Η πρώτη σοβαρή μηχανή της Canon είχε φακό Nikon

Η πρώτη Canon με φακό Nikon

Η ιστορία είναι γεμάτη στιγμές που μας κλείνουν το μάτι με ειρωνεία. Η δεκαετία του 30 ήταν μια εποχή ταχείας ανάπτυξης για την ιαπωνική βιομηχανία. Όσο αφορά τον φωτογραφικό κλάδο νέες εταιρείες και νέες συνεργασίες γίνονταν με ταχείς ρυθμούς. Βασισμένες σε γερμανικά πρότυπα οι γιαπωνέζικες φωτογραφικές μηχανές προσπαθούσαν να κερδίσουν την προτίμηση των φωτογράφων.

Το 1933 μια νέα εταιρεία είχε ιδρυθεί η Precision Optical Instruments Laboratory στο Τόκιο και το 1934 κατασκευάζει την πρώτη της φωτογραφική μηχανή που την ονομάζει Kwanon από το όνομα μιας βουδιστικής θεότητας. Το 1936 στο πρώτο σοβαρό μοντέλο φωτογραφικής μηχανής που κατασκευάζει η εταιρεία (αντιγραφή της Leica), αποφασίζει να κάνει το όνομα πιο εύκολο για τους δυτικούς και η μηχανή ονομάζεται Canon και Hansa από το όνομα της εταιρείας που ανέλαβε το μάρκετινγκ και τη διανομή της.

Canon Hansa Nikkor

Η πρώτη αξιόλογη φωτογραφική μηχανή από την Canon, είχε φακό Nikkor (50mm f3,5)

Το μοντέλο ήταν τόσο πετυχημένο που η ίδια η εταιρεία που το κατασκεύασε μετονομάστηκε σε Canon όπως έχει συμβεί άπειρες φορές στο χώρο της φωτογραφίας (Kodak, Leica, Contax, Pentax κ.α). Η ειρωνεία σε αυτή την περίπτωση εμπορικής επιτυχίας για το πρώτο επιτυχημένο μοντέλο της Canon, είναι ότι τους φακούς για την μηχανή τους κατασκεύαζε μια άλλη ιαπωνική εταιρεία η Nippon Kogaku. Ναι αυτή η εταιρεία που σήμερα είναι γνωστή σαν Nikon. Αυτοί πρώτοι φακοί που φόραγαν οι Canon λεγόταν Nikkor, ακριβώς όπως ονομάζει τους φακούς της η Nikon μέχρι και σήμερα, 80 χρόνια μετά.

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis