Παγκόσμια ημέρα της Φωτογραφίας

Γιατί γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα της φωτογραφίας στις 19 Αυγούστου

Κάθε χρόνο στις 19 Αυγούστου  γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα της φωτογραφίας.  Αυτή η μέρα καθιερώθηκε για να θυμίζει σε όλο τον κόσμο ένα ιστορικό γεγονός που συνέβη στο Παρίσι στις 19 Αυγούστου του 1839.  Αυτό το ιστορικό γεγονός είναι η ανακοίνωση από την Γαλλική Ακαδημία επιστημών της εφεύρεσης της φωτογραφίας. Συγκεκριμένα την ανακοίνωση της μεθόδου της  Δαγκεροτυπίας από τον ίδιο τον εφευρέτη της τον Louis-Jacques-Mandé Daguerre (1787– 1851). Το ξεχωριστό σε αυτή την ανακοίνωση ήταν ότι το γαλλικό κράτος αγόρασε τα δικαιώματα της εφεύρεσης και τα χάρισε εντελώς δωρεάν σε όλο τον κόσμο. Έτσι όποιος ήθελε να ασχοληθεί με αυτή την μέθοδο και να ασκήσει εμπορική δραστηριότητα χρειάζονταν  να πληρώνει δικαιώματα για την πατέντα στον εφευρέτη της.

Μια από τις δυο φωτογραφικές μηχανές που ο Daguerre είχε την άδεια να κατασκευαστούν

Η μέρα της ανακοίνωσης της εφεύρεσης της φωτογραφίας και το χάρισμα της σε ολόκληρο τον κόσμο χάρη στην γενναιοδωρία του γαλλικού κράτους, ήταν πανηγυρική.  Η γαλλική ακαδημία επιστημών είχε φροντίσει με δελτία τύπου, ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις σε  μεγάλες εφημερίδες  στις πρωτεύουσες της Ευρώπης αλλά και της Αμερικής , αλλά και με επικοινωνία με αντίστοιχες επιστημονικές οργανώσεις  σε όλες τις χώρες, να προετοιμάσει την εκδήλωση και να δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα ώστε να ενταθεί το ενδιαφέρον. Όπως δείχνουν όλες οι ιστορικές πηγές  πραγματικά η μεγάλη δημοσιότητα που είχε πάρει το γεγονός, έφερε στις 19 Αυγούστου του 1839 στο Παρίσι ανθρώπους από όλο τον κόσμο που κυρίως η επιστημονική περιέργεια τους είχε ωθήσει να παραβρεθούν στην σημαντική αυτή μέρα για την ιστορία της επιστήμης και της φωτογραφίας.  Ο Daguerre βέβαια μπορεί να κατάφερε να πουλήσει την εφεύρεση στο γαλλικό κράτος αλλά ήταν ήδη έτοιμος καθώς είχε συνεργαστεί με κατασκευαστές που είχαν την εξουσιοδότηση από εκείνον  να κατασκευάσουν φωτογραφικές μηχανές (Δαγκεροτυπικές μηχανές), φωτοευαίσθητες πλάκες δαγκεροτυπίας και έτοιμα κιτ χημικών για την εμφάνιση των φωτογραφιών. Θυμίζω ότι η δαγκεροτυπία έδινε μια εικόνα τελική θετική στο αρχικό μέγεθος που ήταν η πλάκα που φόρτωνες στην φωτογραφική μηχανή.

Ο εορτασμός της παγκόσμιας μέρας της φωτογραφίας ξεκίνησε το 2010

Η παγκόσμια μέρα της φωτογραφίας ακριβώς αυτό το γεγονός γιορτάζει. Τα περισσότερα άρθρα στο ελληνικό ίντερνετ κάνουν λάθος που αναφέρονται στην πρώτη φωτογραφία από τον Niepce το 1826 ή το 1827. Γιατί μπορεί αυτή να είναι η παλιότερη σωζόμενη φωτογραφία, αλλά δεν έχει καμία σχέση με τον εορτασμό.  Μάλιστα ο εορτασμός ξεκίνησε μόλις το 2010 από μια ομάδα φωτογράφων που θέλοντας να τιμήσουν την ημέρα της ανακοίνωσης της φωτογραφίας στη γαλλική ακαδημία επιστημών έφτιαξαν μια online gallery και ανέβασαν φωτογραφίες σε μια διαδικτυακή φωτογραφική έκθεση που την επισκέφτηκαν άνθρωποι από πάνω από 100 χώρες. Έτσι από τότε από το 2010, γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα της φωτογραφίας κάθε χρόνο, στις 19 Αυγούστου.

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis. Για τα μαθήματα του fotoart μπορείτε να ρωτήσετε  και στο τηλέφωνο 6944303397