Ο πρώτος ζουμ φακός στην ιστορία της Φωτογραφίας

36mm-82mm/f:2.8 Zoomar  της  Voigtlander

Ο πρώτος ιστορικά ζουμ φακός που κυκλοφόρησε για φωτογραφική μηχανή ήταν ο 36-82/f:2.8 Zoomar   από την Voigtlander . Τον φακό είχε σχεδιάσει ο Dr. Frank G. Back της εταιρείας Zoomar που είχε έδρα στο Long Island της Νέας Υόρκης. Ο ίδιος σχεδιαστής είχε παρουσιάσει νωρίτερα ζουμ φακούς για κάμερες της τηλεόρασης και για κινηματογραφικές κάμερες , αλλά ο Zoomar που ήταν παραγγελία της Voigtlander και κατασκευάζονταν στην Γερμανία ήταν ο πρώτος για φωτογραφική μηχανή και μάλιστα βγήκε κατευθείαν με μοντούρα ώστε να ταιριάζει στην Bessamatic της Voigtlander και στις Exakta. Αργότερα κυκλοφόρησε και με άλλες δημοφιλείς μοντούρες (M42 και Kodak Retina SLR).

zoomar

Ο φακός παρουσιάστηκε στη φωτογραφική έκθεση στην Φιλαδέλφεια το 1959 (μια πολύ σημαντική έκθεση καθώς σε αυτή πρωτοπαρουσιάστηκε στο αμερικάνικο κοινό η Nikon F και η Canon Canonflex), αλλά άρχισε να πουλιέται στα μαγαζιά την επόμενη χρονιά το 1960. Ο σχεδιαστής του φακού καθιέρωσε στην πραγματικότητα και τον όρο ζουμ για τους φακούς των φωτογραφικών μηχανών με μεταβλητή εστιακή απόσταση.

zoomar

Για την εποχή του ο 36-82/f:2.8 Zoomar Voigtlander ήταν φανταστικός. Εξαιρετικό εύρος και φωτεινότητα, αλλά και ευχρηστία. Δεν είχε πολύ καλή κοντινή απόσταση εστίασης για αυτό ο σχεδιαστής είχα φροντίσει για την σχεδίαση δύο φίλτρων που συνόδευαν τον φακό και που του επέτρεπαν να εστιάσει στους 25 πόντους (Focar 1 και 2). Για τον φακό είχε κυκλοφορήσει και το δικό του σκίαστρο. Στην ουσία αυτός ο πρώτος ζουμ έθεσε και τα στάνταρ στην φωτογραφική βιομηχανία για την σχεδίαση και την κατασκευή ζουμ φακών.

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis. Για τα μαθήματα του fotoart μπορείτε να ρωτήσετε  και στο τηλέφωνο 6944303397