Ψηφιακά Φωτογράμματα

Δημιουργία Ψηφιακών Φωτογραμμάτων

Επειδή η δημιουργία φωτογραμμάτων ήταν κάτι που μου άρεσε πάρα πολύ την εποχή του σκοτεινού θαλάμου με την έλευση της ψηφιακής εποχής και της κατάργησης του δικού μου σκοτεινού θαλάμου, αναρωτιόμουν πως θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε φωτογράμματα στις μέρες μας με τον ψηφιακό φωτογραφικό μας εξοπλισμό. Μετά από αρκετούς πειραματισμούς κατέληξα σε μια φωτογραφική τεχνική που χρησιμοποιεί απλά μέσα. Μια πηγή φωτισμού, την φωτογραφική μας μηχανή, αντικείμενα που θέλουμε να δημιουργήσουν φωτογράμματα και κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας. Για να δημιουργήσουμε ψηφιακά φωτογράμματα απλά φωτογραφίσουμε κάποια αντικείμενα με την ψηφιακή φωτογραφική μας μηχανή επάνω σε μια φωτεινή επιφάνεια. Τις ψηφιακές φωτογραφίες που παίρνουμε τις αντιστρέφουμε σε κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας με αποτέλεσμα η φωτεινή μας επιφάνεια που ήταν άσπρη στην φωτογράφιση να γίνει μαύρη και να θυμίζει το μαύρο φόντο των φωτογραμμάτων του σκοτεινού θαλάμου.

Μια παλιά φωτοτράπεζα μπορεί να παίξει τον ρόλο της φωτιστικής πηγής για τα ψηφιακά φωτογράμματα ή μια απλή κατασκευή με ένα ημιδιάφανο πλεξιγκλάς

Η φωτιστική πηγή

Η φωτιστική πηγή πρέπει να είναι μια ομοιόμορφη επιφάνεια τουλάχιστον σε μέγεθος Α4. Εγώ χρησιμοποιώ μια φωτοτράπεζα. Μια από αυτές που είχαμε τις παλιότερες εποχές για να παρατηρούμε τις διαφάνειες (σλάιντ). Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε φωτιστικό που μπορείτε να το τοποθετήσετε  να φωτίζει προς τα επάνω ανάμεσα σε 2 καρέκλες που έχετε στηρίξει ένα φύλλο πλεξιγκλάς ή ένα τζάμι με ένα ριζόχαρτο. Η φωτεινή επιφάνεια του πλεξιγκλάς που φωτίζεται από το φωτιστικό μας είναι η επιφάνεια που θα ακουμπήσουμε τα αντικείμενα που θέλουμε να αποτυπώσουμε σαν φωτογράμματα.

Τα αντικείμενα-θέματα

Όπως και στα φωτογράμματα του σκοτεινού θαλάμου ημιδιάφανα αντικείμενα μας δίνουν καλύτερα αποτελέσματα. Στο παράδειγμα που αποφάσισα να σας δείξω διάλεξα ένα φύλλο. Αλλά δίνουν εξίσου ενδιαφέροντα αντικείμενα γυάλινα και πλαστικά αντικείμενα. Όλα τα αδιάφανα αντικείμενα μας δίνουν κανονικά το περίγραμμα τους ενώ τα χέρια μας η τμήματα του ανθρώπινου σώματος δίνουν παραπλήσια αποτελέσματα με τα φωτογράμματα του σκοτεινού θαλάμου.

Έγχρωμο ή ασπρόμαυρο

Σε αυτή την τεχνική μου δημιουργίας ψηφιακών φωτογραμμάτων και έγχρωμες και οι ασπρόμαυρες εικόνες παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Οι ασπρόμαυρες  θυμίζουν περισσότερο τα φωτογράμματα της εποχής του σκοτεινού θαλάμου παρόλο που υπήρξαν φωτογράφοι που και την παλιά εποχή δημιούργησαν έγχρωμα φωτογράμματα. Τα έγχρωμα έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον κυρίως για την πρωτοτυπία τους,  αλλά και για τα αντιστροφή των χρωμάτων που μπορούμε να δημιουργήσουμε.

Τα βήματα για την δημιουργία ψηφιακών φωτογραμμάτων

Κάνουμε την πρώτη φωτογράφιση με το φως της φωτοτράπεζας, αυτό μας δίνει την βασική εικόνα που θα επεξεργαστούμε στην συνέχεια. Δείτε πόσο μεγάλη διαφορά έχει αυτή η φωτογραφία που είναι τραβηγμένη κόντρα σε μια φωτισμένη επιφάνεια από την προηγούμενη φωτογραφία που είναι τραβηγμένη πάνω σε μια φωτεινή επιφάνεια με 2 φωτιστικές πηγές. Δείτε πόση μεγαλύτερη αδιαφάνεια δίνουν το κεντρικό νεύρο του φύλλου και τα παρακλάδια του αλλά και πόσες περισσότερες λεπτομέρειες πήραμε από την δομή του φύλλου.

Κανονική φωτογραφία

Το ίδιο φύλλο φωτογραφημένο στην φωτοτράπεζα

Η προηγούμενη λήψη είναι έτοιμη για την ψηφιακή επεξεργασία. Το πρώτο που χρειάζεται είναι μια απλή διαδικασία που ονομάζεται αντιστροφή. Στο photoshop αυτό το εργαλείο θα το βρείτε Image/ Adjustments/Invert. Η πρώτη εικόνα που θα πάρουμε είναι μια αντεστραμμένη έγχρωμη εκδοχή της φωτογραφίας μας σε σκούρο φυσικά φόντο. Ήδη έχουμε το πρώτο μας ψηφιακό φωτόγραμμα (Εικόνα 01). Αμέσως μετά μπορούμε με την εντολή Hue να πάρουμε μια πιο επιθυμητή χρωματική εκδοχή. Τα βήματα είναι Image/Adjustments/Hue/Saturation (Εικόνα 2). Αν δεν θέλουμε να παίξουμε με τις χρωματικές εκδοχές μπορούμε να τις προσπεράσουμε και να πάμε κατευθείαν σε μια μονόχρωμη εκδοχή που θα θυμίζει περισσότερο φωτογράμματα της εποχής του σκοτεινού θαλάμου. Ένας εύκολος τρόπος είναι Image/ Adjustments/Black&White και έχουμε την εικόνα μας που μπορούμε να την βελτιώσουμε και στην φωτεινότητα και στην αντίθεση.  Ακολουθεί ένα  παράδειγμα με ένα άλλο φύλλο. Κανονική, αρνητική έγχρωμη, διορθωμένη έγχρωμη, ασπρόμαυρη.

Κανονική φωτογράφιση στην φωτοτράπεζα

Μετατροπή σε αρνητικό στο photoshop

Πειραγμένο χρωματικά ψηφιακό φωτόγραμμα

Ένα φωτόγραμμα ολόιδιο με τα ασπρόμαυρα  φωτογράμματα του σκοτεινού θαλάμου