Τεχνική Panning

Τεχνική Panning στην φωτογραφία

Η τεχνική Panning είναι μια από τις παλιότερες φωτογραφικές τεχνικές με κίνηση της μηχανής και μας έχει έρθει προίκα από την εποχή του φιλμ. Σαν τεχνική τα παλιότερα χρόνια είχε χρησιμοποιηθεί κυρίως για εντυπωσιακές φωτογραφίες από τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Η βασική λογική στην φωτογραφική τεχνική του Panning είναι ότι φωτογράφος  με αργή  ταχύτητα  στην φωτογραφική του μηχανή προσπαθεί να διατηρήσει κουνώντας την μηχανή κατά την διάρκεια της λήψης σε μια σταθερή θέση μέσα στο κάδρο του ένα κινούμενο όχημα-άνθρωπο-ζώο με αποτέλεσμα αυτό παρότι κινείται να καταγραφεί σχετικά ακίνητο, ενώ εξαιτίας της αργής ταχύτητας και της κίνησης της μηχανής, το φόντο γενικά ότι είναι ακίνητο στην φωτογραφία μας να καταγραφεί σαν κουνημένο.

Αυτή η πολύ ενδιαφέρουσα φωτογραφική τεχνική του panning χρειάζεται πρώτα από όλα αργή ταχύτητα. Πόσο; Αυτό εξαρτάται από την εστιακή απόσταση του φακού που θα χρησιμοποιήσουμε και από την απόσταση που βρισκόμαστε σε σχέση με το κινούμενο αντικείμενο. Ταχύτητες 1/8, 1/15 και 1/30 δίνουν γενικά ικανοποιητικά αποτελέσματα. Για να έχετε ακόμη πιο καλά αποτελέσματα στις φωτογραφίες σας, αφού πρακτικά τις θέλετε κουνημένες απενεργοποιήστε όλες τις ρυθμίσεις σταθεροποίησης στους φακούς ή στις μηχανές. Διαβάζω δεκάδες άρθρα που προτείνουν την προτεραιότητα ταχύτητας (S , Tv) σαν την ιδανικότερη επιλογή λήψης στην μηχανή. Εγώ σαν προτείνω την εντελώς χειροκίνητη Μ. Δεν έχει νόημα να παραθέσω επιχειρήματα. Όποιος έχει φωτογραφίσει έστω και μια φορά επιχειρώντας να κάνει Panning καταλαβαίνει το γιατί.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό σε αυτή την τεχνική είναι ότι πρέπει να τοποθετήσετε την μηχανή σας στην χειροκίνητη εστίαση. Η κίνηση σας κατά την διάρκεια της λήψης είναι αρκετά γρήγορη και μπορεί η μηχανή να μην καταφέρει να εστιάσει. Έτσι η χειροκίνητη εστίαση σε ζώνες είναι η καλύτερη περίπτωση που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Προεστιάστε στην περιοχή που υπολογίζετε ότι θα περάσει το κινούμενο αντικείμενο την στιγμή που θα το φωτογραφίσετε. Αυτές οι ρυθμίσεις είναι αρκετές για ένα πετυχημένο Panning. Από εκεί και πέρα όλα εξαρτώνται από τον τρόπο που θα εφαρμόσει την τεχνική ο φωτογράφος και πόσο ομαλή θα είναι η κίνηση του κατά την διάρκεια της λήψης.

Όλη η ουσία στο Panning είναι ο πειραματισμός καθώς αποτυχημένα Panning μπορεί να είναι ενδιαφέρουσες φωτογραφίες

Για να τραβήξω ένα Panning ακολουθώ το κινούμενο αντικείμενο με την μηχανή μου προσπαθώντας να το διατηρήσω σε σταθερή περιοχή μέσα στο κάδρο μου. Ενώ κάνω αυτή την κίνηση με την μηχανή πατάω το κουμπί προσπαθώντας να μη σταματήσω την κίνηση της μηχανής που είναι η φυσική τάση του φωτογράφου την στιγμή που πατάει το κουμπί. Δηλαδή δεν πρέπει να σταθεροποιήσω την μηχανή. αλλά τη στιγμή που πατάω το κουμπί και η μηχανή ξεκινάει να τραβάει με την αργή της ταχύτητα, να συνεχίσω την κίνηση. Μια παραλλαγή του Panning είναι όταν τραβάω από ένα επίσης κινούμενο όχημα που πρέπει να διατηρεί όμως όσο το δυνατόν την ταχύτητα του και την πορεία της κίνησης του ίδια με το θέμα μου. Γενικά το Panning μπορεί να δώσει ενδιαφέρουσες φωτογραφίες και μερικές φορές το αποτέλεσμα μπορεί να σας εκπλήξει. Αυτό που χρειάζεται είναι όρεξη για δοκιμές και πειραματισμό.

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis