Ο Κύριος Χιονονιφάδας Wilson Alwyn “Snowflake” Bentley (1865 –1931)

Wilson Alwyn “Χιονονιφάδας” Bentley

Είναι μερικοί φωτογράφοι στην ιστορία της φωτογραφίας που είναι άγνωστοι ή τέλος πάντων γνωστοί σε ένα περιορισμένο κοινό, ενώ το έργο τους είναι πολύ σημαντικό. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο Wilson Alwyn ” Χιονονιφάδας ” Bentley, ένας φωτογράφος που μας έχει αφήσει μια παρακαταθήκη από εκπληκτικές φωτογραφίες που τραβούσε με υπομονή, επιμονή και συνέπεια (και εμμονή θα πρόσθετα) για πάνω από 47 χρόνια. Ποιό ήταν το θέμα των φωτογραφιών του; Οι νιφάδες του χιονιού. Για αυτό άλλωστε του δόθηκε και αυτό το παρατσούκλι.

Wilson Alwyn "Snowflake" Bentley

Το ενδιαφέρον του Wilson για τις χιονονιφάδες γεννήθηκε στην εφηβεία του όταν άρχισε να χρησιμοποιεί ένα φορητό μικροσκόπιο και προσπαθούσε να σχεδιάσει τα περίπλοκα σχήματα των χιονονιφάδων. Στην πορεία πρόσθεσε μια φωτογραφική μηχανή στο μικροσκόπιο και προσπάθησε να αποτυπώσει φωτογραφικά αυτό που εκείνος ονόμαζε “μικρά θαύματα ομορφιάς” ή “λουλούδια του πάγου”. Το 1885 κατάφερε να φωτογραφίσει την πρώτη χιονονιφάδα.  Όπως αναφέρει κάπου ήταν η πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής του.

Wilson Alwyn "Snowflake" Bentley

Η τεχνική που είχε αναπτύξει για να μπορεί να φωτογραφίζει τις χιονονιφάδες στην καλύτερη τους κατάσταση – αφού τις τσάκωνε πάνω σε ένα παγωμένο μαύρο ύφασμα – πριν αρχίσουν να λιώνουν ήταν τόσο καλή, που σχεδόν για τα επόμενα 100 χρόνια κανείς δεν θέλησε να ασχοληθεί με την φωτογράφιση των νιφάδων του χιονιού, γιατί οι φωτογραφίες του ήταν αξεπέραστες. Όποιος ήθελε να εικονογραφήσει κάτι σχετικό χρησιμοποιούσε τις φωτογραφίες του Wilson.

Wilson Alwyn "Snowflake" Bentley

Ο Wilson ήταν ο πρώτος που ισχυρίστηκε σε ένα άρθρο του ότι η κάθε χιονονιφάδα είναι διαφορετική από τις άλλες. Αντιμετώπιζε αυτή την επίμονη εργασία καταγραφής των χιονονιφάδων με ποιητική ματιά από την μία, αλλά και αυστηρά επιστημονικά από την άλλη. Έζησε μια μοναχική ζωή, δεν έκανε οικογένεια, αλλά όπως έλεγε του έφταναν οι νιφάδες του για παρέα.

Wilson Alwyn "Snowflake" Bentley

Το 1931 εκδόθηκε το φωτογραφικό λεύκωμα του Wilson Snow Crystals που περιείχε πάνω από 2500 φωτογραφίες χιονονιφάδων και κυκλοφορεί μέχρι και σήμερα. Ο Wilson Alwyn “Snowflake” Bentley έχει γίνει φιγούρα σε κουκλοθέατρο, ενώ για την ιστορία του έχει γραφτεί και ένα εικονογραφημένο και παιδικό βιβλίο,. Επίσης  κυκλοφόρησε μια  βιογραφία του  το 1970, γραμμένη από τον Duncan C. Blanchard, με τον τίτλο ” The Snowflake Man”.

Wilson Alwyn "Snowflake" Bentley

Εκτός από τις νιφάδες τον Wilson Alwyn Bentley τον ενδιέφερε και φωτογράφιζε κάθε μορφή του νερού. Τον πάγο, τις σταγόνες της βροχής, τα σύννεφα, και την ομίχλη, αλλά βέβαια το έργο της ζωής του ήταν οι φωτογραφίες των νιφάδων του χιονιού. Τραγική ειρωνεία για τον άνθρωπο που λάτρεψε τις χιονονιφάδες, είναι ότι πέθανε από πνευμονία μετά από μια μεγάλη χιονοθύελλα στην οποία βρέθηκε εκτεθειμένος κυνηγώντας πάλι να φωτογραφίσει τα αγαπημένα του θέματα.

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis.Για τα μαθήματα του fotoart μπορείτε να ρωτήσετε  και στο τηλέφωνο 6944303397.