Άλλη μια επέτειο που τα ελληνικά φωτογραφικά websites γιορτάζουν άλλα αντί άλλων
Πολλές είναι οι αφορμές για το την σημερινή ανάρτηση. Σήμερα 19 Αυγούστου του 2019 που γιορτάζουμε τα 180 χρόνια από την επίσημη ανακοίνωση της εφεύρεσης της φωτογραφίας στην Γαλλική Ακαδημία Επιστημών στις 19 Αυγούστου του 1839. Αλλά πραγματικά είναι σήμερα που το ποτήρι της φωτογραφικής ανοησίας ξεχείλισε. Ήδη από το ξεκίνημα της προηγούμενη εβδομάδας είχαν αρχίσει απανωτά τα χτυπήματα της φωτογραφικής ανοησίας που με βρήκαν από την μια αλλά και διάφορα άλλα επεισόδια που με στεναχώρησαν με αποτέλεσμα αντί να γιορτάσω την σημερινή επέτειο με ένα ιστορικό άρθρο κάθομαι και σας γράφω αυτά που σας γράφω.
Η πρώτη αφορμή είναι πολλά λάθη που αφορούν την ιστορία της φωτογραφίας. Πολλές ανοησίες που κάποιος τις πρωτοανάφερε κάπου και από εκεί και πέρα τις αναπαράγουν χωρίς καμία αμφισβήτηση και σοβαρές υποτίθεται βάσεις δεδομένων ή δευτερεύουσες πηγές. Φυσικά αυτό το συναντάω κάθε μέρα στην μελέτη μου για την ιστορία της φωτογραφίας ή την ερευνά μου για διάφορα φωτογραφικά θέματα που με απασχολούν απλά για μια ακόμη φορά το συνάντησα όταν ένας φίλος μου στο FB καθηγητής πανεπιστημίου σε Αμερικάνικο πανεπιστήμιο μου έστειλα ένα τμήμα (περίπου 50 σελίδες) από ένα πανεπιστημιακό σύγγραμμα που πρόκειται να εκδοθεί και αφορά την οπτική και την ιστορία της φωτογραφίας για να του επισημάνω τυχόν αστοχίες και ανακρίβειες. Επειδή βρήκα αρκετές που μάλιστα μου προξένησαν το ενδιαφέρον καθώς δεν ήταν τέρατα αλλά κάποιες ανακρίβειες ήταν αρκετά αληθοφανείς, το έψαξα κάπως παραπάνω και βρήκα ότι αρκετές πηγές σαν την εγκυκλοπαίδεια Encyclopaedia Britannica ή ιστότοποι μουσείων φωτογραφίας αναπαράγουν τέτοιου είδους ανακρίβειες και ασάφειες, οπότε πως να προστατευτεί ένας ερευνητής .
(Πάντως από όλα τα άρθρα μου μπορείτε να διαβάσετε αυτό για να δείτε τι γιορτάζουμε την Παγκόσμια μέρα της Φωτογραφίας)
Η αναφορά μου σε μουσεία φωτογραφίας με φέρνει στο δεύτερο χτύπημα. Μια πολύ καλή φίλη από την Ουγγαρία μου ανάφερε για μια έκθεση φωτογραφίας που γίνεται στην Ουγγαρία και έχει κλείσει εισιτήρια για να την επισκεφθεί. Επειδή την ζήλεψα την ‘Έκθεση” (από αυτές που δεν θα δούμε ποτέ στην Ελλάδα) της ζήτησα αν υπάρχει κατάλογος να τον αγοράσει και να μου τον στείλει. Η κουβέντα μας έφερε και την απορία της για το τι γιορτάζουμε την σημερινή μέρα καθώς υπάρχει μεγάλη δημοσιότητα στην Ουγγαρία και εκδηλώσεις για τα 180 χρόνια της φωτογραφίας. Οπότε φυσιολογικά αναζήτησα το τι ήταν προγραμματισμένο στην Ελλάδα για αυτό το ζήτημα, δηλαδή τον εορτασμό των 180 χρόνων της φωτογραφίας από τον πιο κατάλληλο φορέα για αυτό. Το μουσείο φωτογραφίας της Θεσσαλονίκης. Μην ανησυχείτε αγαπητοί μου φίλοι. ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΕ! Μάλιστα επειδή είναι οι άγιες μέρες της καλοπαναγιάς. Το μουσείο στις 19 Αυγούστου, δηλαδή σήμερα θα είναι κλειστό. Γιατί αναρωτιέμαι το μουσείο φωτογραφίας στη θεσσαλονίκη μέρα Δευτέρα να είναι κλειστό; Καταλαβαίνω την Παρασκευή 16 Αυγούστου κάνανε την αργία στις 15 τετραήμερο. Την Δευτέρα γιατί; Έγραψα στον τίτλο μου ότι τα ελληνικά φωτογραφικά websites γιορτάζουν άλλα αντί άλλων, αλλά το μουσείο φωτογραφίας της Ελλάδας από το να γιορτάζει με λάθος τρόπο, δεν γιορτάζει καθόλου.
Τρίτο χτύπημα. Παρόλα αυτά σήμερα το πρωί ξύπνησα με πολύ καλή διάθεση και ολοκλήρωσα ένα όντως ιστορικό άρθρο για την σημερινή μέρα που το ετοίμαζα από μέρες. Αλλά την ώρα που το ετοίμαζα για δημοσίευση ήρθε μια ειδοποίηση για μια καινούργια δημοσίευση στην ομάδα των μαθητών μου. Την ανάρτηση την είχε κάνει φυσικά κάποια μαθήτρια μου και αφορούσε μια δημοσίευση από ένα ελληνικό εξειδικευμένο φωτογραφικό website για την σημερινή φωτογραφική επέτειο. Δεν θα αναφερθώ στα τέρατα που γράφει μέσα στο άρθρο που είναι για γέλια αλλά κυρίως για κλάματα για το επίπεδο μας. Αλλά ότι μόλις στην εισαγωγική φράση είχε δυο λάθη. Δηλαδή κατάλαβα τι ανοησία ήταν το άρθρο χωρίς καν να πατήσω το link. Βέβαια όταν το πάτησα διάβασα πραγματικά τεράστιες ανοησίες. Από τα κλασικά άρθρα που το τέλος της πρότασης αναιρεί την αρχή της. Φυσικά διέγραψα αμέσως την ανάρτηση (συγνώμη Κάτια) και αμέσως έγραψα στους μαθητές μου το γιατί. Όλα αυτά με παρακίνησαν να κάνω αυτή την ανάρτηση αντί να δημοσιεύσω το σημερινό ιστορικό μου άρθρο αφιέρωμα που τελικά θα το αφήσω για του χρόνου. Φίλοι μου φωτογράφοι χρόνια μας πολλά!
Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis. Για τα μαθήματα του fotoart μπορείτε να ρωτήσετε και στο τηλέφωνο 6944303397