Μακροφωτογραφία

Μακροφωτογραφία ή Φωτογραφία Μάκρο

Η Μακροφωτογραφία είναι ένας ιδιαίτερος κλάδος της φωτογραφίας που μπορεί να τον συναντήσετε με διάφορα ονόματα που είναι όλα αντιδάνεια από την αγγλική γλώσσα. Έτσι θα συναντήσετε την μακροφωτογραφία να την αναφέρουν σαν μακροσκοπική φωτογραφία ή φωτομακρογραφία  ή μακρογραφία. Μακροφωτογραφία λοιπόν ή φωτογραφία μάκρο, είναι η φωτογραφία πολύ μικρών αντικειμένων ή ζωντανών οργανισμών σε αναλογίες μεγέθυνσης ίσης και μεγαλύτερης από το φυσικό μέγεθος. Δηλαδή σε αναλογίες μεγαλύτερες από 1:1.

Μακροφωτογραφία

Η Μακροφωτογραφία είναι δυνατή με την χρήση ειδικών φακών που ονομάζονται Μάκρο ή Μίκρο (Macro  – Micro), που συνήθως μας προσφέρουν την αναλογία μεγέθυνσης 1:1 στο φιλμ ή στον ψηφιακό αισθητήρα χωρίς πρόσθετα εξαρτήματα, παρόλο που θα συναντήσουμε και φακούς με αυτόν τον χαρακτηρισμό που δεν φτάνουν αυτή την αναλογία.

Μακροφωτογραφία

Μάκρο φωτογραφικός φακός από την Canon

 Μεγάλη μεγέθυνση στην φωτογραφία μπορούμε να πετύχουμε και με την χρήση διαφόρων τεχνικών, μεθόδων και εξοπλισμού. Ανάμεσα τους θα συναντήσουμε τα φίλτρα close-up που αυξάνουν την μεγεθυντική ικανότητα του φακού πάνω στον οποίο προσαρμόζονται, τις φυσούνες και τα δακτυλίδια-σωλήνες επέκτασης καθώς και τα δαχτυλίδια αντιστροφής των φακών. Για το καθένα από αυτά και για τον τρόπο που τα αξιοποιούμε φωτογραφικά θα αναφερθώ σε ξεχωριστές αναρτήσεις.

Μακροφωτογραφία

Ψηφιακή φωτογραφική μηχανή με προσαρμοσμένο επάνω στο φακό ring flash

Στην μακροφωτογραφία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τεχνητό, φυσικό ή μικτό φωτισμό, ενώ ένα αξεσουάρ που θα δείτε να χρησιμοποιούν οι φωτογράφοι συχνά είναι φωτιστικά ή φλας δαχτυλίδια που προσαρμόζονται επάνω στον φωτογραφικό φακό. Μακροφωτογραφία μπορούμε να ονομάσουμε και τις κάθε είδους επιστημονικές φωτογραφίσεις που γίνονται με μικροσκόπια.