Picture Style (Στυλ εικόνας) στις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές της Canon

Picture Style – Στυλ Εικόνας στις  φωτογραφικές μηχανές της Canon

Το Picture Style ( Στυλ εικόνας) είναι μια από τις βασικότερες ρυθμίσεις στις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές της σειράς EOS της Canon. Με τις διαφορετικές ρυθμίσεις στο Picture Style ο φωτογράφος αποκτάει μεγαλύτερο έλεγχο στον επεξεργαστή της εικόνας της φωτογραφικής του μηχανής. Σημαντικό είναι επίσης ότι το Στυλ Εικόνας δίνει την δυνατότητα στον φωτογράφο να δημιουργήσει το δικό του εξατομικευμένο στυλ επιλέγοντας επιμέρους ρυθμίσεις. Όσο εξελίσσονται τα μοντέλα των φωτογραφικών μηχανών, τόσο οι δυνατότητες επιμέρους ρυθμίσεων στο στυλ της εικόνας αυξάνονται. Έτσι  ανάλογα με τις προθέσεις και τις προτιμήσεις του ο φωτογράφος δίνει διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά στις φωτογραφίες του έχοντας μεγαλύτερο έλεγχο στο τελικό φωτογραφικό αποτέλεσμα, διαμορφώνοντας στην ουσία το προσωπικό φωτογραφικό του στυλ.

canonpicturestyle

Οι ρυθμίσεις του Picture Style της Canon

Standard –  Στάνταρ

Το “Standard” στυλ εικόνας στην Canon είναι ρυθμισμένο για να παράγει τα έντονα χρώματα και το επίπεδο αντίθεσης που οι φωτογράφοι συνήθως προτιμούν για γενικά φωτογραφικά θέματα. Η ρύθμιση αυτή δίνει τη βέλτιστη ευκρίνεια για την εκτύπωση της φωτογραφίας χωρίς επεξεργασία και καθιστά δυνατή την παραγωγή όμορφων τελικών εκτυπώσεων για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από καθημερινά στιγμιότυπα μέχρι φωτογραφίες αθλητικής δράσης. Το “Standard” στυλ εικόνας είναι η προεπιλεγμένη ρύθμιση Style Picture για όλες τις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές της Canon της σειράς EOS και είναι η πρώτη επαφή του φωτογράφου με τις δυνατότητες της ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής. Η ομοιομορφία στο φωτογραφικό αποτέλεσμα εξασφαλίζεται, ακόμη και για διαφορετικά μοντέλα φωτογραφικών μηχανών.

Portrait – Πορτραίτο

Οι άνθρωποι είναι ένα από τα πιο δύσκολο θέματα για να αναπαραχθούν φωτογραφικά, επειδή το χρώμα του δέρματος μπορεί να ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τις συνθήκες του φωτισμού και τις παραμέτρους της έκθεσης. Το “πορτραίτο” στυλ εικόνας ρυθμίζει το χρωματικό τόνο από την ματζέντα μέχρι το κίτρινο κοντά στο κόκκινο τμήμα του φάσματος και προσθέτει φωτεινότητα. Το χρώμα του δέρματος αναπαράγεται ανοιχτό ροζ και με σωστότερη έκθεση. Η ρύθμιση αυτή είναι κατάλληλη για να φωτογραφίσετε γυναίκες και παιδιά. Για να κρατήσει την απαλή και φυσική αίσθηση του δέρματος η ρύθμιση της ευκρίνειας  στο “Πορτραίτο” στυλ εικόνας, είναι συγκρατημένη.

Landscape – Τοπίο

Στη φωτογραφική δημιουργία, ο καταγάλανος ουρανός και τα πράσινα φύλλα προκαλούν  τον φωτογράφο να τα καταγράψει με πιο ζωντανά χρώματα από αυτά που έχουν στην πραγματικότητα, ώστε να έχει στις φωτογραφίες του ένα πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Το “Τοπίο” Picture Style αλλάζει τα χρώματα όπως το μπλε του ουρανού, σε ένα ζωντανό και βαθύ χρώμα ενώ τα πράσινα των φυτών και των δέντρων γίνονται πιο ζωντανά και λαμπερά. Αυτή η ρύθμιση στο Picture Style  χρησιμοποιεί επίσης μια εντονότερη ρύθμιση ευκρίνειας για να αναδείξει λεπτομέρειες στα βουνά, στα κτίρια και άλλα θέματα που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση.

Neutral – Ουδέτερο

Η “Ουδέτερη” η ρύθμιση είναι κατάλληλη για να εκφράσει λεπτές αποχρώσεις μέσα σε ζωηρά χρώματα, ακόμα και για φωτογραφικά θέματα με μεγάλη αντίθεση, όταν επιθυμεί κανείς να αποτυπώσει λεπτή ύφανση. Οι ρυθμίσεις αντίθεσης και κορεσμού είναι συγκρατημένες, έτσι υπάρχει μικρότερος κίνδυνος υπερέκθεσης και υπερκορεσμού των χρωμάτων σε σύγκριση με άλλες επιλογές, με αποτέλεσμα μια πιο ουδέτερη και ήρεμη φωτογραφική έκφραση. Στην ουδέτερη ρύθμιση διατηρούνται περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες της εικόνας ως δεδομένα με αποτέλεσμα οι φωτογραφίες να είναι καταλληλότερες για ηλεκτρονική επεξεργασία.

Faithful – Πιστή

Η “Πιστή” ρύθμιση στο Picture Style επιτρέπει την αναπαραγωγή των εικόνων που είναι χρωματικά σχεδόν πανομοιότυπες με τα πραγματικά χρώματα που φωτογραφίζουμε υπό κανονικές συνθήκες σε φως ημέρας. Διατηρώντας τα χρώματα του θέματος που παραμένουν ισχυρά ακόμη και στις φωτεινές περιοχές, η έκφραση των χρωμάτων είναι αξιόπιστη και δίνουν την εντύπωση ότι είναι κοντά σε αυτό που παρατηρείται με γυμνό μάτι. Τα χρώματα είναι όσο γίνεται πιο κοντά στην πραγματικότητα εξασφαλίζοντας πιστή αναπαραγωγή, ενώ δεν έχει σημασία πόσο απαλά ή ζωηρά είναι.  Αυτή η ρύθμιση είναι επίσης κατάλληλη για την αντιγραφή φωτογραφιών, έργων τέχνης αλλά και εμπορικών αντικειμένων που τα χρώματα των αντικειμένων πρέπει να καταγραφούν με ακρίβεια.

Fine Detail – Υψηλή λεπτομέρεια

Το Στυλ εικόνας “Υψηλή λεπτομέρεια” αναπτύχθηκε αρχικά για τις μηχανές EOS 5DS και EOS 5DS R και προβλέπω ότι θα προστίθεται σε όλα καινούργια μοντέλα της Canon στο μέλλον. Ο σκοπός της ρύθμισης  Υψηλή λεπτομέρεια  είναι να μας δώσει φωτογραφίες με περισσότερη λεπτομέρεια όσο αφορά την τοπική όξυνση αλλά και το μικροκοντράστ με αποτέλεσμα να έχουμε εξαιρετικές εικόνες που θα χρησιμοποιηθούν απευθείας από τη μηχανή, χωρίς ψηφιακή επεξεργασία. Θα λέγαμε ότι είναι ο αντίποδας του Neutral στις επιλογές του Στυλ Εικόνας. Επιπλέον η ρύθμιση “Υψηλή λεπτομέρεια” διαθέτει τρεις παραμέτρους όξυνσης που προσφέρουν μεγαλύτερο έλεγχο στα τελικά αρχεία JPEG από τη φωτογραφική μηχανή. Οι επιπλέον ρυθμίσεις είναι ίδιες με αυτές που χρησιμοποιούνται στο φίλτρο Unsharp Mask στα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας  της Adobe και στο λογισμικό DPP της Canon.

Monochrome – Μονόχρωμο

Η ασπρόμαυρη φωτογραφία είναι ένα τολμηρό μέσο φωτογραφικής έκφρασης για την αποτύπωση των μορφών του φωτός και της σκιάς. Η “μονόχρωμη” ρύθμιση στο Picture Style δεν ρυθμίζει μόνο στο 0 τον χρωματικό κορεσμό, αλλά είναι ένας αξιόπιστος διάδοχος του ασπρόμαυρου φιλμ στην ψηφιακή εποχή της φωτογραφίας. Η ευκρίνεια  και η αντίθεση έχουν οριστεί έντονα ενώ υπάρχει η δυνατότητα του  τονισμού του ασπρόμαυρου σε χρωματικούς τόνους με τις επιλογές Sepia, Blue, Purple και Green, όπως κάναμε παλιά με τους τονιστές στον σκοτεινό θάλαμο για να έχετε ως αποτέλεσμα μια μονόχρωμη εικόνα αντί για σκέτο ασπρόμαυρο.  Υπάρχει μια ακόμη ρύθμιση στο ασπρόμαυρο με 4 έγχρωμα φίλτρα που προσφέρει η ρύθμιση στο Μονόχρωμο. Έτσι  έχετε επιπλέον δυνατότητες ελέγχου της τονικότητας.  Η “μονόχρωμη” ρύθμιση στο Picture Style της Canon  μπορεί να σας προσφέρει την συγκίνηση της ασπρόμαυρης φωτογραφίας και την άμεση δημιουργία της μέσα στην ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, χωρίς να είναι απαραίτητη η γνώση κάποιου προγράμματος επεξεργασίας εικόνας.

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis.Για τα μαθήματα του fotoart μπορείτε να ρωτήσετε  και στο τηλέφωνο 6944303397.