Οι φωτογραφίες του Γιώργου Σεφέρη – Φωτογραφικό Λεύκωμα

Ο Γιώργος Σεφέρης παρουσιάζεται με μια άλλη πλευρά του: την Φωτογραφία

Ήρθε επιτέλους στα χέρια μου το φωτογραφικό λεύκωμα του αγαπημένου μας ποιητή Γιώργου Σεφέρη. Γιατί λέω επιτέλους γιατί το βρήκα μεταχειρισμένο σε πολύ καλή τιμή. Είχα μετανιώσει κάποια στιγμή που σε ένα παζάρι του ΜΙΕΤ που είναι ο εκδότης, δεν το είχα πάρει στη μισή τιμή και έτσι μετά από 20 χρόνια από την έκδοση του ήρθε ο καιρός να το παρουσιάσω και σε εσάς.

Ο Γιώργος Σεφέρης είναι γνωστό αρκετά χρόνια ότι ήταν παθιασμένος ερασιτέχνης φωτογράφος. Το φωτογραφικό του έργο έγινε γνωστό με την έκθεση και την έκδοση αυτού του φωτογραφικού λευκώματος από το ΜΙΕΤ όταν απόκτησε το 1999 το φωτογραφικό αρχείο του ποιητή. Η έκδοση είναι αρκετά προσεγμένη και με πολύ καλά ασπρόμαυρα τυπώματα και καλύπτει σχεδόν 50 χρόνια φωτογραφικής δραστηριότητας του ποιητή. Σας αφήνω να δείτε μερικές φωτογραφίες  και ας εύχομαι να δείτε και την έκθεση και το ίδιο το  λεύκωμα κάποια στιγμή.

” Το ανά χείρας λεύκωμα σχεδιάστηκε για να συνοδεύσει την ομότιτλη έκθεση που οργάνωσε και επιμελήθηκε το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης ως ελάχιστη οφειλόμενη συμβολή στο φετινό «έτος Σεφέρη». Θέμα και περιεχόμενο της έκθεσης είναι οι φωτογραφίες που έβγαλε ο ποιητής, από τα φοιτητικά του χρόνια στο Παρίσι (1918 – 1924) ως τις τελευταίες εκδρομές του στην Ελλάδα το 1969 – 1970 ο φωτογράφος Γιώργος Σεφέρης. Η οφειλή μας δεν είναι μόνο στη μνήμη του ποιητή αλλά και στους κληρονόμους του. Το 1984, με την ευκαιρία της έκθεσης που παρουσιάσε τότε το Μορφωτικό Ίδρυμα σε συνεργασία με το Δήμο Λευκωσίας, στην Πύλη της Αμμοχώστου (24 Μαϊου – 8 Ιουνίου), η Μαρώ Σεφέρη εμπιστεύτηκε στον Ε. Χ. Κάσδαγλη μεγάλο μέρος του φωτογραφικού αρχείου του Γιώργου Σεφέρη, και το 1999 η Άννα Λόντου, ολοκληρώνοντας την γεναιοδωρία της μητέρας της, παρέδωσε στο ίδρυμα όσα αρνητικά είτε αντίτυπα φωτογραφιών βρέθηκαν στο σπίτι της οδού Άγρας.

(ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΛΟΓΟ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ)”

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis