Συμβουλές για πριν ξεκινήσω να φωτογραφίζω

Γρήγορες συμβουλές για τον έλεγχο της σύγχρονης ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής πριν από κάθε φωτογράφιση

ilovemycamera

Ελέγξτε ότι ο ιμάντας της φωτογραφικής σας μηχανής είναι σωστά περασμένος και αντιστέκεται σωστά σε πιθανό ζόρισμα.

Η μπαταρία της φωτογραφικής μηχανής να είναι πλήρως φορτισμένη κάθε φορά που ξεκινάτε για μια καινούργια φωτογράφιση. Για έξτρα ασφάλεια μπορείτε να έχετε και μια ακόμη πλήρως φορτισμένη μπαταρία στην φωτογραφική σας τσάντα.

Το προστατευτικό φίλτρο επάνω στους φακούς σας να είναι καθαρό από σκόνες και δαχτυλιές (αυτή η συμβουλή προϋποθέτει να έχετε ένα UV προστατευτικό φίλτρο επάνω στον κάθε φακό σας).

Ελέγξτε αν οι οθόνες της φωτογραφικής σας μηχανής καθώς και το σκόπευτρο, είναι καθαρά από σκόνες και δαχτυλιές.

Ο αισθητήρας της φωτογραφικής σας μηχανής να είναι καθαρός από σκόνες και κηλίδες. Συνήθως το καθάρισμα του αισθητήρα που προσφέρει η μηχανή σας είναι αρκετό αν γίνεται συχνά. Αλλιώς χρειάζεται  βοήθεια από έναν ειδικευμένο τεχνικό.

Η μηχανή να έχει κάρτα μνήμης που να είναι άδεια και να της έχει γίνει διαμόρφωση (format). Σαν γενική αρχή όποτε μεταφέρετε τις φωτογραφίες σας στον υπολογιστή σας και βάζετε τις κάρτες πίσω στην μηχανή ή στην τσάντα σας να τις κάνετε format.

Ρυθμίστε την φωτογραφική μηχανή σας να τραβάει τον τύπο αρχείου που θέλετε JPG ή RAW ή και τα 2 στην μεγαλύτερη δυνατή ανάλυση. Μην ρυθμίζετε την μηχανή σας να τραβάει μικρά JPG, αυτό είναι κάτι που μπορείτε να το κάνετε στον υπολογιστή σας αργότερα.

Ρυθμίστε την ευαισθησία του αισθητήρα σας (ISO).  Aν σας το επιτρέπουν οι φωτιστικές συνθήκες, όσο χαμηλότερα έχετε το ISO τόσο το καλύτερο.

Ρυθμίστε την ισορροπία λευκού/Θερμοκρασία χρώματος στην φωτογραφική σας μηχανή (WB). Όσο κι αν το Auto-White Balance στις περισσότερες φωτογραφίες θα συμπεριφερθεί σωστά, πρέπει να προσέχετε για τις περιπτώσεις που δεν μπορεί να τα καταφέρει.

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis