογραφική μηχανή. Με όλα τα αξεσουάρ για την εγγραφή μετάδοση και εκτύπωση των φωτογραφιών κόστιζε πάνω από 27000 δολάρια.

Η Fuji DS-1P

Η FUJI DS-1P παρουσιάστηκε το 1988 και ήταν η πρώτη στην ουσία ψηφιακή φωτογραφική μηχανή που κατέγραφε την φωτογραφία σε μια ξεχωριστή κάρτα μνήμης και όχι απευθείας στον υπολογιστή ή σε κάποια συσκευή καταγραφέα.

Η λάθος επιλογή της Kodak

H εφευρέτης της ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής έμοιαζε να παρακολουθεί τις υπόλοιπες εταιρείες να εξελίσσουν τα δικά τους ψηφιακά συστήματα ενώ ή ίδια για όλη την δεκαετία του 90′  έμοιαζε να παίρνει συνέχεια τις λάθος αποφάσεις.  Πρώτα από όλα με προϊόντα που δεν είχαν την ίδια εμπορική επιτυχία όπως είχε συνηθίσει η Kodak να συμβαίνει με οτιδήποτε καινούργιο λάνσαρε στην αγορά. Μια τέτοια τεράστια ιστορία αποτυχίας ήταν το σύστημα Advanced Photo System (APS).

Το APS ανακοινώθηκε με πολλά ταρατατζούμ το 1996 αλλά πολύ γρήγορα φάνηκε ότι ήταν ένας εντελώς λάθος σχεδιασμός και είχε υπερεκτιμηθεί το μερίδιο της αγοράς που θα μπορούσε να κατακτήσει. Μα φαίνονταν εντελώς αναχρονιστικό η Kodak να επενδύει στο μέλλον της αναλογικής χημικής φωτογραφίας του φιλμ, ενώ όλες οι εταιρίες επένδυαν στην έρευνα και εξέλιξη της ψηφιακής φωτογραφίας. Αυτό που σάρωσε τα περισσότερα σχέδια των εταιρειών την δεκαετία του 90′  ανάμεσα τους και το  APS, ήταν η γρήγορη εξέλιξη της ψηφιακής φωτογραφίας που δυστυχώς για την Kodak ήρθε από άλλες εταιρείες. Ποιοι έφεραν αυτή την γρήγορη εξέλιξη; οι παραδοσιακοί γίγαντες της αγοράς Nikon, Canon, Fuji αλλά και ένας παίκτης με τεράστια γνώση στην τεχνολογία και που με έξυπνη εξαγορά πήρε θέση στην αφετηρία στο ξεκίνημα του 21ου αιώνα, η Sony.

Η Kodak DCS 760  βασισμένη στην Nikon F5

Η Kodak με αφετηρία το 1993 παρουσίασε πάρα πολλά μοντέλα πανάκριβων φωτογραφικών μηχανών (από 15000 μέχρι 40000 δολάρια) που ήταν βασισμένες σε αναλογικά μοντέλα άλλων εταιρειών (Nikon, Canon, Sigma). Ενώ στην ερασιτεχνική σειρά της οι ψηφιακές μηχανές που παρουσίαζε ήταν επίσης πανάκριβες και χωρίς αξιόλογη ποιότητα. Η πρώτη επαγγελματική το 1993 ήταν η Kodak DCS 200 βασισμένη στην Nikon F-801s (N8008s) και η τελευταία ήταν το 2004 η Kodak DCS Pro SLR/c βασισμένη στην Sigma SA9 αλλά με μοντούρα φακών Canon EF. Στη συνέχεια με μια σειρά μοντέλα που θα σας παρουσιάσω θα σας δείξω γιατί αυτή η επιλογή της Kodak ήταν καταδικασμένη σε αποτυχία.

Όλη η προηγούμενη ανάρτηση είναι προδημοσίευση από το νέο μου βιβλίο  “Εισαγωγή στην Ψηφιακή Φωτογραφία” που δίνεται δωρεάν στους μαθητές μου

Δείτε και την ανάρτηση Μαθήματα Ψηφιακής Φωτογραφίας που αφορά τα μαθήματα που οργανώνει το fotoart , ανάμεσα τους και το Εισαγωγή στην Ψηφιακή Φωτογραφία.

Αυτό είναι το βιβλίο μου  που δίνεται σε όσους μαθητές παρακολουθούν το σεμινάριο Εισαγωγή στην ψηφιακή φωτογραφία που γίνεται δύο φορές τον χρόνο τον Νοέμβριο – Δεκέμβριο και τον Ιούνιο – Ιούλιο.

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis. Για τα μαθήματα του fotoart μπορείτε να ρωτήσετε  και στο τηλέφωνο 6944303397.