Προγραμματισμένη Έκθεση στην Φωτογραφία (P)

Έκθεση με προγραμματισμό στην φωτογραφική μηχανή (P mode)

Μια ακόμη επιλογή στις σύγχρονες φωτογραφικές μηχανές που μπορεί τις ρυθμίσεις τους να τις επηρεάσει ο φωτογράφος και συμπληρώνει τις M,A,S, είναι η επιλογή για προγραμματισμένη έκθεση P (Program). Σε αυτή την επιλογή ο φωτογράφος ρυθμίζει συνήθως τα ISO και η φωτογραφική μηχανή ρυθμίζει αυτόματα τον συνδυασμό ταχύτητας του φωτοφράχτη και διαφράγματος. Πολλές φωτογραφικές μηχανές υποστηρίζουν και το Auto ISO στην επιλογή P.

ekthesimep

Σε όλες τις φωτογραφικές μηχανές η προγραμματισμένη έκθεση συμβολίζεται με το γράμμα P

Επιλογή για προγραμματισμένη έκθεση είναι χρήσιμη σε φωτογράφους που έρχονται πρώτη φορά σε επαφή με μια φωτογραφική μηχανή με επιλογές για χειροκίνητη λειτουργία και δεν έχουν ακόμη τις γνώσεις ώστε να περάσουν στον πλήρη έλεγχο της φωτογραφικής μηχανής. Η διαφορά της προγραμματισμένης έκθεσης P σε σχέση με την πλήρως αυτόματη λειτουργία AUTO, είναι ότι στην πλήρως αυτόματη λειτουργία ο φωτογράφος δεν μπορεί να επέμβει σε τίποτε (μόνο στο αν θα ανάψει ή όχι το ενσωματωμένο φλας της φωτογραφικής μηχανής), ενώ στην προγραμματισμένη έκθεση P, ο φωτογράφος παρεμβαίνει στην έκθεση με διάφορες χειροκίνητες επιλογές.

ekthesimep1

Μια τυπική γραφική παράσταση για το πως καθορίζει η φωτογραφική μηχανή τον συνδυασμό ταχύτητας και διαφράγματος σε σχέση με την υπάρχουσα αξία έκθεσης (EV).

Το βασικότερο εργαλείο που δίνει την δυνατότητα στο φωτογράφο να επηρεάσει την έκθεση στην προγραμματισμένη έκθεση είναι η αντιστάθμιση έκθεσης με το κουμπάκι -/+, που του επιτρέπει υπερέκθεση και υποέκθεση από +5 εως -5 στοπ σε σχέση με αυτό που επιλέγει το φωτόμετρο της φωτογραφικής μηχανής.

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis.Για τα μαθήματα του fotoart μπορείτε να ρωτήσετε  και στο τηλέφωνο 6944303397.