Καθαρισμός του Αισθητήρα από την μηχανή

Καθαρισμός Αισθητήρα Εικόνας στη Μηχανή

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στην ψηφιακή φωτογραφία είναι οι φωτογραφίες να εμφανίζουν σημάδια, σκόνη ή μικρές κηλίδες όσο περνάει ο καιρός. Αυτό οφείλεται στο ότι η επιφάνεια του αισθητήρα σιγά-σιγά λερώνεται. Ανεπιθύμητα σημάδια στις φωτογραφίες μπορεί να οφείλονται και σε σκόνες και κηλίδες επάνω στα οπτικά στοιχεία των φακών, αλλά με αυτό θα ασχοληθώ σε άλλη μου ανάρτηση.

katharismosaisthitira

Με τις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές που αλλάζουν φακούς και υπάρχει εύκολη πρόσβαση στην επιφάνεια του αισθητήρα τα πράγματα είναι ευκολότερα όσο αφορά τον καθαρισμό του, από τον ειδικό τεχνικό ή από τον ίδιο τον φωτογράφο με τα ειδικά κιτ που υπάρχουν για αυτή την δουλειά. Με τις μηχανές όμως που πρέπει να ανοιχτούν για να καθαριστούν τα πράγματα είναι δυσκολότερα.

katharismosaisthitira1

Για αυτό το συνηθισμένο πρόβλημα, οι κατασκευαστές φωτογραφικών μηχανών έχω αναπτύξει διάφορες λύσεις, ώστε να μην χρειάζεται ο φωτογράφος να καταφεύγει συχνά στους ειδικούς τεχνικούς. Μια από αυτές τις λύσεις είναι η ενσωμάτωση ενός μηχανισμού αυτοκαθαρισμού του αισθητήρα της μηχανής. Με μια εντολή που δίνεται από το μενού της μηχανής με  διάφορες ονομασίες και χρησιμοποιεί διαφορετικές τεχνικές ανάλογα το μοντέλο (Καθαρισμός Αισθητήρα Εικόνας, Clean Image Sensor, Sensor Cleaning, Cleaning Mode, κλπ).

katharismosaisthitira2

Σε αυτή την εντολή στο μενού της φωτογραφικής μηχανής σε μερικές μηχανές υπάρχει η δυνατότητα για να προγραμματιστεί ο καθαρισμός να γίνεται κάθε φορά αμέσως μετά το κάθε άνοιγμα και πριν από το κάθε κλείσιμο της συσκευής ή όποτε επιλέξει ο κάθε χρήστης. Η ουσία είναι ότι ο φωτογράφος πρέπει να εκτελεί συχνά αυτόν τον αυτόματο καθαρισμό του αισθητήρα της φωτογραφικής του μηχανής για να μειώνει ή και να εξαφανίζει τις σκόνες και τα σημάδια από τις φωτογραφίες του.

katharismosaisthitira3

Η λύση της ρύθμισης του καθαρισμού να γίνεται αυτόματα μετά το άνοιγμα της μηχανής (πριν τραβήξουμε φωτογραφίες δηλαδή) και πριν το κλείσιμο (αφού χρησιμοποιήσαμε την μηχανή και πιθανά την γεμίσαμε σκόνη) είναι σωστή, απλά μερικές φορές ίσως καθυστερήσει την ετοιμότητα της μηχανής. Αλλά αυτό έχει να κάνει και με το στυλ, αλλά και το είδος της φωτογραφίας που κάνετε, οπότε χρησιμοποιήστε τον αυτόματο καθαρισμό όπως σας βολεύει. Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να ψάξετε στο μενού της μηχανής σας που βρίσκεται ο αυτόματος καθαρισμός του αισθητήρα. Αν παρόλο τον αυτόματο καθαρισμό οι σκόνες και τα σημάδια παραμένουν, ήρθε η ώρα του τεχνικού.

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis.Για τα μαθήματα του fotoart μπορείτε να ρωτήσετε  και στο τηλέφωνο 6944303397.