Το πρώτο πορτραίτο 1840

Ο John William Draper ήταν ένας Αμερικάνος επιστήμονας γεννημένος στην Αγγλία το 1811. Όπως και τους περισσότερους επιστήμονες του καιρού του, τον απασχολούσαν διάφορα επιστημονικά πεδία. Γιατρός, Χημικός, Φιλόσοφος και Ιστορικός ο Draper, ήταν ένας από τους πρώτους που ασχολήθηκαν στην Αμερική με την καινούργια εφεύρεση, την Φωτογραφία. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών χάρη στις γνώσεις του στην χημεία κατορθώνει να φτιάξει πλάκες νταγκεροτυπίας πιο ευαίσθητες από τις γαλλικές και μειώνει τον απαραίτητο χρόνο έκθεσης στα 60 δευτερόλεπτα.

Ανάμεσα στις πρώτες του φωτογραφίες ήταν και ένα πορτραίτο της αδερφής του Dorothy Catherine Draper που θεωρείται ότι είναι το πρώτο πορτραίτο στην ιστορία της φωτογραφίας. Αυτή η φωτογραφία έγινε από νωρίς γνωστή στο κοινό καθώς ο Draper είχε στείλει ένα αντίγραφο το 1840 στον Sir John Frederick William Herschel για να τον ενημερώσει για τις βελτιώσεις που είχε κάνει στην μέθοδο της νταγκεροτυπίας.

39-firstportrait

Ο John William Draper ήταν επίσης ο πρώτος φωτογράφος που τράβηξε το φεγγάρι. Μερικές από τις φωτογραφίες του είναι εκπληκτικές για τα μέσα της εποχής. Εδώ σας παρουσιάζω την πρώτη χρονικά (Μάρτιος του 1840) που είναι αρκετά ταλαιπωρημένη, αλλά είναι ιστορική όπως και να το κάνουμε.

40-martios1840draper-moon-daguerreotype