Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των φωτογραφικών φακών της Nikon

“Διαβάστε” τους φωτογραφικούς φακούς της Nikon (Nikkor)

Ενώ όλοι οι φωτογραφικοί φακοί συμβολίζουν με τα ίδια γράμματα και νούμερα τα συνηθισμένα χαρακτηριστικά τους (όπως είδαμε και στους φακούς της Canon), τα πράγματα αλλάζουν στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε φακού που οι εταιρείες τα θεωρούν σαν ένα σημαντικό επίτευγμα αλλά και ένα δυνατό διαφημιστικό εργαλείο. Το ίδιο κάνει και η Nikon στους φωτογραφικούς φακούς της που συνήθως θα τους συναντήσουμε με το όνομα Nikkor.

Φακοί Nikkor-Nikon

Tα ζουμ, εστιακή απόσταση σε mm  και τα διαφράγματα f 1:, είναι σε όλες τις εταιρείες το ίδιο.  Το ίδιο είναι και οι αποστάσεις εστίασης σε μέτρα ή πόδια, καθώς και η διάμετρος του φίλτρου που φοράει ο κάθε φακός. Η Nikon όμως έχει το δικό της λεξιλόγιο για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των φακών της και αυτό το λεξιλόγιο θέλω να σας παρουσιάσω σήμερα.

DX Είναι οι φακοί της Nikon που είναι κατασκευασμένοι για τις μηχανές μισού αισθητήρα (crop).Λόγω του πολλαπλασιαστή 1,5Χ (crop factor) ξεκινάνε σε πιο μικρές εστιακές αποστάσεις από τους κανονικούς φακούς για FULL FRAME (10mm, 12mm,16mm,17mm,18mm).

SIC Super Integrated Coating Ειδικές επιστρώσεις της Nikon ειδικά στους φακούς με πολλά στοιχεία (όπως οι ζουμ).

AS Aspherical lens elements και ASED Χαρακτηρίζονται οι φακοί που περιλαμβάνουν ασφαιρικά οπτικά στοιχεία για καλύτερο έλεγχο της παραμόρφωσης

ED ED glass και Super ED Έτσι χαρακτηρίζονται από την Nikon οι φακοί που περιλαμβάνουν οπτικά στοιχεία χαμηλής διασποράς με σκοπό την διόρθωση της χρωματικής εκτροπής, ειδικά στους μεγάλους τηλεφακούς.

CRC Close-Range Correction system Σύστημα διόρθωσης της κοντινής εστίασης σε φακούς που τα στοιχεία τους διαμορφώνονται σε ελεύθερη διάταξη για να επιτευχθεί η εστίαση σε πιο κοντινές αποστάσεις.

IF Internal Focusing Η εστίαση επιτυγχάνεται με μετακίνηση των μεσαίων εσωτερικών τμημάτων του φακού με αποτέλεσμα να μην περιστρέφεται το μπροστινό στοιχείο του φακού. Πολύ χρήσιμο όταν προσαρμόζουμε στους φακούς αυτούς πολωτικά φίλτρα.

RF Rear Focusing Πίσω σύστημα εστίασης. Στους φακούς με αυτό το σύστημα για την εστίαση μετακινείται μόνο η πίσω ομάδα των οπτικών στοιχείων. Και εδώ έχουμε ως αποτέλεσμα την μη μετακίνηση των μπροστινών στοιχείων του φακού.

N Nano Crystal Coat Ειδικές επιστρώσεις των φακών που έχει αναπτύξει η Nikon και βελτιώνουν τα οπτικά τους χαρακτηριστικά, αλλά κάνουν και τους φακούς πιο ανθεκτικούς στο νερό, στις σκόνες, στις δαχτυλιές και στο καθάρισμα.

VR Vibration Reduction. Το σύστημα οπτικής σταθεροποίησης στους φακούς της Nikon σε δύο γενιές VR και VR II. Προσφέρει την δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν μικρότερες ταχύτητες φωτοφράχτη μέχρι και 4,5 στοπ.

ML Meniscus Protective Lens Προστατευτικό μπροστινό στοιχείο για τους υπερευρυγώνιους φακούς της Nikon που βοηθάει στην αποφυγή δημιουργίας διπλών ειδώλων.

SWM Silent Wave Motor Το αθόρυβο μοτέρ εστίασης που διαθέτουν οι φακοί της Nikon σε δύο τύπους, SWM δαχτυλιδιού και SWM συμπαγές.

M/A M/A mode Αυτόματη εναλλαγή από την αυτόματη εστίαση στην χειροκίνητη, μόνο απλά με την περιστροφή του δαχτυλιδιού της εστίασης.

A/M A/M mode Αυτόματη εστίαση με εύκολο εναλλαγή σε χειροκίνητη αλλά με λιγότερη ευαισθησία ώστε αυτή η εναλλαγή να μην γίνεται τυχαία κατά την διάρκεια της λήψης.

A-M  A-M switch Κουμπί με το οποίο επιλέγεται η  χειροκίνητη εστίαση, η οποία γίνεται με τον ίδιο τρόπο όπως και με τους συμβατικούς φακούς χειροκίνητης εστίασης.

Φακοί Nikkor-Nikon

RD Rounded Diaphragm Ειδικά κατασκευασμένες λεπίδες διαφράγματος για να μας δίνουν σαν αποτέλεσμα όσο το δυνατόν πιο στρογγυλεμένο άνοιγμα διαφράγματος

E Electromagnetic diaphragm mechanism Τελευταίας γενιάς φακοί Nikon που ο μηχανισμός του διαφράγματος ελέγχεται ηλεκτομαγνητικά για ακόμη καλύτερο έλεγχο του διαφράγματος ειδικά όταν η μηχανή φωτογραφίζει σε συνεχόμενες λήψεις.

D D-type NIKKOR Distance information Οι προηγούμενης γενιάς φακοί της Nikon πριν από τους G. Ονομάζονταν D γιατί παρείχαν πληροφορίες απόστασης θέματος-μηχανής ώστε να είναι πιο ακριβείς οι μετρήσεις του φωτόμετρου. Οι φακοί αυτοί συνήθως έχουν δαχτυλίδι για την ρύθμιση του διαφράγματος το οποίο μπορεί να κλειδωθεί για να μπορεί να το ελέγχει και η μηχανή αν θέλουμε.

G G-type NIKKOR Είναι οι νέας γενιάς φακοί της Nikon που δεν διαθέτουν δαχτυλίδι για την ρύθμιση του διαφράγματος. Το διάφραγμα ρυθμίζεται μόνο από την φωτογραφική μηχανή.

DC AF DC-NIKKOR Defocus Control. Φακός που με ένα έξτρα δαχτυλίδι επιτρέπει στον φωτογράφο τον έλεγχο του μη εστιασμένου τμήματος της εικόνας. Δηλαδή πόσο φλου θα είναι τα φλου σημεία της εικόνας.

HRI High Refractive Index Ειδικά οπτικά στοιχεία με υψηλότερο δείκτη διάθλασης έτσι επιτρέπουν τη κατασκευή πιο συμπαγών φωτογραφικών φακών.

FL Fluorite lens Φωτογραφικοί φακοί με Φθορίτη με σκοπό την διόρθωση της χρωματικής εκτροπής

PF (Phase Fresnel) lens Οπτικό στοιχεία που χρησιμοποιεί την σχεδίαση Fresnel για να διορθώσει την χρωματική εκτροπή.