Picture control στις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές της Nikon

Picture control στις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές της Nikon

Το Picture Control είναι μια από τις βασικότερες ρυθμίσεις του μενού λήψης στις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές Nikon που έχουν την δυνατότητα να γράφουν RAW αρχεία (Nikon DSLR – Nikon 1 – Nikon COOLPIX). Με τις διαφορετικές επιλογές του Picture Control ο φωτογράφος αποκτάει μεγαλύτερο έλεγχο στον επεξεργαστή της εικόνας της φωτογραφικής του μηχανής. Το Picture control έχει προγκατεστημένες επιλογές στην κάθε φωτογραφική μηχανή, αλλά ο φωτογράφος μπορεί να φτιάξει και εξατομικευμένες που να ικανοποιούν περισσότερο το προσωπικό του φωτογραφικό στυλ. Ανάλογα με τις προθέσεις και τις προτιμήσεις του, ο φωτογράφος δίνει διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά στις φωτογραφίες του έχοντας μεγαλύτερο έλεγχο στο τελικό φωτογραφικό αποτέλεσμα.

nikonpicturecontrol

Οι επιλογές στο picture control της Nikon

Standard – Τυπικό

Η ρύθμιση Τυπικό σας δίνει ισορροπημένες φωτογραφίες όσο αφορά την όξυνση, την αντίθεση, την φωτεινότητα, τον κορεσμό και την απόχρωση ενός θέματος. Θα τραβήξετε πλάνα από διάφορες σκηνές, που οι περισσότεροι άνθρωποι θα τα θεωρήσουν με ικανοποιητικά. Το αποτέλεσμα είναι ευκρινείς εικόνες που είναι μια χαρά για καθημερινά στιγμιότυπα χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Αυτή η λειτουργία είναι ιδανική για γενικά φωτογραφικά θέματα. Οι φωτογραφικές μηχανές είναι από εργοστάσιο τοποθετημένες σε αυτή την επιλογή και είναι στην ουσία η πρώτη επαφή του φωτογράφου με το picture control.

Neutral – Ουδέτερο

Η ρύθμιση στο Ουδέτερο δίνει φωτογραφίες πλούσιες σε διαβαθμίσεις και φυσικά χρώματα. Σε σύγκριση με το Τυπικό το Ουδέτερο αναπαράγει πιστά τα χρώματα και τις τονικές διαβαθμίσεις του θέματος όσο αφορά τις σκιερές και φωτεινές περιοχές πιο συγκρατημένα. Ενώ το Flat είναι η βέλτιστη ρύθμιση για την δημιουργία εικόνας που μετά θα υποστεί επεξεργασία, το Ουδέτερο προσφέρει ισορροπημένες εικόνες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και κατευθείαν από τη φωτογραφική μηχανή χωρίς επεξεργασία.

Flat – Ισοβαρές

Το Ισοβαρές (επίπεδο) ως ρύθμιση προσφέρει ελάχιστη δραματοποίηση στη φωτογραφία, διατηρώντας τα φυσικά χαρακτηριστικά της. Σε σύγκριση με το ουδέτερο, το τελικό αποτέλεσμα εμφανίζει μικρότερη αντίθεση και δεν φαίνεται τόσο ζωντανό όσο μπορεί να είναι στην πραγματικότητα. Όταν γίνει επεξεργασία μετά την λήψη, σπάνια θα υπάρχουν καμένα φωτεινά σημεία, μπουκωμένα σκοτεινά ή υπερβολικός χρωματικός κορεσμός, επιτρέποντας έτσι την πλούσια τονικότητα και όσο αφορά την φωτεινότητα, αλλά και στις αποχρώσεις. Με τον πλούτο των πληροφοριών από τα φωτεινά μέχρι τα σκοτεινά σημεία, αυτή η λειτουργία είναι ιδανική για όταν φωτογραφίζετε μια σκηνή και έχετε στο μυαλό σας ότι θα επεξεργαστείτε τις φωτογραφίες. Επίσης η ρύθμιση Flat είναι χρήσιμη όταν τραβάτε βίντεο, ειδικά όταν θέλετε να μειώσετε το κοντράστ.

Portrait – Πορτραίτο

Στην ρύθμιση Πορτραίτο οι τόνοι του δέρματος εμφανίζονται σαφέστατα με απαλότερη διαβάθμιση. Ενώ οι περιοχές εκτός από ανθρώπινο δέρμα δεν θα αλλάξουν πολύ, η γενική αίσθηση που θα αποπνέει η εικόνα θα είναι απαλότερη. Εκτός από τη φωτογραφία πορτραίτου, η επιλογή αυτή είναι αποτελεσματική και διάφορα άλλα φωτογραφικά θέματα, ακόμη και για τοπία ή αρχιτεκτονική φωτογραφία, ανάλογα με τη δημιουργική πρόθεση, για να αποκτήσετε κάπως πιο απαλές διαβαθμίσεις στις φωτογραφίες σας. Αυτό που θα λέγαμε λίγο μπακαλίστικα πιο ρομαντική ατμόσφαιρα.

Landscape – Τοπίο

Η ρύθμιση για το τοπίο είναι κατάλληλη όταν θέλετε να καταγράψετε ένα φυσικό τοπίο, ειδικά το μπλε του ουρανού, τα σύννεφα και το πράσινο των φυτών και των δέντρων, σε πλούσιους χρωματικά τόνους ή όταν θέλετε να φωτογραφήσετε ένα αστικό τοπίο και να αναδείξετε τις επιφάνειες και την υφή των αντικειμένων. Το τελικό αποτέλεσμα δίνει μια ελαφρώς σκληρή εντύπωση . Η ρύθμιση είναι χρήσιμη για μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων, ακόμη και για πορτραίτα, ανάλογα με τη διάθεση και το στυλ του φωτογράφου.

Vivid – Ζωντανό

Για ολοζώντανες, πολύχρωμες και ξεκάθαρες εικόνες υπάρχει η ρύθμιση Ζωντανό, που δίνει έμφαση στον χρωματικό κορεσμό και την αντίθεση των φωτογραφιών σας. Η ρύθμιση Ζωντανό είναι ιδανική για όταν θέλετε να κάνετε αντικείμενα με λιγότερο χρώμα να φαίνονται πιο ζωντανά. Προσωπικά τις περισσότερες φωτογραφίες μου όταν φωτογραφίζω με Nikon τις τραβάω στο Ζωντανό. Πραγματικά απογειώνει χρωματικά τις φωτογραφίες. Θέλει μια μικρή προσοχή σε σκηνές μεγάλο κοντράστ καθώς η παραπάνω ευκρίνεια και ο πλούσιος κορεσμός που προσφέρει η ρύθμιση Ζωντανό, μπορεί να κάνουν τα φωτεινά σημεία να ξεφύγουν από τον έλεγχο σας, οπότε προσοχή στις παραμέτρους της Έκθεσης.

Monochrome – Μονόχρωμο

Η επιλογή Μονόχρωμο σας δίνει ασπρόμαυρη ή μονοχρωματική τονικότητα(για παράδειγμα Σέπια). Μπορείτε να απολαύσετε μονόχρωμες εικόνες, πορτρέτα, φωτογραφία δρόμου ή τοπία με μια εντυπωσιακή ατμόσφαιρα. Παρόλο που κανονικά πρέπει να τραβάμε όλη την πληροφορία στην φωτογραφική μηχανή στα αρχεία Raw και μετά να μετατρέπουμε σε ασπρόμαυρο, η ρύθμιση monochrome επιτρέπει σε φωτογράφους που δεν το έχουν με την επεξεργασία ή δεν θέλουν καθόλου να ασχοληθούν, να έχουν εξαιρετικό ασπρόμαυρο ή μονόχρωμο απευθείας στην φωτογραφική μηχανή. Στο Μονόχρωμο μπορείτε να ρυθμίσετε την πυκνότητα σε μια σκάλα από το 1 ως το 7 για τις παρακάτω 9 αποχρώσεις: [Sepia], [Cyanotype], [Red], [Yellow], [Green] [Blue Green], [Blue], [Purple Blue] και [Red Purple].

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis.Για τα μαθήματα του fotoart μπορείτε να ρωτήσετε  και στο τηλέφωνο 6944303397.