Οι φωτογραφικές μηχανές και οι φακοί μου

Ο φωτογραφικός εξοπλισμός που χρησιμοποιώ

Οι φίλοι μου κανονικοί και διαδικτυακοί αλλά και οι μαθητές μου με ρωτάνε συχνά τι είδους εξοπλισμό χρησιμοποιώ στα ταξίδια και στις φωτογραφίσεις μου. Ο κύριος σκοπός του εξοπλισμού μου είναι να είναι ελαφρύς, ενώ εκτός από το ελαφρύς έδωσα σημασία και στο να είναι φθηνός. Μετά από αρκετά χρόνια πειραματισμών έχω καταλήξει σε ένα σχήμα όσο αφορά φωτογραφικές μηχανές crop. Βέβαια με αρκετά μεγαλύτερο βάρος αλλά και πολλά περισσότερα χρήματα ξέρω τι θα επέλεγα και στην περίπτωση των full frame.

Ο εξοπλισμός μου θέλω να είναι ελαφρύς για προφανείς λόγους (πολύ περπάτημα κουβαλώντας τις μηχανές στον λαιμό ή στις τσάντες), αλλά και φθηνός ώστε σε περίπτωση κλοπής ή καταστροφής του να είναι εύκολο να τον αντικαταστήσω. Το σχήμα που έχω επιλέξει τα τελευταία χρόνια είναι 2 φωτογραφικές μηχανές Nikon crop D7200 και μια Nikon D7000. Πριν κυκλοφορήσει η Nikon D7200, φωτογράφιζα με 2 Nikon D7000 και μια Νikon D5100 και πριν από αυτές με 2 Nikon D90. Οι φακοί που έχω επιλέξει να έχω μαζί μου είναι οι σταθεροί Nikon fisheye 10.5mm F2,8 DX που τον χρησιμοποιώ και για εικονικές περιηγήσεις και για πανοραμικές φωτογραφίες και ένας 50mm F1,8 G (ή ένας 35mm F1,8 G DX ) που τον χρησιμοποιώ κυρίως για πορτραίτα μιας και στις crop (DX) μου γίνεται 75mm.

Οι φωτογραφικές μηχανές και οι φακοί μου

Στις δύο  D7200 έχω μόνιμα στην μια τον Nikon AF-S DX Nikkor 10-24mm f/3.5-4.5G ED και στην άλλη είχα τον Nikon AF-S NIKKOR 28-300mm f/3.5-5.6G ED VR αλλά πρόσφατα τον αντικατέστησα με τον Tamron AF 28-300mm f/3.5-6.3 XR Di VC που είναι φθηνότερος , ζυγίζει 250 γραμμάρια πιο λίγο και εστιάζει πολύ πιο κοντά από τον Nikon, με παραπλήσια αποτελέσματα όσο αφορά την ποιότητα της φωτογραφίας. Αυτό το σχήμα στις 2 μηχανές μου έχει σαν αποτέλεσμα να έχω μια συνεχόμενη γκάμα από 15mm μέχρι 585mm (αν συνυπολογίσω και την επιλογή για περιοχή εικόνας 1,3X της D7200) χωρίς να χρειαστεί να αλλάξω φακούς και χωρίς να χρειάζομαι κάποιον τηλεμετατροπέα, πράγμα που από μόνο του σας δείχνει γιατί έχω επιλέξει crop φωτογραφικές μηχανές.

Οι φωτογραφικές μηχανές και οι φακοί μου

Δεν κουβαλάω τσάντα για όλα μαζί, αλλά η κάθε φωτογραφική μηχανή έχει την δική της τσάντα μέσης. Τα υπόλοιπα που κουβαλάω μαζί μου είναι μερικές έξτρα μπαταρίες, ένα μικρό τηλεχειριστήριο, ένα καθαριστικό βουρτσάκι και καθαριστικά πανάκια, δυο  πολωτικά φίλτρα , ένα  φίλτρο ουδέτερης πυκνότητας που κόβει 10 στοπ και όταν θέλω να κάνω εικονικές περιηγήσεις ένα τριπόδι με μια πανοραμική κεφαλή, αν θέλω τριπόδι για σταθερές λήψεις χρησιμοποιώ το ίδιο τριπόδι με μια κεφαλή με μπίλια. Τι θα χρησιμοποιούσα από φωτογραφικό εξοπλισμό αν μου τον κουβαλούσαν άλλοι και είχα απεριόριστα χρήματα να διαθέσω θα σας πω σε άλλη μου ανάρτηση.